Dve trecine zaposlenih ispod proseka

Prema novoj metodologiji, koja se primenjuje od početka ove godine, visina prosečne januarske plate biće poznata pred kraj marta. Hoće li novi podaci doneti i novu sliku o standardu građana?

Drugačiji obračun – drugačiji podaci, iako ne mnogo. Prema novom prosečna zarada u 2017. iznosila je 46.600 dinara, 2,7 odsto manje nego kada se računala po staroj metodologiji. U zavodu za statistiku kažu da razlike nisu značajne.

“Ako sada prelaskom na potpuni obuhvat imamo samo razliku od 1.200 dinara, 2,7 odsto, to nije značajno”, kaže vesna Pantelić iz Republičkog zavoda za statistiku.

Ključna razlika u merenju je što su do sada poslodavci u anketi slali podatke koliko su radnicima isplatili para za određeni mesec. Sad se iz Poreske uprave dobijaju podaci o obračunatim platama.

“Onoga što je prijavljeno poreskoj upravi, da se i dalje razumemo da i dalje nemamo mogućnost da uzmemo u obzir zarade u neformalnom sektoru, jer se oni ne nalaze u evidenciji”, kaže Pantelić.

Sad, međutim, može da se vidi ono što se ranije pretpostavljalo. Podaci za novembar 2017. pokazuju da je najučestalija plata u Srbiji između 20000 i 25000 dinara. Toliko, naime, prima gotovo 20 odsto zaposlenih. Dve trećine prima manje od prosečne plate. Takođe, muškarci zarađuju više od žena.

Profesor Milojko Arsić smatra da podaci o prosečnoj plati ilustruju standard, ali za potpuniju ocenu moraju da se uzmu i drugi pokazatelji – poput potrošnje. Ipak, nova merila, kao što je najučestalija plata, smatra, pokazuju veliku neravnotežu koja postoji na tržištu rada.

“Relativno veliku nezaposlenost koja i dalje postoji i relativno slabu pregovarčku snagu sindikata. To je istovremeno možda i nužno u ovoj fazi razvoja privrede. Potrebno je kroz određene politike tržišta rada uticati da se te nejednakosti smanje, ali ne treba imati iluziju da možemo na taj način povećati standard građana. A rast standarda ključan je rast produktivnosti i proizvodnje”, kaže profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić.

Upravo zbog velikih razlika i većine kojoj je prosečna plata nedostižna, veliki broj građana, kaže Arsić, ima utisak da statistički pokazatelji nisu realni.

 

N1KOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  Ovo je laz. N1 je jako los medij i neobjektivan.

 2. croat kaže:

  U Hrvatskoj je minimalac bar tri puta veci. Imate vi jos mnogo da prepesacite do EU.

 3. djomla kaže:

  Sta ima da lazu, statistika pokazala rezultate da 2/3 ljudi zaradi isto koliko i 1/3, i da je Gausova raspodela plata pomerena sa sredine (46 6000) prema levo ka 25 000. Sto znaci da Srbijom dominiraju plate od 20 000 do 35 000 dinara.

  U zdravim drustvima maksimum Gausove raspodele se krece oko prosecne plate sa odredjenim odstupanjem prema levo jer svugde postoje bogatasi sa velikim primanjima, i taj maksimum krive cini srednji sloj / srednju klasu. U nasem drustvu je to odstupanje od prosecne plate veliko sto znaci da srednja klasa u ovom drustvu ne dominira. Ona je slaba i raseljava se, a neophodna kao kljucan faktor u svim drustvenim i privrednim aktivnostima. Sto i jeste trenutna situacija.

  Sto se maksimum krive bude vise pomerao prema prosecnoj plati to ce socijalna komponenta biti izrazenija i vise cemo liciti na Finsku ili Kanadu. Sada veoma licimo na neku republiku iz centralne Afrike.

 4. ludak kaže:

  Croat

  A gde ti zivis?
  Ako zivis u Hrvatskoj onda sta dolazis ovde na sajt da se kurcis. Ako zivis u Srbiji, onda si u istim govnima kao i mi ostali

 5. tarabetina kaže:

  uzas a jos se skida onih 10%

 6. Pravdoljub.. kaže:

  🙂 CROAT. Ruku na srce jesam hrvat po nacionalnosti ali LUDAK ti je dobro kazo. Ako živiš tu onda uživaj sa nama , ako ne onda briga te za sve i za Srbiju i za nas koji smo tu i za Mirgeš i za Đurđin i Tavankut i sve ostalo. Netriba dizat i ovako napete tenzije non-stop nike podile a sve narodu po leđima bez obzira kojima svima nama . Ovo Boga ti samo varnica fali pa da pukne ku TNT.

 7. xx kaže:

  Srbija je banana drzava na celu sa crno-crvenom koalicijom tj. bivsim vadukalima i bivsim slobinim socijalistima pa i nije cudo da vlada beda, tuga, zima, glad i minimalac!

 8. croat kaže:

  Neko mi ukrade ime, protestujem ja sam ga prvi poceo koristiti! 🙂

 9. xx kaže:

  Krenuli su sns/sps simpatizeri da udaraju dislajkove, zadovoljni zivotom u Srbiji, zaposlili svoje najblize i najdraze po partijskoj osnovi u drzavnim firmama “u skladu sa zakonom”.

 10. somborac kaže:

  Srbija nikad neće biti normalna država.

OSTAVITE KOMENTAR