Dve premijere inostranih predstava i gostovanje Malog pozorišta Duško Radović

U utorak, 24. septembra, u takmičarskom programu Međunarodnog festivala za decu u Subotici, izvedene su jedna domaća i dve inostrane predstave: “Čudotvorno kresivo” Malog pozorišta “Duško Radović” iz Beograda, „Zlatna guska“ Državnog lutkarskog pozorišta Burgas iz Bugarske, i “Ja sam malo svetlo” pozorišta T-Werk iz Nemačke.

Predstava “Čudotvorno kresivo” izvedena je u Dečijem pozorištu Subotica, što je još jedan korak u uspešnoj saradnji subotičkog festivala sa Malim pozorištem “Duško Radović”. Direktor ovog beogradskog teatra, Alek Rodić, kaže kako je poslednjih 15-20 godina prisutan na svakom festivalskom izdanju. “Rado volim da dođem, i zovu me. Inače sam zaljubljen u grad Suboticu, i uopšte u ovdašnji lutkarski teatar godinama. Mislim da ovaj festival ima izuzetan značaj. Uvek je bio, a i sada je poznat po dobrim produkcijama iz celog sveta, jako dobroj organizaciji, ali i po druženju. To je poenta svega”, istakao je Rodić.

Ova predstava se bazira na bajci H. K. Andersena o siromašnom, ali alavom, bahatom i razuzdanom vojniku, koji se po povratku iz rata, uz pomoć magije brzo obogati i još brže završi pred vešalima. Režiser predstave je glumac Goran Balančević. “ Sticajem okolnosti meni je ovo prvo učešće na festivalu. Ja sam po profesiji glumac, ali je ovo moja prva režija u životu. Kao reditelj sam vrlo zadovoljan onim što smo uradili. Mislim da je veliki uspeh već i to što smo na ovom festivalu u takmičarskoj selekciji, jer od 100 predstava izabrano je samo 14”, istakao je on.

Takmičarski program trećeg dana festivala otvorila je bugarska predstava „Zlatna guska“ u režiji Todora Valova, koji je prošle godine osvojio Gran pri festivala s predstavom “Mačak u čizmama”. Valov je stari znanac subotičke publike, i već nekoliko puta je izvodio svoja dela u Dečjem pozorištu u Subotici. Ovog puta sa Državnim lutkarskim pozorištem Burgas, u Pozorištu “Deže Kostolanji”, predstavio se pričom koja podjednako dobro komunicira i sa mladom i sa odraslom publikom. “S jedne strane ovo je zanimljiva i komična bajka koja ima prostu fabulu. Ali više liči na basnu koja ima skriveni smisao između redova, i pomalo filozofsku ideju da glupost svakog čoveka čini smešnim. Taj dvostruki smisao, asocijacije, znakove i simbole mogu da razumeju odrasli, dok se deci obraćamo kroz fabulu i komičnost situacije”, pojasnio je Todor Valov.

Na sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta u Subotici izvedena je predstava „Ja sam malo svetlo“ nemačkog pozorišta T-Werk, a poseban kuriozitet njihovog nastupa je činjenica da se bazira na neverbalnoj glumi. „Interakcijom svetla i tame, zvukova i tišine, mirovanja i pokreta, stvara se pozorište iz snova, puno magije i lepote”, stoji u opisu ovog dela namenjenog najmlađoj publici. Režiser Jens-Uve Šprengel istakao je da ovakve predstave nose veći rizik od onih klasičnih, zasnovanih na tekstu. “Bili smo malo nervozni zbog toga, ali ispalo je dobro pa smo veoma srećni. Za glumicu na bini koja nema mogućnost verbalnog izraza preko koga bi se povezala sa publikom, to nije lako. Ali ja volim svođenje na veoma jednostavne stvari, kad vidim da se deca smeju, da su radoznala i prate šta će se desiti“, objasnio je Šprengel.

Četvrtog festivalskog dana, 25. septembra, na repertoaru su još tri predstave u takmičarskom programu: „Lepotica i zver“ Dečjeg pozorišta u Subotici (Dečje pozorište Subotica, 10h), „Operski frižider“ Pozorišta Antonio Panzuto iz Italije (Pozorište „Deže Kostolanji“, 12h) i „Divna zelena ptica“ Teatra Lalka iz Poljske (Scena „Jadran“ Narodnog pozorišta, 18h).

foto: Dejan VukovićKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR