Dve kuće, dve fasade, dva sveta

Dve friško renovirane fasade starih kuća i dijametralno suprotni primeri. Kuće nisu zaštićene i obe su prepuštene milosti i ukusu njenih vlasnika.

Prvi primer je u Maksima Gorkog, pre skretanja u Zagrebačku. Iako je kuća renovirana pre desetak godina, njen vlasnik nije čekao da se fasada ofuca da bi zaslužila novo osveženje. Udario je novi glanc, još više istakao detalje i doveo je do savršenstva. Očigledno je da vlasnik zna šta ima i to obožava. Ovakvi primeri diktiraju trend i daju podsticaj ostalima da ulepšaju ono što imaju.

 

Drugi primer je u Čarnojevićeva ulici. Stara secesijska fasada je nestala ispod stiropora a ostali su oni ornamenti koji su dovoljno štrčali iznad nivoa izolacije. Prozori su zazidani pa kuća deluje sablasno na prvi pogled.

Vidi : Stiroporom protivu fasadeKOMENTARI

 1. Para okrece gde burgija nece kaže:

  Sta reci… povraca mi se… sticajem okolnosti poznajem vlasnika kuce i zaista mi nije jasno kako, zasto, zbog cega… ovakvo nesto napraviti… ufff….

 2. dasHHa kaže:

  Ja sam obecao da kad se zavrsi ovo,nazovi renoviranje,idem radit grafite dok god ne vrate fasadu u originalni izgled ili izgled primeren istorijskom nasledju ovog grada.Ovo sto su uradili ne da nema ikakvog stila i ukusa nego bi brodski kontejner lepse se uklopio u okruzenje od ovoga!

 3. bibiiip kaže:

  Ako ovo pripada lokalnoj televiziji, kao sto govore, a boja fasade mnogo podseca na boju zastitnog znaka “doticne TV”, u tom slucaju  su na najbolji nacin pokazali svoju poslovnu filozofiju – sto gore! Ova beskrajno ruzna ,unakazena  “laboška plava” fasada mnogo govori ko radi i kako razmislja neko sa druge strane fasade. Jeftino -turbofolkersko-odvratno!

 4. Gale kaže:

  Ne želim da trošim reči na ove pacere, želim da pohvalim vlasnika kuće na Beogradskom putu. Dokle god takvi postoje za ovaj grad ima nade.

 5. djomla kaže:

  Ako pogledamo poslednjih nekoliko rekonstruisanih objekata u gradu jasno se može primetiti trend koji se meni lično dopada, a koji će posle određenog vremena uniformisati stare objekte. O čemu se radi. Fasada se boji jednom bojom sve u zavisnosti od objekta, ali istaknuti elementi fasade, kao i prozori su obavezno bele boje. Čak i ovaj plavi objekat, ima istaknute elemente fasade bele boje.

  Elementi na glavnoj pošti nisu bili beli (obratite pažnju na elemente iznad prozora)

  Nakon rekonstrukcije su postali beli

  Isto važi i za objekat u Dimitrija Tucovića (pogledajte prozore)

  Nakon rekonstrukcije

 6. Bora kaže:

  bibiiip:
  Ako ovo pripada lokalnoj televiziji, kao sto govore, a boja fasade mnogo podseca na boju zastitnog znaka „doticne TV“, u tom slucaju  su na najbolji nacin pokazali svoju poslovnu filozofiju – sto gore! Ova beskrajno ruzna ,unakazena  “laboška plava“ fasada mnogo govori ko radi i kako razmislja neko sa druge strane fasade. Jeftino -turbofolkersko-odvratno!

  O kojoj je televiziji rec?

 7. jasmina kaže:

  Bora: O kojoj je televiziji rec?

  🙂  To se i ja pitam.

  djomla:

  Prelepo! Do zadnjeg detalja. Pogotovo kapitel onog “stuba” pored prozora. Moracu uskoro da prodjem tuda, da vidim uzivo.
  Trebala sam ovo da napisem u onoj drugoj temi, ali ne znam kako da “citiram” sliku  😛  Naucicu jednom 😀

 8. boki kaže:

  “city tv” je u pitanju na broju 3 u Čarnojevićevoj ulici

 9. Svetlana kaže:

  Na stranu rušenje najstarijih kuća u stilu secesije i izgradnji kockasto-betonskih elemenata u centru centra sa sve pratećom porukom direktora Zavoda za zaštitu spomenika da nećemo valjda da živimo u 18 veku….
  Žali bože da turisti imaju nešto da vide u Subotici.
  Ako neko gleda Tour de France sigurno je primetio da je svako pa i najmanje selo sačuvano i uređeno do detalja, bilo da ima zamak, tvrđavu ili konjušnicu.

 10. dasHHa kaže:

  @Svetlana: Jedna degenerativno-neuka linija genetskog koda koja nije prekinuta od doba turske dominacije.Bice bolje i u Srbiji!

 11. dasHHa kaže:

  dasHHa:
  @Svetlana: Jedna degenerativno-neuka linija genetskog koda koja nije prekinuta od doba turske dominacije.Bice bolje i u Srbiji!

  Eto moram sam sebe citirati kad nema “Edit” opcije 😀
  @Svetlana nasoj deci ostavljamo dokaze na gradsubotica.rs,prema tome imace mogucnost da izgrade sve sto smo porusili 🙁

 12. Slobodan kaže:

  Kad je u pitanju trend sa belim istaknutim delovima fasade, danas sam u Novom Sadu na nekoliko sveze okrecenih kuca u nekim relativno zabacenim ulicama video identicnu situaciju. Slucajnost ili neka nova (a mozda i stara?) pravila?

OSTAVITE KOMENTAR