Dva neočekivana simptoma omikrona

Koordinatorka kovid ambulante Doma zdravlja u Subotici, pulmolog dr Elizabeta Vrana upozorila je na dva neočekivana simptoma omikrona.

– Veliki broj pregleda je bio juče, ali manji nego prošlog ponedeljka. Ne možemo još da se opuštamo jer pacijenti koji dolaze kod nas još uvek imaju kliničke slike na koje treba obratiti pažnju. U sporadičnim slučajevima se javljaju simptomi koje možda treba da naglasim, a to su nesanica kod određenog broja pacijenata ili suprotno od toga jeste da pacijenti mnogo više spavaju, čak i 24 sata – rekla je ona.

– Kliničke slike još uvek jesu blaže, lakši oblik je sada u toku, uvek se javi nekoliko pacijenata koji završe na bolničkom lečenju, ali možemo reći da je mnogo lakše nego što smo imali bilo koji prethodni talas – dodala je ona.

Na pitanje da li su sada stariji ugroženi, dr Vrana ističe da je „celo stanovništvo ugroženo, od dece, pa do starih ljudi“.

– Svi mogu da dobiju, omikron se brzo širi i dospeva i do onih ljudi koji su zatvoreni u kućama, tako da je mešovita populacija oko koje se kreće ovaj virus – dodaje ona.

Ona je poručila da iako je lakša klinička slika, to ne znači da možemo da skinemo maske i ponašamo se kao da virusa nema.

– Jeste da je klinička slika lakša i da se ponaša kao jedan malo jači virus, kod nekih su stvarno blage kliničke slike, ali s obzirom na to kad bi nama odjedanput došlo da bismo mi skinuli maske, da bi nam ceo grad došao na pregled, mi to kao zdravstveni sistem ne bismo mogli da izdržimo. Zato je potrebno da se pridržavamo mera, da bi mogao da funkcioniše ceo zdravstveni sistem – zaključuje dr Vrana.

 

Srbija danasKOMENTARI

 1. Subotica kaže:

  Da li se može redovno kod specijalista, u bolnicu na pregled. Konkretno kod neurologa. Da li radi magnetna rezonanca? Ako neko zna da mi odgovori, kakva je situacija u našoj bolnici, jer nisam u mogućnosti da idem privatno.Nisam bio do pre korone, a nije da nisam trebao. Hvala lepo.

  • Vaše Ime kaže:

   Po mom saznanju od pre dva dana, magnetna rezonanca ne radi jer po rečima jedne med. sestre „nemaju lice osposobljeno za rad na tom uređaju“. Strašno ali istinito.

 2. Caru Carevo kaže:

  Ja danas bio kod lekar kao pacijent operisan od raka. Nema uput, nema termin, svaki pregled svaki test se plaća. Na kontrolu skoro nemoguće.
  Da sam znao, požalio bih se da spavam 24 sata. Izgleda to je ozbiljan simptom i primili bi me, a ja levak sa kojekakvim kancerom se žalim.

 3. Igor kaže:

  Da li još uvek neko veruje da će biti zaštićen od ovog virusa ako nosi masku?

  • Trovach kaže:

   Licno smatram da maske nisu bas efikasna zastita, ali je vec milion puta objasnjeno da nosenjem maske ne stitite sebe vec druge ako ste zarazeni. Kada nekom nesto objasnim, pa moram da mu ponovim i ni tada mu nije jasno, pocinjem da sumnjam da je Homo sapiens (razumni covek), vec mozda Homo erectus (uspravni covek).

 4. croat kaže:

  Igore, molim te ako budes imao neku operaciju trazi od hirurga da se slobodno nakaslje na tvoju ranu i recimu da nema potrebe da nosi masku.

 5. Sinko kaže:

  Nosi tu masku kako je propisano i TIŠINA. Dosta je narodu treba-netreba nositi, TREBA i kraj priče, treba jer ono što udišemo gore je od sto korona.

 6. jelena kaže:

  Mene zanima antivirusna terapija,posedice uzimanja leka Favira Meni je odmah oborio telesnu temperaturu na 35 stepeni i držao mi tako nisku 5 dana uz jaku gavobolju, muku Inače virus je protutnjao 1 dan i to je bilo to.
  Nisam vakcinisana,imam 61 godinu.

  Od poznanika sam saznala da su takođe imali i težih reakcija na ovaj lek a na netu kada ukucate naziv leka možete svašta saznati.
  Da li je i on kod nas u eksperientanoj fazi ,dele ga kao bombone

 7. Pera Prvi kaže:

  Neočekivano, iznenađujuće, nepoznato… dokaz je neznanja. „Prijatelje“ morate poznavati.

 8. Anonimni kaže:

  @ Subotica
  Magnetna radi. Pretpostavljam da Vam za specijalistu treba uput opšteg lekara.

 9. rax kaže:

  ta magnetna mozda nikada nije ni radila. to je verovatno doneseno u suboticku bolnicu, jer je bilo jeftinije drzati je ovde, nego odvesti negde, gde mora biti unistena.

 10. Pera Prvi kaže:

  @Igor

  Čuvajte se „medicine“.

 11. Čemu panika kaže:

  Subotica – Može se kod neurologa i radi magnetna rezonanca. Lično sam se uverio. Zašto pravite paniku umesto da pozovete 555-222 (bolnicu) i pitate?

 12. Istinito kaže:

  Vaše Ime – Bio sa ženom na magnetnoj rezonanci. U decembru. Radila je. I imali su „lice osposobljeno za rad na tom uređaju“.

 13. Pero kaže:

  Subotica ne moze u bolnicu ako niste ozbiljno zdravstveno ugrozeni

OSTAVITE KOMENTAR

77 + = 81

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: