DS o smeni urednika Magyar Szo

Gradski odbor Demokratske stranke poslao je saopštenje povodom smene urednika dnevnog lista "Magyar Szo":

"Način i obrazloženje pokretanja postupka smene glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista "Mađar so" (Magyar Szo), Čabe Presburgera, jedan je od najtežih i nagrubljih napada na medije u Srbiji u XXI veku. Prosto je neverovatno koliko je Upravni odbor ovog lista „transparentan” u obrazloženju smene glavnog i odgovornog urednika "Mađar soa" .

Slika

Pošto je neko procenio da formulacija "profesionalna nebriga, pristrasno informisanje i tendenciozno pisanje o mađarskoj zajednici u Vojvodini" dobro zvuči kao saopštenje za javnost ali neće biti jasna ni glavnom uredniku ni redakciji, glasnogovornici smene Čabe Presburgera su se potrudili da svoju odluku i obrazlože. Urednik je kriv jer nije poželjno lepo a naročito ne dovoljno često pisao o Savezu vojvođanskih Mađara i njegovim liderima i – tačka. Istina, grešan je i zato što je „zaboravio” na par press konferencija SVM-a ali prvo potire drugo pa je svakako zreo za smenu.

U demokratskom društvu, za koje se borio i Savez vojvođanskih Mađara, sa jasnim zakonskim, političkim i društvenim rešenjima vezanim za slobodu informisanja, ovakav napad na javno glaslilo koje finansisraju poreski obveznici u Srbiji nije samo problem dnevnog lista "Mađar so". Da li su svi Mađari u Vojvodini članovi ili poklonici politike Saveza vojvođanskih Mađara ? Jesu li svi poreski obveznici, poštujući kako opravdanost tako i obavezu da finansiraju javno glasilo na mađarskom jeziku, dužni da po automatizmu podržavaju samo i isključivo stavove jedne političke partije, pa bila ona i najveća i najbrojnija u populaciji mađarskog stanovništva u Srbiji?

Odgovor na oba pitanja je negativan pa je inicijativa za pokretanje smene Čabe Presburgera tim pre čin koji u prvi plan stavlja i društvenu i političku bahatost stranke koja se još uvek predstavlja kao jedan od lidera demokratskih promena u Srbiji.

Gradski odbor Demokratske stranke u Subotici poziva Nacionalni savet Mađara da ne prihvati inicijativu Upravnog odbora dnevnog lista "Mađar so" (Magyar Szo) odnosno odluku svog Odbora za informisanje za smenu glavnog i odgovornog urednika i pridružuje se protestima udruženja novinara koja su se oglasila ovim povodom. – navodi se u saostenjuKOMENTARI

 1. Gale kaže:

  Ko se brine za slobodu medija? Ma daj…

 2. Gost kaže:

  Nemojte vaseg, ne damo svog.

 3. Hanibal Lektor kaže:

  Da to ipak nije zato što ne puši isti duvan sa gospodinom Dudašom?

 4. highlander kaže:

  Neka DS vodi brigu u započetim i nedovršenim investicijama, o predlogu zakona o štrajku , o lopovluku gde oni vladaju i u svojim medijima, koji seju mržnju…neka medije nacionalnih manjina prepuste Nacionalnim Savetima

OSTAVITE KOMENTAR

+ 15 = 19

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 5 + 11 ?
Please leave these two fields as-is: