Dva placa u Braće Radića

Odumiranje grada i siromaštvo, srozalo je cenu mnogim starim kućama koje u svesti građana važe za istorijsko i arhitektonsko nasleđe. Tržište nekretnina je neumoljivo – stare i velike kuće imaju onoliku cenu koliki im je plac koji će se dobiti njihovim rušenjem. Godine neulaganja u njih učinile su ih nekomfornim za stanovanje i skupim za zagrevanje i održavanje.

 

Koliko god one bile drage nama kao šetačima koji tragamo za atmosferom starog grada, ne znamo kolike su oni teret onima koji za njih svakog meseca treba da plate račune, bilo da žive u njima ili su prazne.

 

Samo neke od njih će imati sreće da dobiju novog vlasnika koji će imati novca i želje da investira u obnovu. Da li će nekome  ko ima novac biti zanimljivo da svoj dom uređuje u nekoj staroj zgradi ili novoj i modernoj, to je stvar stila ali i trenutnih trendova koji vladaju u svetu imućnih. Neprekidno isticanje vrednosti  arhitektonskog nasleđa, dalo je primere veoma uspešnih i posvećenih renoviranja starih kuća u Subotici.

 

Nedavno rušenje jedne takve u ulici Braće Radić, ponovo je otvorilo ovu temu a šetačima skrenulo pažnju i na ostale kuće u toj zanimljivoj ulici. Evo dve adrese koje su davnih dana trebale da dobiju nove zgrade ali su ostale zapuštene.

 

Braće Radića 42

Prazan plac napravila je bomba još 1944. godine ali do danas na njemu raste korov

brace radic plac

 

Braće Radića 10

Pre rata na tom mestu je bila auto garaža  Weingand & CO . I nakon rata je tu servis i praonica. Godine 1964. novine pišu da je to dvorište u vrlo lošem stanju i neugledno.

Nakon toga je na tom placu stovarište i do danas nije dobilo objekat dostojan centra grada.

brace radic 4

auto servis suboticaKOMENTARI

 1. Nataly kaže:

  Idući desnom stranom ulice Braće Radić, prema Prozivci, tuga… Prelepa široka ulica, s puno zelenila, s puno napuštenih kuća… Da li je tome doprineo lošiji životni standard da je teško održavati takve kuće, ili pomodarstvo da je "in" dizati kredite i stanovati u skučenim prostorima stanova u novogradnji?

 2. djomla kaže:

  Nataly, ne bi se složio da je pomodarstvo živeti u stanu više je to racionalno rešenje.

  1. Ovakve kuće su finansijski zahtevne. Sa strane eventualne rekonstrukcije, kasnijeg održavanja i na kraju samih troškova življenja. One su već u startu nedostupne velikoj većini.

  2. Svest stanovanja se menja. Za šta služi dom? Moderno radno vreme je usklađeno tako da se veći deo dana provodi na poslu. Mnogi rade i dva posla. Kod mnogih se domom smatra mesto gde će se samo prespavati i provesti veče sa porodicom. U takvoj situaciji ti je potreban dom koji nije zahtevan u smislu održavanja. I kada imaš vremena, to vreme nećeš provesti koseći, čupajući, bišući, čisteći, šmirglajući, farbajući, lakirajući itd… već ćeš se posvetiti porodici ili sobom.

  Ovakve kuće zahtevaju društveni sloj koji ima para da plati održavanje i velike tekuće troškove. Njih je i pravio takav društveni sloj, samo što tog sloja više nema.

 3. roki kaže:

  Pa sad ne bi se bas slozio sa vama u potpunosti…Ziveti u ovakvim kucama sa lozenjem na drva je mnogo jeftinije nego davati onim krvopijama iz gradske toplane za male stanove….

 4. dad kaže:

  Ako me dobro secanje sluzi, ovaj plac u braca radica 42 se u ono vreme ekspanzije pre ove krize negde 2007-2008 godine placao cak 100.000 eura, ali ga gazda nije hteo prodati. E sad da li je to istina ili ne…nije ni bitno….poenta price je da su sada cene zestoko pale…

 5. dr.No kaže:

  vestacki su obarane cene.Ne treba krimosima nista prodati po bagatelnim cenama,neka grade,i neka vide.

OSTAVITE KOMENTAR

4 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 7 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: