Država spremna da više izdvaja za zdravu hranu

Na subotičkom Otvorenom univerzitetu završena je obuka polaznika Međunarodne škole organske poljoprivrede, a interesovanje je premašilo očekivanja organizatora. Časovima je prisustvovalo čak 215 studenata, srednjoškolaca, predstavnika udruženja građana, agronoma zaposlenih u lokalnim samoupravama i poljoprivrednim službama.

Daria Jovanović, polaznica škole organske poljoprivrede, završila je osnovne studije Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i sada je na doktoratu.

.
– Toliko sada razmišljam o organskoj proizvodnji, naročito u oblasti biljne proizvodnje, da bih volela da imam svoje gazdinstvo. U našoj zemlji je proizvodnja mala, ali ima veliki potencijal – tvrdi Daria Jovanović.

.
Subotica je zahvaljujući Udruženju „Teras“ prvi grad u Srbiji od 1990. godine koji je inicirao i realizovao najznačajnije projekte u oblasti organske proizvodnje. Subotičani su imali prvi organski proizvod, sok od jabuke „next“, prvu kuću za kontrolu i sertifikaciju organske proizvodnje „Organic Control System“ (OCS) i prvu biofarmu nagrađenu međunarodnim sertifikatom, čiji je vlasnik Josip Mamužić iz Ljutova.

Direktor „Organic Control Systema“ Nenad Novaković kaže da je 23. septembra ove godine subotičkoj kontrolnoj i sertifikacionoj kući uručen prvi sertifikat o akreditaciji u regionu poreklom iz Evropske unije, što je otvaranje puta domaćim proizvođačima da plasiraju proizvode u zemlje EU. O podršci države kada su u pitanju organski proizvođači Novaković kaže da su u malo boljem položaju od drugih poljoprivrednika, jer ih je znatno manje, pa se čini da dele veći kolač.

.
– Nažalost, budžet za poljoprivredu nije razvojni, a time je i sektor organske proizvodnje pogođen. Pomoć države je solidna i u 2010. godini svi koji su aplicirali za subvencije i dobili su ih. Realno su one i do četiri puta veće u odnosu na proizvođače u konvencionalnoj proizvodnji. Vlada bi ipak trebalo da ima više sluha prema poljoprivredi uopšte. Naše tržište nije razvijeno kao u drugim zemljama i proizvođači još mogu slobodno da odlučuju o vrednosti namirnica. Ponuda je mala i zato su cene najmanje 50 odsto veće nego u klasičnoj proizvodnji – objašnjava Nenad Novaković.

.
U OCS kažu da je Vojvodina neznatno razvijenija u odnosu na druge delove zemlje po pitanju organske poljoprivrede jer ima više malih proizvođača dok drugi regioni prednjače u ujedinjenim voćarima koji se oslanjaju na hladnjače i velike kompanije. Nenad Novaković kaže da se u Vojvodini po broju proizvođača izdvajaju Subotica i Novi Sad.

.
– Novi Sad je, s gradonačelnikom Igorom Pavličićem na čelu, formirao Fond za razvoj organske proizvodnje. Naš cilj je da niko ne kaže „prva dva reda povrća su za moju porodicu, a pedeset ostalih za tržište“, već da sva 52 reda budu tretirana isto i dostupna trištu – kaže Nenad Novaković.

.
Koliko je teško biti proizvođač organskih poljoprivrednih proizvoda, najbolje zna vlasnik „Mamužić“ biofarme Josip Mamužić iz Ljutova.
Mamužić je poznat i po višegodišnjem izvozu začinske paprike u Mađarsku, a njegovo voće, povrće i ratarske kulture kao sirovine za razne proizvode izvoze se u najrazvijenije zemlje Evropske unije.

..
– Najbolje tržište u Srbiji su Beograd i Novi Sad. Bilo bi dobro kada bi u gradu započeli organizovanu prodaju. Subvencije mi mnogo znače, ali pomoć u novcu ne prati vremenski tok proizvodnje. Moram da uložim novac koji dobijem tek kasnije. Prema obećanjima za ovu godinu, država bi trebalo da nas dotira sa 350 do 500 evra po hektaru, ali još nismo dobili novac – objašnjava Mamužić.

.
Subotičanin Arpad Čikoš, jedan od najuglednijih proizvođača sa severa Bačke, ima oko 40 vrsta organskih proizvoda, a odnedavno gaji i slatki krompir čičoku, koji je u Vojvodini skoro zaboravljen.

.
– Davno je bilo kada sam odlučio da ne prskam krompir protiv zlatice, pa je propala cela setva. Sve mora da se zaštiti, ali prirodnim preparatima – naglašava Čikoš. Sve što proizvede on isporuči u firmu „Zdravo organik“ u Selenči, a ima stalno zakupljene tezge u Subotici, Novom Sadu i Beogradu.

.
Vlada Vozar iz Kisača uzgaja oko 80 vrsta povraća.
– Novo je što sam ušao u lanac „Univereksporta“ i na taj način olakšao sebi put do kupaca. Voleo bih da smo jači, da nas ima mnogo više, jer bismo tada mogli i da se organizujemo u proizvodnji i u nastupu na tržištu – smatra Vozar.

.
Jasna Malešić, maturantkinja iz Rume, kaže da će već iduće godine kao poljoprivredni tehničar započeti da na malim površinama uzgaja organsko povrće i japanske jagode koje je videla kod Vlade Vozara.

.
– Sigurna sam da se danas posao u mojoj struci ne može naći, ali ću onda bar sama da pokušam.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR