DUDOVA ŠUMA – prva dva veka

Od dudova iz Dudove šume, ostalo je samo ime i saznanje da je pre više od 200 godina tu pokušano podizanje dudinjaka. Ne zbog slatkih plodova već zbog uzgajanja svilene bube. Od zasada je vremenom nastala cela šuma. Na karti grada ing. Stojanovića iz 1869. ona je već obeležena kao gradski park. Početkom XX veka, to je omiljeno izletište Subotičana. Tu je prvi fudbalski teren u gradu a od dvadesetih i tenis klub.

 

Na karti iz 1928. god.
Slika
Fudbalski teren Športskog društva SPORT (sportsko društvo osnovano 1878. god.)
Slika
Radnici ovde dolaze na prvomajski uranak koji tih godina najčešće završava tučom sa Policijom. Proslava 1. maja se na Palić preselila tek posle sanacije jezera krajem sedamdesetih.

Jedan prvi maj bez tuče:
Slika

Slika
Restoran u šumi
Slika


Plan spajanja centra grada sa parkom, postoji još od 1910. godine ali ga je odložio I Svetski rat. Na njemu se radilo i posle rata ali je prepreka bila fabrika Mirka Rotmana koja se našla tačno na putu budućeg bulevara.
Najzad, krajem pedesetih, počelo je krčenje trase prema Dudovoj šumi.

 

Budući Radijalac
Slika
Kako je Aleja rasla, tako je najveći gradski park propadao. Početkom sedamdesetih zatvoren je restoran a šuma je zapuštena, na veliku sramotu građana.

Sretni dani
Slika
i propast
Slika
Tek krajem sedamdesetih je urađena sanacija, napravljena je trim staza a fudbalski teren i teren za hokej na travi, uređen je na prostoru između groblja i bazena.

Slika

Slika
Tada, krajem sedamdesetih, postojala je želja da se šuma udvostruči pošumljavanjem terena sve do somborske pruge.

 

Slika
Tako je Dudova šuma ušla u svoj treći vek. Nastala još u doba Francuske revolucije, bila je dva veka pluće grada, izletište, sastajalište i poprište raznih događaja i pojava.

Slika
Restoran u pozadini , tridesetih
SlikaKOMENTARI

  1. Grafičar kaže:

    Deca porodice DIETRICH učili su zanat, Janoš za frizera Friđeš za metalskog radnika zaposlen uvek Zorki, moj otac Đula bio je obućar, dok je najmladja seka Terez bila zaposlena u drvnoj industriji kod Lenara.
    Svi su oni bili vezani za pokret, kao sindikalci vezani za Radnički dom – igrali fudbal za Radnički i bili članovi i ostalih sekcija. Sve što se dešavalo u Dudovoj šumi fudbalske utakmice, nastup Radničkog hora, izleti vezani su i za članove ove porodice. Između dva rata zahtevi radnika, radničke klase pre svega za Prvi maj bio je u ovoj šumi, lepom parku gde je osim velike mase prisustvovala i policija, žandarmerija koja je sputavala njihov nastup. Posle oslobođenja od 1945 g. nastavljaju se mirne proslave a i ja se sećam jer me otac vodio kada se tu susretao sa pajtašima, sportistima i drugarima iz svoje branše. Setio sam se, jer sam nostalgičar. – Grafičar DGY – HVALA.

  2. knjiski_moljac kaže:

    Da li neko zna ko su ljudi za stolom sa slike 6? Ovaj prvi čovek mi jako liči na mog deda-teču koji je po zanimanju bio papučar a po hobiju strastveni golupčar.

OSTAVITE KOMENTAR

1 + 3 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: