Dulić: sredićemo centar grada

Nastavak privlačenja investitora, ponovno uspostavljanje političke saradnje između SVM i DS, kao i odustajanje od „filozofije megalomanskih projekata“ obeležili su prethodnu godinu u Subotici, dok će u 2013. posebna pažnja biti posvećena sređivanju centra grada kako bi Subotičani dobili gradsko jezgro kakvo zaslužuju, izjavio je gradonačelnik Modest Dulić.

I pored toga što je bila teška i krizna, Subotica je u 2012. godini pokazala „određeni pozitivan trend kada su investicije u pitanju“, podsetio je Dulić u intervjuu Tanjugu.

 

„Nastavljeno je interesovanje poslovnih subjekata za ulaganja u naš grad, što je svakako posledica jedne sveobuhvatne strategije privlačenja investitora, dobrog geopoložaja, infrastrukturno opremljenog građevinskog zemljišta, a što je posebno bitno, ažurne lokalne administracije i sposobne radne snage“, rekao je Dulić.

 

On je precizirao da će Subotica i u narednih godinu dana koristiti zvanje „Evropski grad budućnosti“ osvojeno marta 2012. godine u izboru magazina FDI, a u kategoriji gradova jugoistočne Evrope koji najbolje primenjuju strategiju privlačenja stranih investicija.

 

Dulić je podsetio da su u prošloj godini nove proizvodne hale otvorili „Kontinental“ i „Dunkermotoren“, zatim da je započeta izgradnja proizvodne hale „Kalcedonije“, te da je u toku izrada idejnog projekta fabrike kristala Svarovski.

 

On je, takođe, podsetio da je u prošloj godini počela prodaja lokacija nekadašnje vojne imovine, gde je austrijska firma „Tirolijan ril istejt“ kupila parcelu i time stvorila preduslove za izgradnju tržnog centra u 2013. godini.

 

„Sve to su pratili značajni infrastrukturni radovi na popravljanju putne infrastrukture, izgradnji vodovodne i kanalizacione mreže i drugi radovi koji su neophodan preduslov za privlačenje investitora“, rekao je Dulić.

 

Podsećajući da je 2012. godina bila izborna i donela i određene promene na političkom planu, Dulić je rekao da je posle više od dve godine razmirica i neslaganja, ponovo uspostavljena saradnja sa SVM-om oko zajedničkog cilja – doprinosa razvoju Subotice u svim oblastima i kvalitenijem životu naših sugrađana.

 

„Verujem da ćemo i u narednom periodu delovati timski, jer su građani ti koji su nam ukazali poverenje i zbog kojih smo, na kraju krajeva, svi mi ovde“, rekao je Dulić.

 

Gradonačelnik Subotice je ukazao da je „filozofija megalomanije“, koja je gradu ostavila u nasleđe nekoliko preglomaznih betonskih nezavršenih objekata, promenjena u filozofiju usklađivanja projekata sa realnim potrebama i finansijskim mogućnostima grada.

 

S tim u vezi, on je precizirao da se u prošloj godini odustalo „od preskupog projekta bazena u Dudovoj šumi građenog više od 10 godina“, rekavši da je „za samo nekoliko meseci konačno izgrađen manji, primereniji zatvoren bazen“.

 

Dulić je rekao da će Subotica u 2013. godini uložiti značajna sredstva kako bi centar grada bio sređen i „kako bi Subotičani dobili gradsko jezgro kakvo pamte i zaslužuju“.

 

U ovogodišnjem budžetu obezbeđen je novac za započinjanje sanacije zelene fontane, sanacije više fasada, a najznačajnija među njima je fasada Muzičke škole.

 

Pored toga, uslediće i sanacija krova Gradske biblioteke, sanacija Sinagoge, koja će biti realizovana kroz projekte prekogranične saradnje Mađarske i Srbije, a sledi i nastavak izgradnje zgrade pozorišta, nakon što se preispita projekat za koji, zbog veličine, niti ima realne potrebe, niti izvesnosti finansiranja.

 

„Nastavićemo da asfaltiramo i saniramo prigradske puteve, seoske ulice, gradimo vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Život naših sugrađana na selima i salašima mora biti olakšan, mora ići u korak sa vremenom“, rekao je Dulić.

 

RTVKOMENTARI

 1. eeee kaže:

  ajd to cudo da vidimo

 2. BELA kaže:

  Neka sredi ove huligane koji svake noci ponovo i ponovo unistavalu fasade i spomenike !!!

 3. gradjanka kaže:

  sramota sta je uradjeno prethodnih godina
   

 4. pauk kaže:

  Boogie Woogie, sta ce se sredjivati, kad idu izbori uskoro, najavio ih je Vucic!

  Pa ako na sredjivanje misli i lepljenje plakata i preizbornog materijala onda je to to.. Sve ce da blista,, u sharenilu…

 5. goran kaže:

  nadam se da Dulić računa 5km oko gradske kuće.

   

 6. ... kaže:

  Živi bili pa videli,ne nadam se puno pa se neću puno ni razočarati.

 7. Nenad kaže:

  Oni koji su napravili sve te probleme u gradu ce sad kao da ih resavaju, o nasem trosku za njihov dzhep opet…

 8. A ha kaže:

  Da,odustalo se od gradnje „od preskupog projekta bazena u Dudovoj šumi građenog više od 10 godina“ i sagradili ste mali bazen,koji nije dovoljan za sve pa se morao pokriti i bazen u Dudovoj sumi…zar vam to ne govori da je ipak trebao veci bazen od tog kojeg ste napravili?

 9. sss kaže:

  nemoj molim te vi da ga sredjujete vise:)

 10. mihajlo kaže:

  Jes lako je sad govoriti kad su najavili izbore ,pa ce vas skinuti sa svih pozicijia ,i onda nikom nista. 

 11. Leara kaže:

  Mnogo obecanja….bojim se da ce biti po onoj staroj „obecanja ludom verovanja“ 😀

 12. djomla kaže:

  Gradonačelnik nije najavio ništa spektakularno što građanima već nije poznato. 

  Kalcedonija, Svarovski u Malom Bajmoku. Kostur kod OU, Muzička škola, Zelena fontana, Sinagoga i Narodno pozorište u centru. Sve je predviđeno kroz razne budžete i odavno najavljeno.

  Nije se zaletao u izjavi oko Y kraka ili Palića… držao se sigurnih stvari…

 13. Anonimni kaže:

  Nenad:

  Oni koji su napravili sve te probleme u gradu ce sad kao da ih resavaju, o nasem trosku za njihov dzhep opet…

  A ko je unistio fasadu muzicke skole? ili sinagoge?

  iako pisete po politickoj osnovi razmislite o tome sta pisete. 

OSTAVITE KOMENTAR