Dunkermotoren otvara pogone u Subotici

Nemačka kompanija „Dunkermotoren" koja se bavi specijalnom visokokvalitetnom pogonskom tehnikom, preseliće proizvodnju motornih pogona za žaluzine, koje služe kao spoljna zaštita od sunca, iz mesta Bondorfa, u pokrajini Baden-Virtemberg, u Suboticu. Proizvodnja će, u hali površine 1.400 kvadratnih metara koja se nalazi u slobodnoj zoni u naselju Mali Bajmok i raspolaže potrebnom infrastrukturom, započeti već u oktobru ove godine, a posao će dobiti 40 Subotičana.

Planirano je da do kraja naredne godine kompletnu proizvodnju pogona za žaluzine presele u Suboticu i dupliraju broj zaposlenih, a da 2012. godine pređu u novoizgrađenu halu površine 4.000 kvadratnih metara.

Generalni menadžer nemačke kompanije Nikolaus Graf i gradonačelnik Subotice Saša Vučinić potpisali su Memorandum o saradnji, a preselenje pogona počinje već 15. septembra ove godine.

– Dolazak ovako jedne jake firme, koja je apsolutni lider u svojoj oblasti, je dokaz da je Subotica dobro mesto za strane investitore. Posle „Simensa", koji je svoju proizvodnju u Subotici započeo sa 30 zaposlenih, a danas ih ima 530, u našoj Slobodnoj zoni mesto je našla još jedna firma koja se bavi proizvodnjom visoke tehnologije iz Nemačke. Ovo je sigurno dobra pozivnica i drugim nemačkim firmama da investiraju u naš grad, jer smo sada konačno obezbedili 200 hektara građevinskog zemljišta koje možemo da ponudimo potencijalnim ulagačima, izjavio gradonačelnik Subotice Saša Vučinić.

Slika

Nikolaus Graf, koji je u ime nemačke kompanije potpisao Memorandum o saradnji, istakao je da su u menadžmentu „Dunkermotorena" dugo razmatrane mogućnosti lokacije selidbe postrojenja. U opticaju su bili još neki gradovi i države.

– Odlučili smo se za Suboticu, jer znamo da tu postoje visokokvalifikovani radnici, zbog još nekih kompanija iz ove oblasti koje posluju ovde. To nam garantuje visok kvalitet proizvodnje, a u Slobodnoj zoni su nam obezbeđeni i sobri uslovi za rad i plasman naših proizvoda. Ono što je važno da se istakne je da ovde neće biti smešteni samo proizvodnja i montaža proizvoda, već ćemo formirati i istraživački tim čiji će cilj biti podrška razvoja centrali u Bondorfu. U prvoj fazi, okupićemo konstruktore i razvojne inženjere za elektroniku, rekao je Nikolaus Graf.

On je dodao da rukovodstvo kompanije, ukoliko proizvodnja zaživi na pravi način, donelo plan da se proizvodnja u Subotici proširi i da se uposli još više radnika.

Izvor: Subotica.rsKOMENTARI

 1. djomla kaže:

  Mislim da je izraz "proizvodnja visoke tehnologije" malo preuvelican jer je za takvu proizvodnju potrebna visokokvalifikovana radna snaga, a posto ce Dunkermotoren zaposliti namotavace onda se to bas i ne moze nazvati tim imenom.

  No u svakom slucaju lepa vest i bravo za Dankermotoren. Da je bar vise ovakvih vesti…

  Sever, Eletroremont, Loher, Dunkermotoren… Subotica je najrazvijeniji grad u drzavi a i sire kada je energetika u pitanju.
  Elektroremont je najveca fabrika u Srbiji koja se bavi remontom motora i radi za sve vece fabrike i komplekse u drzavi, pocev od Zeleznice, preko Rudnika i eletrana do secerana i uljara.

  O Severu ne treba trositi reci, on je maticna firma svih ovih firmi direktno ili indirektno.

OSTAVITE KOMENTAR