Dva lica grada

Samo deset koraka je dovoljno da uočite dva lice jednog naselja. 

 

Jedan naš sugrađanin je rušio neku šupu, nabijacu i preostali materijal odvezao i istovario. Drugi je menjao kupatilo pa je obijene pločice istovario pored. Teći je menja tapacirung na kauču, federe je prodao ciganima a platno i sunđere ostavio pored prve dvojice. Četvrti je vršio dinotor pa se tako i svinjska njuška našla odma tu, pored. Nju su pored toga i kerovi razvukli.

 

Kese su postale sastavni deo obližnjih oranica. Vetar je jak, kada ga ne bi bilo ne bi bilo ni kesa. Kako ga zaustaviti?

 

Otprilike ovako izgleda divlja deponija na samoj ivici grada u MZ Ker, na prostoru nekadašnje ciglane.

Samo deset koraka dalje, naselje za primer. Niz doteranih kuća, nijedna ne štrči. Svaka fasada uredna, svako dvorište doterano, a redovno se održava i ulični deo. Neka su domaćinstva bogatija neka siromašnija ali su po pitanju higijene na istom nivou. U ovom naselju neće zapaziti kuće nalik onima u centru, koje su pre nego što su postale kuće bile šupe ili ostava za alat.

Neki pametniji su davno postavili pitanje: Kako zaštititi ljude od njih samih?

 

Na koji način rešiti problem divlje deponije i navike čoveka da sve što mu ne treba izbaci na tom mestu. Taj isti čovek nema dovoljno svesti da shvati da takvo stanje može samo loše da donese. 

 

Da li nam je za ovakvo stanje kriv Beograd? Možda nedostatak sredstava u Novom Sadu? Da li će se možda neko setiti da traži sredstva za sanaciju iz Brisela. Možda nam fond EU pomogne da zaštitimo rođeni grad od nas samih.KOMENTARI

 1. Ana kaže:

  Tako je prekoputa Prozivke, kao iu Aleksandrovu….godinama i niko praktično ništa ne radi!!!
  A samo malo bi trebalo da nam grad bude lepši….i da kakao oko Buvljaka je takođe prljavština na sve stra!!! 

 2. Kerčanin kaže:

  Krivi su dođoši, koji su se nakon rata dokotrljali sa planine na ovo lepo i mirno mesto. U vreme dok su čuvali (ovu reč bih mogao zameniti na neku drugu) koze u planinama navikli su se da sve što im ne treba bacaju  u dolinu ili manje svati, koje voda može odneti bacaju u bližnju rečicu. Stanovnici koji su se doselili u godinama kada je ovaj deo bio izgrađen uglavnom za radnike različitih lokalnih fabrika (od kojih danas skoro nemamo ni jednu) nisu razmišljali na balkanski način, oni su još znali a i dan danas znaju gde se baća smeće, čak imaju mogućnost i da selektuju.

 3. Takođe Kerčanin kaže:

  Predlog,
  Subotički novinari ili Vi, odete do Čistoće i zelenila sa dokumentacijom (slikama) i javno ih naterate da to počiste jer je to njihov posao. 
  Nakon što počiste, angažuju jedan bager koji bi oko tog prostora iskopao rov ili kanal koji sprečava buduće istovarivanje smeća na toj lokaciji (kao na zelenom graničnom pojasu) i time sprečavas automobile ili kamione da pređu na taj prostor… JEDNOSTAVNO…samo da svi rade svoj posao za šta su plaćeni.

 4. Nikola Matkovic kaže:

  uvek su drugi neki za sve krivi. ili neka politicka partija , ili dodjosi  ili marsovci. samo nikad nisu krivi odredjeni ljudi koji ovde vecito nesto kritikuju. 
  gospodo nebi vam skodilo malo samokriticnosti 

 5. Marjan kaže:

  Ovo je sramota za grad , nista se ne preduzima.
  Inace ovi iz Cistoce i Zelenila , kod trgoprometa u Novom Naselju (Aleksandrovo)
  odsekli su dva drveta jer su izrasli i stara su i smetali bi zicama , takav nered su ostavili da to nije moguce.
  Piljevine na sve strane , sitnih grancica , izrovareno sve haos.
  Uzeli sto im je najbitnije ono nebitno ostavili, pa dokle vise nemarnosti u ovom gradu , ko ce tome da stane na kraj? 

 6. Svega ima kaže:

  Deponije su bile i pre “dodjosa”. Da se razumemo…

 7. decko koji obecava kaže:

  Jeste, ja se sećam, odrasto sam tamo…
  to je bilo uvek deponija, barem u poslednjih 40 godina. 
  Verovali ili ne, ja smatram da su krivi gradski oci, jer su godinama dozvoljavali kamionima Integrala da tamo bacaju šut, sa primesamo đubreta.
  Valjda su hteli da zakopaju tu veliku rupu, između naselja i njiva.
  Pa su i sami sugrađani davali doprinos tome, dodavši malo svoga šuta sa sve đubretom.
  Ovo vam može potvrditi bilo koji kerčanin.     

 8. lale kaže:

  A zažto smo opravili komunalce?

   

OSTAVITE KOMENTAR