Država postaje jedini pogrebnik ?

Prema rečima Dragoljuba Rajića, direktora Unije poslodavaca Srbije, od prvog januara 2014. godine više od 100 preduzeća neće moći da preregistruje delatnost, to jest ugasiće se, jer je po Zakonu o komunalnim delanostima predviđeno da se tim poslom mogu baviti javna komunalna preduzeća ili firme u kojima država ima 51 odsto vlasništva!?

 

– Mi smo pre dva meseca uputili inicijativu Narodnoj skupštini da se izmeni sporni član 5 Zakona o komunalnim delatnostima, u kome se navodi da se pogrebnim delatnostima mogu baviti isključivo javna preduzeća ili privredna društva u kojima je većinski vlasnik od najmanje 51 odsto Srbija ili jedinica lokalne samouprave. Taj član faktički onemogućava privatnicima da se i dalje bave pogrebnom delatnošću i to u praksi znači da će do kraja godine biti ugašeno 101 preduzeće u Srbiji sa ukupno 1.712 radnih mesta – navodi Rajić i dodaje da još uvek nema povratnu informaciju o tome da li će ta inicijativa biti razmatrana.

Naš sagovornik ističe da je ovakav pokušaj države da se uvede monopol u posao oko pogrebnih usluga presedan u evropskoj praksi, jer se u svim civilizovanim zemljama teži ka tome da se ta delatnost prepusti privatnim firmama, te da se obezbedi velika konkurencija koja bi obezbedila niže cene i kvalitetniju uslugu.

 

– To je specifičan posao i porodicama koje su pretrpele gubitak najvažnije je da se on obavi brzo i bez prevelike administracije i čekanja. Zato su propisi o tome svuda vrlo rigorozni. Primera radi, u italijanskom gradu Milanu ne postoji nijedno javno komunalno preduzeće koje se bavi tim poslom, već se svake tri godine daje licenca privatnim firmama. Činjenica jeste da će na kraju godine doći do velikog haosa, jer privatnici neće smeti da se bave tim poslom, a država neće imati dovoljno kapaciteta da preuzme sve njihove obaveze na sebe. Takođe, gotovo je sigurno da država takođe neće otkupljivati delove tih preduzeća, kako bi se zadovoljio zakonski okvir, jer je budžet i bez toga već prazan – kaže Rajić.KOMENTARI

 1. Jasna kaže:

  pa drzava nas je vec sahranila!  Odavno.

   

 2. pauk kaže:

  Eto sahranice nas drzava.. vrlo polako i postepeno… za 30 godina..

 3. adkersu kaže:

  Država je pogrebnik već više od dve decenije. Sada samo legalizuje svoje ponašanje i odluke sa pravne strane. Sve po zakonu jbt!

 4. tibor kaže:

  Koji su to idioti koji su dali ovakav predlog A koji će prihvatati ! Zar njih je narod birao na izborima ? Nit sam čuo nit sam video u ničijem programu ovo Naša posla ! Jedno obećamo a drugo radimo ! Zar oni rade u interesu Srbije ili u u interes svog đžepa ! Pazimo na sledećim izborima !!!!

 5. Darko kaže:

  Jučerašnji tekst u kome se navodi 1712 zaposlenih (a svi znamo da kod privatnika skoro da i nema prijavljenih zaposlenih) je u današnjem broju dobio ispravku: u jednom stupcu se navodi 3000 zaposlenih a odmah pored, u drugom 10000 zaposlenih. Pustite i taj dodatak ovde, da se vidi kako se manipuliše, naročito kada se tekstovi plaćaju….
  ALI…
  Sve bi to bilo lepo da u tom članu koji se navodi stoji kako tu piše….a ne piše.
  Taj član uređuje SAHRANJIVANJE a ne POGREBNU DELATNOST!
  A to je kao  nebo  i zemlja.
  Za ovce je svejedno, pa neka se pale i komentarišu. 

 6. Dana kaže:

  Interesujemo, šta su to mogle da rade, a šta neće moći da rade od 1. januara 2014.god. tih 100 firmi, i kakvu to preregistraciju neće moći da urade?

OSTAVITE KOMENTAR