DS o smeni urednika Magyar Szo

Gradski odbor Demokratske stranke poslao je saopštenje povodom smene urednika dnevnog lista "Magyar Szo":

"Način i obrazloženje pokretanja postupka smene glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista "Mađar so" (Magyar Szo), Čabe Presburgera, jedan je od najtežih i nagrubljih napada na medije u Srbiji u XXI veku. Prosto je neverovatno koliko je Upravni odbor ovog lista „transparentan” u obrazloženju smene glavnog i odgovornog urednika "Mađar soa" .

Slika

Pošto je neko procenio da formulacija "profesionalna nebriga, pristrasno informisanje i tendenciozno pisanje o mađarskoj zajednici u Vojvodini" dobro zvuči kao saopštenje za javnost ali neće biti jasna ni glavnom uredniku ni redakciji, glasnogovornici smene Čabe Presburgera su se potrudili da svoju odluku i obrazlože. Urednik je kriv jer nije poželjno lepo a naročito ne dovoljno često pisao o Savezu vojvođanskih Mađara i njegovim liderima i – tačka. Istina, grešan je i zato što je „zaboravio” na par press konferencija SVM-a ali prvo potire drugo pa je svakako zreo za smenu.

U demokratskom društvu, za koje se borio i Savez vojvođanskih Mađara, sa jasnim zakonskim, političkim i društvenim rešenjima vezanim za slobodu informisanja, ovakav napad na javno glaslilo koje finansisraju poreski obveznici u Srbiji nije samo problem dnevnog lista "Mađar so". Da li su svi Mađari u Vojvodini članovi ili poklonici politike Saveza vojvođanskih Mađara ? Jesu li svi poreski obveznici, poštujući kako opravdanost tako i obavezu da finansiraju javno glasilo na mađarskom jeziku, dužni da po automatizmu podržavaju samo i isključivo stavove jedne političke partije, pa bila ona i najveća i najbrojnija u populaciji mađarskog stanovništva u Srbiji?

Odgovor na oba pitanja je negativan pa je inicijativa za pokretanje smene Čabe Presburgera tim pre čin koji u prvi plan stavlja i društvenu i političku bahatost stranke koja se još uvek predstavlja kao jedan od lidera demokratskih promena u Srbiji.

Gradski odbor Demokratske stranke u Subotici poziva Nacionalni savet Mađara da ne prihvati inicijativu Upravnog odbora dnevnog lista "Mađar so" (Magyar Szo) odnosno odluku svog Odbora za informisanje za smenu glavnog i odgovornog urednika i pridružuje se protestima udruženja novinara koja su se oglasila ovim povodom. – navodi se u saostenjuKOMENTARI

 1. Gale kaže:

  Ko se brine za slobodu medija? Ma daj…

 2. Gost kaže:

  Nemojte vaseg, ne damo svog.

 3. Hanibal Lektor kaže:

  Da to ipak nije zato što ne puši isti duvan sa gospodinom Dudašom?

 4. highlander kaže:

  Neka DS vodi brigu u započetim i nedovršenim investicijama, o predlogu zakona o štrajku , o lopovluku gde oni vladaju i u svojim medijima, koji seju mržnju…neka medije nacionalnih manjina prepuste Nacionalnim Savetima

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: