Dužijanca malenih i Takmičenje risara

Dužijanca predstavlja jedinstven kulturni projekt, koji traje od 25. aprila do zadnje nedjelje avgusta, i u tom se razdoblju održava niz manifestacija, koje imaju različite sadržaje. Zajedničko svim manifestacijama je: iskrena želja da se na stolu kulture grada nađu stvaralštvo, običaji, tradicija, produkti duhovne kulture i stvaralaštva.

 

Jedna od brojnih manifestacija je i Dužijanca malenih. U pitanju je novija manifestacija smotre folklora najmlađih. Učestvuju kulturno umetnička društva iz Subotice (KUD „Bratstvo jedinstvo“, HKC „Bunjevačko kolo“, KUD „Aleksandrovo“) ali i iz inostranstva, i to kulturno umetnička društva iz Hrvatske, Makedonije, Ukrajine, Mađarske.

 

 

PROGRAM:

 

U petak 8. jula u 20h zvanično se otvara Dužijanca malenih folklornim koncertima na Trgu Slobode.

 

U subotu, u 11:30h, sledi nastup stranih društava na „Takmičenju risara“ u Đurđinu a u 20h nastup stranih društava u Risarskom kolu.

 

 

Nedeljna svečanost je i najobimnija i najzanimljivija. U 10h je Svečano euharistijsko slavlje u katedrali Sv. Terezije Avilske, zatim u 11:15h Povorka „Dužijance malenih 2011“ kroz grad, Uručenje „kruha“  gradonačelniku Grada Subotice a u večernjim časovima, od 20h, je zatvaranje Dužijance malenih, na Letnjoj pozornici na Paliću.

 

 

Takmičenje risara održava se u subotu, 9. jula u Đurđinu u jutarnjim časovima. Na salašu domaćina Vlatka Vojnić Purčara okupiće se risari i dočekati gradonačelnika.  Zatim sledi revijalno košenje risara i vršidba na starim mašinama.

 

U podne počinje takmičarsko oranje u skladu sa pravili Svetske oračke organizacije a zatim predstavljanje kosača Dužijance i Kosidbe na Rajcu.

 

U večernjim časovima održava se Risarsko kolo gde će nastupiti učesnici Dužijance malenih i tamburaški sastav „Gazde“

 

 KOMENTARI

 1. boki kaže:

  predzadnja slika vam nije trebala taj čovek ničim ne zaslužuje da bude ovde prezentiran :p

 2. Lansky kaže:

  Očigledno nisu tako mislili oni koji su organizovali i pozvali da bude počasni gost. Slika je samo svedočanstvo.

 3. boki kaže:

  iskreno,ako ga budu zvali da im bude počasni gost i kad ne bude na ovoj poziciji na kojoj je sad,i zovu ga kao personu a ne funkciju to će mi biti ok.mislim da je to svima jasno.a kao prezentaciju su trebali staviti nekog starijeg sugrađanina jer smatram da bi se svako prisetio naših starih koji su  i sami bili risari.
  Takmičenje risara održava se u subotu, 9. jula u Đurđinu u jutarnjim časovima. Na salašu domaćina Vlatka Vojnić Purčara okupiće se risari i „“““dočekati gradonačelnika.““““  Zatim sledi revijalno košenje risara i vršidba na starim mašinama.

OSTAVITE KOMENTAR

7 + 3 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 7 + 15 ?
Please leave these two fields as-is: