DSHV: Pritisci SNS-a za zajednički izlazak na izbore i „guranje“ Perišića u Subotici

„Kao politička stranka, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) od osnutka je u svojemu djelovanju bio privržen temeljnim demokratskim vrijednostima i načelima u borbi za interese i prava hrvatske zajednice u Republici Srbiji“, saopšteno je juče iz DSHV.

„Takvo opredjeljenje DSHV je svjedočio i u najtežim vremenima – u devedesetim godinama, u vrijeme ratnih događanja, kada su Hrvati u Vojvodini bili ubijani i kada su zbog etnički motiviranog nasilja bili protjerivani – a ostao im je vjeran i danas“, navodi se u saopštenju.

Oni ističu sopstvenu doslednost u zalaganju za ostvarivanje manjinskih prava i boljitak Hrvata u Vojvodini.

„Toga smo se nastojali držati i kada je riječ procesima unutar zajednice. I ovom prilikom ističemo kako ono što je na taj i takav demokratski način DSHV u posljednjih 30 godina ostvario, skupa s brojnim partnerima i podrškom značajnog dijela hrvatskoga naroda, može svima biti na ponos“, objasnili su iz Saveza.

Zbog nepovoljne političke atmosfere, kako objašnjavaju, jedan broj građana Srbije koji pripadaju hrvatskoj manjini je na posebnom oprezu i pesimističan.

„Glede spomenutih destrukcija, ne mislimo samo na, od strane države dirigirano i organizirano, djelovanje onih Hrvata koji su pod različitim okolnostima počeli sebe smatrati Bunjevcima, već i mnogovrsni upliv državnih struktura u institucije i procese u hrvatskoj zajednici. S tim u svezi sa žaljenjem moramo konstatirati kako su u posljednjih nekoliko godina ista ne samo osnažena, već su dobila i nove obrise, s istim po Hrvate negativnim posljedicama koje žele proizvesti“, stoji u saopštenju.

To se odnosi, dalje objašnjavaju, na razne političke uticaje koji pritiskaju DSHV pred izbore.

„Ostavljajući po strani pritiske koje smo registrirali na pojedine članove i dužnosnike DSHV-a da izađu na izbore u savezu sa Srpskom naprednom strankom u nekoliko mjesta u Vojvodini ili da se stvori razoružavajuće uvjerenje, što je „prihvatljivija“ varijanta, kako u lokalnim hrvatskim zajednicama nema uvjeta da se izađe na izbore, svjedoci smo u Subotici i grube penetracije „statističkih i drugih“ Hrvata za izlazak na izbore“, ističu iz DSHV.

Sistem je podržao njihove predizborne aktivnosti, navode iz Saveza, i tu pre svega misle na  prikupljanje potpisa građana za podršku listi Hrvatskog demokratskog foruma Zvonimira Perušića i prateću medijsku promociju u neslobodnim medijima u Subotici.

„Od kada sam na čelu DSHV-a, nikada mi nije smetao istinski pluralizam unutar hrvatske zajednice. Štoviše, isti držim da je i više nego poželjan za brojne pozitivne procese koji su nam neophodni. Stoga se za njega zdušno i zalažem! No, kao predsjednik DSHV-a ne mogu pristati da se pod tom izlikom izvan struktura hrvatske zajednice, uz pomoć struktura vladajuće stranke, generiraju posve upitni politički procesi s, vrlo vjerojatno, štetnim posljedicama po budućnost Hrvata u Republici Srbiji. Glede spomenutih nasrtaja, napomenut ćemo kako s iznenađenjem pratimo i aktivnostima diplomatsko-konzularnih predstavnika matične države, no s tim u svezi očitovat ćemo se nakon izbora u Republici Hrvatskoj!“, zaključuje se u saopštenju DSHV.

 

Danas onlineKOMENTARI

 1. Bivši kaže:

  Koga briga šta Žigmanov ima da kaže.

 2. baćo kaže:

  Ovaj je nepismen što je pisao članak.Pa nije zaboga Perišić nego Perušić!Inače sve što je Žigmanov izjavio,na žalost istina je,bez obzira što tko o njemu mislio.

 3. Prozivka kaže:

  Hrvatski demokratski forum je obična skupina SNS botova koja zarad obećanih mesta u skupštini glumi opoziciju! Njihov, nazovi predsednik, je veliki poklonik lika i dela SNS. Redovni je posetitelj njihovih skupova i promocija. Svako ko je iole upoznat s političkom situacijom u Subotici, reći će vam isto. Zaista tužno…

 4. Smaskro kaže:

  Mene je briga i još jedno 50.000 Hrvata.A ti majmune” Bivši” nejavljaj se sa glupostima.

 5. Bunjevac kaže:

  DSHV je jedini legitimni predstavnik Hrvata u Srbiji.Koliko god pokušavali od nekih drugih napraviti surogat,to može biti samo obmana na kratke staze kao i priča s “Bunjevcima” – nakaradom srbijanske politike.

 6. Bivši kaže:

  Smasrko slobodno možeš tih fiktivnih 50.000 Hrvata da pitaš da te nauče pravopisu. Zanima me kako se u tvojoj domovini ponašaju prema manjinama. A adminima svaka čast što puštaju uvredljive komentare, a ne puštaju komentare o raznim balabanima.

 7. Slavica kaže:

  I ovako ce malo glasati za Žigmanova, jos ako neko pređe kod Perušića. A preći ce jer nije tu samo Perušić nego i nekoliko uglednih Hrvata! Žigmanova zanimaju samo plaćene funkcije.

 8. Oki kaže:

  Vrlo tendeciozan tekst, koji ima za zadatak da ponovno digne etničke tenzije u Subotici, a i Vojvodini.
  Pogotovu u delu teksta gde se kaže da su hrvati ubijani i proterivani iz Srbije.
  Ovo je svesno napisana LAŽ.
  Zatim, da je od strane države potpomognuto hrvatsko stanovništvo da se izjasne kao Bunjevci,LAŽ.
  Kad Hrvatu zakon dopušta da se izjasni jao Hrvat, onda je to ok. Ali ako Bunjevac želi i ima mogućnost da se izrazi kao Bunjevac, eee onda je to već problem!
  Alo, bato, pa Bunjevci se na ovim prostorima duže nalaze od Hrvata, ko koga ovde nasilno svojata.
  Postite tu ratnohušačku demagogiju, jedini kome je suđeno zbog sendviča koje je nudio kad budu napuštali Jugoslaviju, je dr. Vojislav Šešelj koji nije osuđen za to delo.

 9. Hrvoje Macanović kaže:

  Ustašoidna skupina mamlaza kojoj je jedino stalo da potpiruje vatru zla i zločina na kojima je stvorena njihova endehazija …
  Umesto da budu skupina ljudi koja će graditi mostove i uspostavljati dobrosusedske odnose njihov jedini cilj je da unose nemir, mržnju i osporavaju pravo Bunjevcima da se izjašnjavaju onako kako sami žele.

  Ne bih se čudio da jednoga dana Žigmanov i slični prođu kao pre desetak godina onaj kosati momak (B.T. predsednik Hrvatsko-bunjevačko-šokačke stranke) kada je zahtevao da Hrvati u Srbiji uživaju na isti način kao što uživaju Srbi u Hrvatskoj. I onda se našla dva mangupa i pružili mu dozu uživanja … na traumatologiji.

  Nije vam ovo dobar način gospodo iz HDZ-a … pardon DSHV-a.

 10. chau bau hau kaže:

  Bas me interesuje koji je hrvat ubijen u Vojvodini za vreme devedesetih. Nije ubijen nijedan, ovo je sve laz. Da su se neki hrvati iseljavali, naravno da jesu…nisu zeleli da zive u Srbiji i sve je to ok. Menjali su kuce ili stanove sa srbima iz Hrvatske i uglavnom su mnogo bolje prolazili u toj razmeni. Dosta sa dizanjem nacionalnih tenzija pred izbore.

 11. Quo graviora kaže:

  Ako neko ovde širi mržnju onda je to ovaj Macanović koji povezuje nepovezivo:Žigmanova i endehaziju.Ovde nikad nije bila ni NDH niti je bilo ustaša.Hrvati ovde samo ne žele da se atakuje na njihov identitet instrumentima državne politike.I zato je “bunjevački projekat” promašen.Ako Srbija ništa bolje nije mogla smisliti,teško da će s likovima kao što je Mirko Bajić,Pokornik,Kujundžić Ostojićka i sličnima postići bilo kakav verodostojni politički rezultat,naprotiv time samo politički slabi iznutra.Sad se istim metodama plasira nova izmišljotina:”Hrvati s dozvolom Srbije”,da ih tako nazovemo,kao novim lažnim Potemkinovim selom.Sve je to u istoriji već viđeno,a poznati su i ishodi takvih poduhvata.

 12. Oki kaže:

  @Bezimeni,
  Sajt nastao uz podršku MIP Republike Nemačke, još da su u zahvalnici na dnu svake vesti napisali, DANKE DOJČLAND.
  toliko o tome, koliko sam ovlaš pročitao deo teksta, u hronologiji događaja su izostavljen mnoge uzročno-posledične činjenice.
  Ukoliko zaista želite da saznate mnoge stvari o dešavanjima u tom nesretnom ratu, treba da pogledate suđenja Miloševiću i Šešelju. Čak i hronologiju dešavanja, i mnoge stvari se sagledavanju iz drugog ugla.

 13. Pera kaže:

  Gomila laži na koju smo već navikli. Uvek jedna te ista priča od Žigmanova.
  Već decenijama priča jedno te isto.
  Živi u prošlosti. Nema apsolutno nikakvu ideju niti plan kako da svoju nacionalnu zajednicu povede u budućnost. Od njega Hrvatima u Srbiji neće biti bolje. Izbori će jako dobro da pokažu koliku podršku ima među svojim narodom uopšte.

 14. Quo graviora kaže:

  Pera ,a čija je ideja da se otvori Hrvatski školski centar ako ne od DSHV-a odnosno Žigmanova?Pa što bi bolje moglo unaprijediti položaj hrvatske zajednice nego školstvo?Dakle,Žigmanov ima ideje i planove,ali mu se ne dozvoljava njihova realizacija.Naprotiv,Perušić,Bajić i slični otpadnici nemaju nikakve ideje,oni su samo državni “puppet-i”

 15. Hrvoje Macanović kaže:

  @ Quo graviora
  Alo, jesu l’ tebi vrane mozak popile?! Gde si to video da stranka nacionalne manjine vodi državnu politiku?! U tome i jeste suština problema. Beznačajni lokalni političari iz DSHV već godinama pokušavaju da se igraju visokom politikom … Stari Latini bi rekli: Quod licet Iovi, non licet bovi – Ono što je dopušteno Jupiteru nije volu.

  S kojim pravom subotički propagatori endehazije osporavaju Bunjevcima pravo da se izjašnjavaju kao Bunjevci?! Hoće da budu veći i značajniji nego što jesu?!
  Nije problem kada pojedinac verbalno osporava nešto – bilo šta, ali kada se od državnog vrha pa do beznačajnih lokalnih političara ORKESTRIRANO osporava istorijska istina. E, to je veliki problem…

  Analitičar Đorđe Vukadinović je, na primer, osnovao stranku i ušao u Skupštinu kao Vlah. Da li je on Vlah po zanimanju ili po osećanju mislim da nas ne treba da zanima. Zašto bi onda neko osporavao Mirku Bajiću ili meni da budemo to što jesmo ili što želimo biti?
  I ko onda širi mržnju i ko se plaši istorijske istine ?!?

 16. Chau bau hau kaže:

  @bezimeni

  I koliko je ubijeno hrvata po ovom plaćenom sajtu? Šestoro? I sad lepo uporedi tu brojku sa ubijenim srbima jos dok nije ni poceo rat…podji os Osijeka pa do Zagreba…od paravojnih formacija koje su ubijale vidjenije srbe da se ostatak srpskog stanovnistva uplasi i otera. Broj ubijenih i proteranih srba u Hrvatskoj i broj ubijenih i proteranih hrvata u Srbiji je neuporediv, zapamti to dobro. I sledeci put nemoj da stavljas neke plaćeničke nvo sajtove koje drže samo stranu hrvatima a ne govore o zločinima hrvata. Pustanjem ovakvih laznih komentara ja ovaj sajt smatram za prohrvatskim i sto se mene tice zauvek se samo banujem sa ovog sajta. Zivite i dalje u lazima…

 17. Bunjevac kaže:

  “Subotički propagatori endehazije”?!Ako ovaj Macanović takvima smatra Žigmanova i DSHV,trebao bi kazneno odgovarati.Inače ne mislim da je državna politika Srbije toliko “visoko” da nije dohvatljiva kritici lokalne hrvatske zajednice kada se radi o njenoj koži.

 18. Fran Marić kaže:

  Sve dok se Srbijanci ovako imperijalistički ponašaju prema svemu što nije niti će ikada biti Srbija (na primjer Subotica), neće biti dobrosusjedskih odnosa. Hrvati moraju uživati u Srbiji sva prava koja imaju i Srbi u Srbiji. Nije hrvatska izvršila vojnu srbočetničku agresiju na Srbiju, nego Srbija na Hrvate u hrvatskoj! To što plaćeni boti ovdje pišu svašta ne teba uzimati za ozbiljno, bit će kak Njemačka i SAD vele, tako je uvjek i bilo bez obzira što veliki Srbi pisali i kakve želje imali.

 19. Damir kaže:

  Pojavio se Perušići objasnio Žigmanovu ko su hrvati! Svaka cast gospodije Zvonimire Perušiću! Vreme je.bilo da neko objasni ovom čoveku da hrvati nisu ugroženi i da samo žele normalan život u Srbiji i Subotici. Očigledno je da gospodin Žigmanov na priči nasilja, devedesetih godina, želi neke poene! Zaokružiću broj 9! Hvala vam na ovoj listi za Hrvate!!!

 20. Korak kaže:

  Tomislav Žigmanov nije Hrvat. Na Wikipediji piše da se u Miloševićevo vreme izjašnjavao kao Bunjevac, a onda i kao Srbin. U Miloševićevo vreme je bio urednik hrvatskog programa na Radio Subotici gde je propagirao SPS sve do 5. oktobra 2000. Tek je dan posle 5. oktobra postao Hrvat. Onda ga je Boško Kovačević, čiji je kadar od početka, povukao u Sorosev Fond za otvoreno društvo gde je 10 godina radio na anacionalnim i antinacionalnim projektima. Godine 2009. je ubačen u hrvatsku zajednicu kao trojanski konj, da blamira i sramoti Hrvate. Što on i radi. Štetočina neopisiva.

 21. hh kaže:

  Kanonada po Žigmanovu.Državno političko podzemlje puca iz svih topova.”Bunjevci” su potrošeni,sad su izmišljeni “Hrvati”,ali s državnim navodnicima.

 22. Oki kaže:

  @Gospon fran mara
  Subotica, je 100 godina “Srbijanska”, i sad je, i biti će.
  Hrvatska nikad nije bila, nit’ je, niti će biti.

 23. (ba)laban kaže:

  Veliki pozdrav svim Hrvatima!

 24. milo-lomi kaže:

  Za ovog Srbina Frana, kao da mu je mozak popila vrana treba prvo da se dogovori sam sa sobom jer u prvoj rečenici kaže da Subotica nije u Srbiji niti će biti a u drugoj rečenici se zalaže za ista prava Rvata kao što imaju Srbi u Srbiji pa me živo zanima ako Subotica po njemu nije u Srbiji za gde se on zalaže ili bori za prava Rvata možda u Čačku, Užicu, Srbobranu ( pardoniram ovaj grad nisam smel pomenut a ti bokca dečki će dobije iinfaarkt pa si budem kriv za život jednog domoljuba koji će biti uvršten u niz ( 1ili 2) progonjenih od strane srboćetnićke armade jer prejaka Srpsa reč zna biti ubojitija od nečijeg Srbosjeka ). Imate ista ili veća prava nego Srbi i ne palamudite jer toliko ste principijelni da se niko kojeg znam ne odriče nadoknade koja se dobija za rad ( a ne treba se dobiti ) rad na verski pravoslavni praznik BOŽIĆ 07.JANUARA. Ne dao vam Bog ili možda bi trebao da vam da da imate prava kao Srbi u lepoj vašoj. Ne zaboravite da u Srbiji živi 30% narodnosti koji nisu Srbi a vaša matična dežela je skoro etnički čista, umalo da kažem četnički čista mada ko zna možda nekada ako se svi pokršteni vrate svojoj prethodnoj veri korenima…!?

 25. Mecca kaže:

  Nije bilo lako Hrvatima u Srbiji devedesetih godina, ali kome je pa bilo. Siguran sam da je bilo prititsaka na Hrvate i da su mnogi protiv svoje volje napustili svoj rodni kraj. Međutim nisam čuo da je neki Hrvat ubijen zato što je Hrvat i zato što je odbio da ode iz ove zemlje. Ne tvrdim da sam upravu i voleo bih da mi neko kaže gde i kada se to dogodilo da ne živim u zabludi i da spoznam istinu, a ako je počinilac tog dela nekažnjen, među nama, da tražimo njegovu odgovornost. Ali ako pisac ovog teksta ne zna za takav slučaj, onda je dužan da nam objasni zašto u tekst ovog proglasa stavlja neistine koje mogu da pogoršaju međunacionalne odnose, koje bi valjda trebali da popravljamo.
  Još nešto mi nije jasno u polemici oko bunjevačko – hrvatskih odnosa. Često zastupnici teze da su Bunjevci ustvari Hrvati pripisuju Slobodanu Miloševiću da je on rodonačelnik bunjevačke nacije i da su Bunjevci njegova izmišljotina. Taj čovek ima ogromno breme i ako postoji raj, on ga najverovatnije neće videti, ali u ovom slučaju on je samo aktuelizovao nešto što je postojalo još u Austro Ugarskoj, nekoliko decenija pre njegovog rođenja. Na poslednjem popisu u Austro Ugarskoj u Subotici, tadašnja država, jedna od najuređenijih onog vremena, je omogućavala tadašnjim stanovnicima našeg grada da se, između ostalih, mogu izjasniti i kao Bunjevci i kao Hrvati. Ako se ne varam Hrvata je bilo dve – tri stotine, a broj Bunjevaca se merio desetinama hiljada. Ovaj odnos se poprilično izmenio, ali to nema veze sa Austro Ugarskom.

 26. Cro kaže:

  Žigmanović je za “istinski pluralizam unutar hrvatske zajednice”. Obraz ko đon za ovo napisat, svi u hrvatskoj zajednici znaju da bez njegovog aminovanja ne donosi se ni jedna odluka, sve plaćeni doglavnici sprovode odluke najmudrije glave.

 27. Stela kaže:

  Idiotu sa tavankutskog piska zavist i kompleksi niže vrednosti ne merljivi u odnosu na gospodina,doktora nauka…al zavist treba zaslužiti. ..ničija nije do zore gorela pa neće ni djilkosu iz tavankuta. ..

 28. Bunjo kaže:

  STOP nasilnoj asimilaciji Bunjevaca u Hrvate!

OSTAVITE KOMENTAR