Država Subotici poklonila Tržnicu

Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić i državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Branislav Zec potpisali su danas ugovor na osnovu kojeg Republika Srbija poklanja Gradu Subotica 70 odsto deonica Akcionarskog društva „Tržnica“ Subotica.

 

Na taj način ostvarena je inicijativa stara više od godinu i po dana, a koja je potekla nakon poništene privatizacija preduzeća.

 

Gradonačelnik Subotice uputio je u septembru 2010. zvaničan dopis Vladi Republike Srbije u kojem je zatražio da se pravo upravljanja nad 70 odsto društvenog kapitala preduzeća prenese na grad Suboticu. Kao razlog za to navedena je činjenica da se preduzeće bavi pijačnom delatnošću, i to njenim profitabilnijim delom.

 

„Ovim smo zaokružili komunalnu delatnost u gradu. Pored nelogičnosti iz privatizacije, ovim smo ispravili i nelogičnosti iz devedesetih godina prošlog veka kada su u Subotici osnovana dva preduzeća za pijačne delatnosti“, rekao je Vučinić.

 

Subotička Tržnica je privatizovana je na licitaciji 2006. godine, kada je prodata za 12 miliona evra. Godinu i po dana kasnije ugovor je raskinut, zbog nepoštovanja ugovorenih obaveza.

 

Od tada je Tržnicom u većinskom državnom vlasništvu upravljao privremeni zastupnik kapitala.

 

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Branislav Zec, nakon potpisivanja Ugovora, istakao je da je „Tržnica“ od poništenja privatizacije do danas ostvarivala profit.

 

„Tržnica po bilansima i funkcionisanju predstavlja dobro preduzeće koje svake godine ostvaruje profit, normalno radi i ima stabilno poslovanje. Smatram da je ovo pravi potez i da firmu dajemo u dobre ruke“, rekao je Zec.

 

Najveća pijaca kojom gazduje ovo preduzeće, subotički buvljak, preko izdavanja tezgi zapošljava 2.000 do 3.000 ljudi, dok se vikendom beleži i do 900 ulazaka automobila. Samo preduzeće zapošljava 47 ljudi.

 

Do 2001. godine Tržnica je upravljala svim pijacama na teritoriji Subotice. Tada je Skupština opštine Subotica formirala Javno preduzeće „Subotičke pijace“ koje je preuzelo brigu o četiri zelene pijace u gradu.

 

Pored buvljaka, u vlasništvu Tržnice su nastavili da rade Auto i Stočna pijaca, kao i zelene pijace na Paliću i u Aleksandrovu.KOMENTARI

  1. Pajo kaže:

    hura jos mesta za liliputance u upravnom odboru jos koji direktor huraaaaa!!!!!!!!!!!!!!

OSTAVITE KOMENTAR