Državne birokrate zaustavile subvencije za stambene kredite

Već treću nedelju građani koji su podneli zahtev za subvencionisane stambene kredite ne mogu da dođu do novca.

 

Podnosioci zahteva su iz tog razloga primorani da čekaju na realizaciju što u velikoj meri stvara probleme kako njima tako i investitorima. Nastala blokada je isključivo birokratske prirode jer sredstava za te namene ima, ali nema ko da potpiše.

Subotica-panorama3

Po pisanju "Blica" stari direktor Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita je nedeljama na odmoru, a čeka se i skoro imenovanje novog. Kako je tom listu rečeno u Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita, očekuje se i da predstavnici ministarstava finansija i privrede održe sastanak kako bi podelili sve nadležnosti nekadašnje zajedničke institucije, pa i one koje ima Korporacija.

 

Slavko V. jedan je od onih koji čeka na subvencionisani stambeni kredit, a u izjavi za "Blic" navodi da je u nekoliko navrata zvao ministarstvo finansija.

 

– Nekoliko nedelja ugovori stoje na potpisivanju, a nas investitori od kojih smo kupili stanove pritiskaju svakodnevno i prete raskidom ugovora. U tom slučaju bismo svi, prvenstveno mi kupci koji smo uložili novac u obradu kredita, banke i investitori, bili na gubitku – kaže Slavko V.

 

Nekoliko subotičkih investitora kod kojih je stepen izgrađenosti zgrada veći od 80%, i koji mogu da prodaju stanove putem subvencije potvrdili su nam da je do zastoja došlo i da se čeka na realizaciju nekoliko kredita. Zastoj ne stvara problem samo kupcima stanova već i samim investitorima od kojih se stan kupuje. Oni ipak naglašavaju da u novonastaloj situaciji i njima i kupcima ne preostaje ništa drugo nego da se strpe dok se ta "birokratska zavrzlama" ne reši. Ipak ističu da je krajnje neodgovorno od strane nadležnih da jedan ovakav proces stane.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR