Đurđevdanska kiša obradovala paore

Za đurđevdansku kišu poljoprivrednici kažu da je spas za sve biljne vrste, a padavine su ih ohrabrile, jer su bili u strahu da će nastati dug sušni period kao prošle godine.

 

U prvih nekoliko dana maja u regionu je palo preko 30 litara kiše po metru kvadratnom.

 

Sada, kada su ohrabreni poslednjim padavinama, poljoprivrednici treba da razmišljaju o zaštiti protiv korova, ali i bolesti i štetočina.

 

S obzirom da se očekuju i visoke temperature, a da vlage ima dovoljno, očekuje se bujanje useva, ali i korovskih biljaka koje treba što pre suzbijati.

 

U usevu pšenice, savet je i zaštita protiv bolesti, posebno fuzarijuma i to u fazi cvetanja, a takođe bi trebalo pratiti i da li ima pojave žitne pijavice i pravovremeno intervenisati.

 

Prolećna setva u Subotici gotovo je završena, današnje i jučerašnje padavine uzrokovale su na pojedinim parcelama i poleganje stabljika strnih žita, dok je u pojedinim reonima dejstvovala i protivgradna služba, a za sada nisu poznate eventualne štete.

 

Kako je Tanjugu rečeno u Gradskoj službi za poljoprivredu, prolećna setva je obavljena na 96,2 odsto od planiranih 50.060 hektara.

 

Šef subotičke Gradske službe za poljoprivredu, Mirko Ostrogonac kaže da je preostalo da se zaseje još oko 1.500 hektara pod kukuruzom, dok su šećerna repa, suncokret, soja i ovas posejani uglavnom na planiranim površinama.

 

“Imajući u vidu činjenicu da je tek 11. aprila ove godine počela prolećna setva, zbog hladnog i vlažnog vremena, a da smo zaključno sa jučerašnjim danom imali posejanih 96 odsto površina, možemo konstatovati da je setva završena vrlo uspešno, kvalitetno i u optimalnim agrotehničkim rokovima”, rekao je Ostrogonac Tanjugu.

 

Usevi koji su posejani u prvim danima od starta setve imali su, kako kaže, izvanredan razvoj i dobro i ujednačeno nicanje.

 

Zbog padavina praćenih gradom u pojedinim delovima Subotice, u narednom periodu očekuje se razvoj korova na tek zasejanim površinama, tako da će poljoprivrednici morati da ih zaštite prskanjem, kažu u Poljoprivrednoj stručnoj službi.

 

Direktor ove službe Damir Varga napominje da će poljoprivrednici, s obzirom da se očekuje nestabilno vreme tokom maja, morati da vode računa da ne dođe do padavina u periodu od dva do šest sati nakon tretmana.

 

“Kod većine preparata, u slučaju kiše nakon sat vremena od primene, nema punog efekta. Postavlja se pitanje da li takve useve treba ponovo tretirati, jer u tom slučaju može doći do oštećenja biljke. Savet je da se ide na sigurno, odnosno da se prate vremenske prilike i faze porasta biljke”, rekao je Varga Tanjugu.

 

On je dodao da su padavine, zbog visine useva, uzrokovale poleganje pšenice na parcelama gde još nije došlo ni do klasanja.

 

“Po informacijama sa terena, do jačeg poleganja useva došlo je na području između Mišićeva i Bajmoka, gde je dejstvovala i protivgradna odbrana, ali za sada nisu registrovane štete od leda”, rekao je Varga.

 

Poljoprivrednici bi, upozorava on, bez obzira na poleganje ili ne, trebalo da obave još jednu zaštitu useva kako bi se deo prinosa spasao.

 

U Upravi za trezor danas je počeo prijem zahteva za ostvarivanje prava na subvencije za biljnu proizvodnju i regresa za gorivo. Kako je rečeno u subotičkoj filijali ove uprave, danas nije bilo većih redova i gužvi, a čekalo se najviše pola sata, tako da neće biti produženja radnog vremena šaltera.

 

RTV, TanjugKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR