Dva meseca se ne zna da li su deca bila bez nadzora

Disciplinski postupak koji traje od 17. marta još nije utvrdio da li je vaspitačica Nataša Kljajić Horvat neovlašćeno napustila objekat i ostavila decu ili su rukovodioci trebali o tome da brinu

natasa-kljajic

Više od dva meseca traje disciplinski postupak u Predškolskoj ustanovi „Naša radost” u kojem još nema odgovora na to šta se dogodilo 16. marta u objektu „Ciciban” i da li su deca u nekom trenutku bila bez nadzora, te da li je vaspitačica Nataša Kljajić Horvat neovlašćeno napustila objekat.

Javnosti se pre nekoliko dana obratila vaspitačica Nataša Kljajić Horvat, koja smatra da je ugroženo njeno pravo na rad, a sa tim i njena egzistencija. Ono što se u vrtiću „Ciciban” u naselju Ker dešavalo 16. marta od 13.30 do 14 časova nikako da utvrdi disciplinska komisija na čelu sa direktorom „Naše radosti” Jašom Šimićem. Vaspitačica Nataša Kljajić Horvat za „Politiku” objašnjava da je tog dana imala napad slabosti usled čega je udarila glavom u ivicu stola. Za to vreme petnaestak mališana u njenoj grupi bilo je zabavljeno igranjem. – Pomoć mi je odmah pružila Maja Đumić, koja je i bila spremna da preuzme deo moje dece, a da ja odem kod lekara. To nije ništa neuobičajeno u našoj ustanovi, mi smo u stalnom kontaktu sa decom i izložene infekcijama, pa kada se neka koleginica razboli i mora da ode ranije, podelimo decu po grupama. To je trebalo da rešim sa zamenikom rukovodioca objekta Jasenkom Krnajski Jović, ali morala sam da je čekam jer vaspitačice pred objektom puše dok deca spavaju, priča Nataša Kljajić Horvat.

Sagovornica „Politike” tvrdi da rukovodilac objekta nije imala razumevanja za nju i da je pokušala da je spreči hvatanjem za ruku da napusti sobu sa decom. Sa obe strane su izrečene ružne uvrede, a Nataša Kljajić Horvat je nakon toga otišla kod lekara gde joj je otvoreno bolovanje. Nakon toga u telefonskom razgovoru sa rukovodiocima ustanove Biserkom Bačić i Dajanom Šimić dogovorila se da ne koristi bolovanje, već da uzme slobodan dan koji nije iskoristila i da se nakon toga vrati na posao.

– Umesto toga, sutradan me je nazvala Snežana Flego, pomoćnica direktora i rekla da sam suspendovana. Od tada sam imala šest besomučnih višesatnih saslušanja, i tome se ne nazire kraj. Direktor me ispituje i ismejava, kaže vaspitačica koju terete za lakšu (zbog sukoba sa nadređenim) i težu (ostavljanje dece bez nadzora) povredu radne obaveze. Vaspitačica tvrdi da decu ni u jednom trenutku nije ostavila bez nadzora.

Dok traje disciplinski postupak, Nataša Kljajić Horvat prima samo deseti deo plate, odnosno 3.500 dinara, a kako je samohrana majka dvoje male dece, izbačena je i iz podstanarskog stana, jer nije mogla da plaća kiriju. Osim toga, ustanovu u kojoj još radi tereti i da je 11 godina radila bez licence jer PU „Naša radost” nije uplatilo i poslalo je na polaganje licence, što je učinilo tek nedavno; tvrdi da je ustanova izgubila njeno i još niz lekarskih uverenja, pa su ih ponovo slali na preglede i cenu toga joj odbili od zarade, kao i da su je premeštali na neodgovarajuća radna mesta.

Direktor Jašo Šimić nije želeo za „Politiku” da govori o disciplinskom postupku, pa ni o onom što najviše interesuje roditelje dece koja pohađaju vrtić – da li su deca u nekom trenutku bila bez nadzora – To zašto postupak toliko traje pitajte vaspitačicu jer ona stalno traži nove svedoke i dopune iskaza. Ako ne bude zadovoljna, ima pravo da se žali Upravnom odboru, a ako ni sa njihovom odlukom ne bude saglasna, ima pravo na sudski postupak. Ne mogu ništa da kažem ni oko toga da li su deca bila pod nadzorom, i neću da vodim disciplinski postupak preko medija, kaže Šimić.

Upitan da komentariše informaciju o tome da li je tačno da je u poslednjih pola godine bilo preko 30 disciplinskih postupaka, rekao je da o tome ne može da govori i uputio nas da posredstvom Zakona o dostupnosti podataka od javnog značaja potražimo tu informaciju.

 

POLITIKAKOMENTARI

 1. samo pitam kaže:

  I ponavljam pitanje…kada osoba izgubi svest zasto nije pozvana Hitna pomoc nego je ta ista osoba koja je do malopre bila u besvesnom stanju insistirala na odlasku kod lekara sama bez pratnje.

 2. Hitna kaže:

  Hitna pomoć ne izlazi zato što je neko imao nesvesticu. Ako se neko ne oseća dobro da ostane na poslu a može da sam ode u kvartovsku ambulantu, onda se javi kolegama koje ga zamene a on ode kod lekara i uzme bolovanje.
  Koliko znam, Naša radost je velika ustanova i ima svoja službena vozila, tako da bi najnormalnije bilo da i oni ponude toliko da odbace do lekara nekoga kome je to potrebno.
  Čak i kad neko neće da ode sa posla a kolege vide da ima temperaturu ili mu nije dobro, treba da mu predlože da ga odmene a da on ode na pregled.

 3. PAULINA kaže:

  NE VERUJEM RUKOVODSTVU, JER SVI ZNAMO I PITAM SE ZAŠTO SE PRAVIMO BLESAVI, RUKOVODSTVO PRIPADA STRANKAMA I KOALICIJAMA KOJE SU NA VLASTI…..SVI ZNAMO KOLIKO SE BAHATE, I SVI ZNAMO KAKO SE POSLODAVCI PONAŠAJU PREMA ZAPOSLENIMA…KAO PREMA STOKI I ROBOVIMA…..A HITNA POMOĆ NE IZLAZI NI ZBOG MNOGO OZBILJNIJIH PROBLEMA A NE ZBOG NESVESTICE, I TO SVI DOBRO ZNAMO, A PRAVIMO SE TAKOĐER BLESAVI….

 4. Mihaly kaže:

  Permanentni otkaz. Kakva je to vaspitac koji ostavlja decu malenu da brinu o sebi?
  Iskreno.
  Danasnji prosvetari gledaju za svaku sitnicu da trce kod lekara i da traze bolovanje. I jos da primaju platu dok su na bolovanju? Pa to nema nigde. Zao mi decice sigurno su se preplasili kadsu videli da su samiiprepusteni sami sebi 🙁

 5. Andjelka kaže:

  Vaspitacica koja se ne moze tako ni nazvati.izuzetno neprijatno iskustvo sa njom dok nam dete nije prebaceno u drugi vrtic a i ona sama je morala otici iz tog objekta zbog prituzbi drugih roditelja.folirant.

 6. laki kaže:

  @Mihaly

  Ti si običan šupakmeraklija (u prevodu dupeuvlakač).

  Je*o te A.V.

 7. razočarani otac kaže:

  Možda neke i puše ispred vrtića dok deca spavaju…Natašina grupa ne spava jer su predškolci…I tako se jednom desilo da sam po svoje dete otišao nešto ranije…NATAŠE nije bilo u sobi,a deca sama i to budna…Čekao sam i čekao,jer ne smem odvesti dete a da joj se ne javim…I tako nakon petnaestak minuta,stigla je gospođa Nataša sa šoljom kafe u ruci…Toliko o njenom savesnom radu.Ne treba druge da kritikuje,ako i sama isto to radi…JESTE DA NE PUŠI,ALI ŠTO DUGO KUVA KAFU…PA TO TI JE NEŠTO…E NATAŠA,NATAŠA ,KO VAS NE POZNAJE,SKUPO BI VAS PLATIO.A TAKO IMATE UMILJAT I DIVAN GLASIĆ…ALI NA ŽALOST NIJE UVEK TAKAV…I TO SAM PRISLUŠKIVAO I JAKO SAM SE RAZOČARAO…NISTE VI ONAKVA KAVOM SE PREDSTAVLJATE!

 8. SamoJa kaže:

  Na žalost neko i do novina stigne!
  A isto tako izgleda neko ko zivi od 3500 din

 9. mihaly kaže:

  laki sto vredjas. ne interesuje me politika ni malo niti glasam niti gledam njih.
  postali ste bolesno opsesivni kad svuda spominjete av i cak na ovakvim vestima i ovakim prilikama. totalno ste primili komplekse od av jer je covek bog i batina a vi ste sicusnni i mali i u manjini sto je dokazano na ovim izborima… niko nije spominjao ni av ni politiku rekao sam samo da su vaspitacice samo puse idu da piju kafe itd… to nije lepo po ceo dan pusiti sminkati i kafenisati sta onda raditi i koliko 15 min radnog vremena na dan?

 10. laki kaže:

  @Mihaly

  Samo ti još stopala vire iz njegove guzice.

  Pročitaj svoje ranije komentare, a posebno one iz perioda oko izbora, pa ćeš možda čak i sam sebi da se ogadiš. Poltrončino bolesna!

 11. Mihaly kaže:

  Ne vidim cemu vredjanje. To sto neko navija za nrki klub ili izlazi na odredjena mesta ili ppdrzava trampa ili klitonovku ne znaci da je los covek i poltron. Cuj njega poltron ovaj izgleda mnogo gledao farmu kad lpristi glupe vendijeve izraze :)))
  Zaista ne vidim da sam av fan. Moji odgovori su samo odgovori na vase pacenicko spominjanje av i snsa. Toliko str iskompleksirani da av spominjete i u snu i na svaku vest bilo gde. Ne znate da mrdnete iz krrveta da pomognete vec samo se hejtujete. A to je izuzetno lose i odraz neinteligentnih ljudi. Malo se opustite i prestanite da mrzite av i da razmisljate o njemu i u snu drdacan pozdrav vendijevom fanu

 12. laki kaže:

  @Mihaly

  E, nepismene li budaletine?!

 13. mihaly kaže:

  vidim ja da je ovde neko drugi bot a ne ja 😀 i to opozicioni bot pun kompleksa prema av 🙂 svaka cast ja ne bih mogao tako nekog da mrzim kao ti i slicni tebi… u stvari ja ne mrzim nikoga 🙂

OSTAVITE KOMENTAR