Duo DD (Prvi glas Jugoslavije)

Takmičenja poput upravo završenog Prvog glasa Srbije nisu ništa novo, a činjenica da se više takvih održava paralelno, govori da je ovo jedna uspešna forma šou programa i da je „staro vino u novim flašama“ sasvim okej.

Lep broj Subotičana se afirmisao na ovim javnim audicijama. To ne treba da čudi, jer su to plodovi duge tradicije  muzičkog obrazovanja, orkestara i solista, pozorišta, a nekada i opere i baleta u našem gradu.

 

Subotica početkom šezdesetih

subotica-60ih

Na ovom mestu ćemo se prisetiti jedne takve produkcije koja je među zvezde lansirala jedan mladi duet iz Subotice.

Radio Beograd je krajem pedesetih imao emisiju „Mikrofon je Vaš“, koja se svaki put emitovala iz drugog grada. U Subotici su pobedile Mira Pejić i Vanja Stojković, dve školske drugarice od po 16 godina. Plasman u veliko finale u Beogradu doneo im je trijumf i veliku prekretnicu u životu. Rođen je Duo DD koji će šezdesetih godina dostići vrhunac popularnosti.

Pred njima su bili nastupi na koncertima, radiju, televiziji, festivali Opatija, Beogradsko proleće…

Crnka i plavuša sa severa Bačke, lepotice savršenog glasa, kao Duo DD krstio je Cune Gojković (DVE DEVOJKE).

Nakon sedam uspešnih godina, Vanja i Mira su se rastale. Vanja je otpočela solo karijeru a Mira je završila Fakultet dramskih umetnosti i postala glumica „Ateljea 212“. Pored glume je nastavila da peva, ali starogradske i romanse, sa kojima je izgradila drugi deo karijere. Nizale su se ploče i festivali zatim i filmovi i TV serije.

Prošle su tako i sedamdesete. Neki drugi ljudi su bili mladi i popularni ali niko nije više imao tu jedinstvenu boju glasa kao Mira Pejić.

U ono vreme kao i sada, javne audicije dokazuju da su mnogi talenti često daleko od velikih prestoničkih medija. A kako li  je tek bilo kada je postojala samo jedna ili dve radio stanice…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LanskyKOMENTARI

 1. Vera kaže:

  Gdje je sada Vanja Stojkovic-pjevacica iz Subotice? Moze li kratka biografija?

 2. Milan kaže:

  Ako se dobro sećam, čini mi se da je Vanja često boravila u Rusiji pa možda je tamo i ostala.

 3. Miloš kaže:

  @Vera
  Vanja Stojković – Lesić je preminula u januaru 2014. godine u 72. godini života, posle duge i teške bolesti. Bog da joj dušu prosti.

 4. Ankica Wolf kaže:

  Sjecam se iz mladih dana tog dueta.Bile su super djevojke i rado slusane na plesnjacima njihove pjesme.Zao mi je da je Vanja bila tesko bolesna i umrla.A sto je sa Mirom’

 5. -MARIJA BUJAK kaže:

  PREDIVNE—OBE,,—bez razlike, a VANJI…laka joj zemlja–AMIN!!!

 6. Ben kaže:

  Vanja Stojković – Lesić je pjevalla na allbanskom u jednom festivallu 1971 godine,i to sa allbanskim aksentom;Jell ima neko objashnjenje??

 7. Nenad Adamov kaže:

  Sećam se Vanjinih dečijih pesama npr. o bratu i sestri malim frizerima, Pipi dugoj čarapi…ima li ih neko?

 8. Anonimni kaže:

  Mnogi potekli iz 0K Mladost

 9. Mirjana petrović kaže:

  Dali neko zna gde je sahranjena vanja stojković dali u porodičnu grobnicu gde su joj roditelji u subotici ili ne. Vole la bi da znam bila mi je sestra iz familije i izgubili smo svaki kontakt kad je na Kipar otišla kako sam čula

OSTAVITE KOMENTAR

81 + = 82

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: