Dveri: Deset pitanja za gradonačelnika i predsednika Skupštine grada

Otvoreno  pismo Srpskog pokreta Dveri u Subotici o problemima zaštite životne sredine

 – Gradonačelniku Stevanu Bakiću

–  predsedniku Skupštine Grada Subotice Balint Pastoru

Srpski pokret Dveri je donošenjem Proglasa  Dveri pod naslovom ,,Promena sistema-sigurnost za sve,,, nametnuo  veoma važne teme za poboljšanje života naših  građana od participativne demokratije, vladavini  prava, lustracije, odgovornosti,  zaštite životne sredine, razvoja sela i grada. U skladu sa Proglasom Dveri , zaštita životne sredine je jedna veoma važna tema koju smo mi iz Srpskog pokreta Dveri nazvali ,, Zeleni patriotizam. U ovom  ekološkom pismu Dveri postavljaju  pitanja  na koja od nadležnih očekujemo odgovore.

 1. Da li je pronađen i sudski procesuiran krivac za seču vetrozaštitnog pojasa na obilaznom putu na Paliću?

2. Ko je od industrijskih zagađivača vazduha, zemljišta i vode kažnjen od strane ekološke inspekcije grada Subotice?

3. Da li nadležni organi Grada Subotice imaju saznanja o radnicima koji su se razboleli u subotičkim fabrikama samo zbog upotrebe sredstava koja nisu zdrava i dozvoljena za upotrebu?

4. Da li ima neko od odgovornih u gradskoj kući koji bi građanima Subotice dao informaciju kada će jezero Palić biti zdravstveno ispravno za kupanje?

5. Da li su nadležni organi iz grada Subotice  utvrdili da li su meštani Palića  ugroženi sa bušotinama na Paliću ili ne? Šta je učinjeno od strane grada da se ti meštani zaštite?

6. Izjava direktora JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Predraga Radivojevića da udaljenost vetrogeneratora od  stambenih kuća od 1 km  je prihvatljiva, kako kaže ,,ako je dobra nemcima pa što ne bi bila i nama,,? Da li je i  na osnovu kojih naučnih ili ispitanih saznanja se došlo do toga, ili je to samo paušalna ocena odgovornog lica Predraga Radivojevića?

 7. Da li nadležni pored sistematske seče drveća imaju i planove kako da obnove posečena stabla , u krugu bolnice, na korzou i drugim delovima grada?

8. Kada će Grad Subotica da izradi plan kvaliteta vazduha i plan zaštite od buke, koji su zakonska obaveza rukovodstva gradske kuće a koji nisu izrađeni?

9. Šta se dešava sa odvajanjem otpada, Regionalna deponija je dobila probnu dozvolu za rad ali ne vidimo nikakve rezultate po pitanju odvajanja otpada. Da li postoji plan, dan početka odvajanja otpada?

 10. Da li  javnost može da zna planove pošumljavanja u narednom periodu,  transparentno?

Nadamo se da ćemo dobiti odgovore na ova pitanja jer svaka vlast  pa i ova treba da ima bar malo sluha za probleme i pitanja zaštite životne sredine.

                                                      GrO Dveri Subotica

 U Subotici 25.11.2020                                                                              

Predsednik Radenko MartićKOMENTARI

 1. Croat kaže:

  Bas sam juce spominjao Radenka, da treba glasati za njega kao Radenka vrlo rado bi to uradio, srpski patriota ali ne i sovinista, dobar covek ! Nazalost ta cela prica sa Dveri mi se ne svidja.

 2. jasso kaže:

  Dveri ili dovratak kako vas ja zovem,sad stvarno se*ete,lako je vama ovako bez ikakve odgovornosti laprdat o ovome,zašto umesto pitanja niste ponudili rešenja za te probleme,a pogotovo i finansijski plan o tome,koliko će to koštati i odakle nabaviti novce,e onda bi ovo vaše bilo u redu,a ovako je samo dokono laprdanje…….

 3. Croat kaže:

  Jasso ajd budi posten i procitaj sta je napisano, kakvo resenje dovratci (svidja mi se kako ih zoves) mogu da imaju na primer za secu stabala?? Da ih sami nanovo posade? Kao opoziciona partija jedan od njihovog delovanja je i ukazivanje na los rad stranke u vlasti i to se radi u svim demokratskim drzavama.
  No ja bi voleo da vidim neku suboticku stranku koja u detalje pokazuje novi urbanisticki plan gde ce vecina austrougarskih zgrada biti zasticeno , gde ce nove zgrade imati pored unutrasnjeg parkinga i spoljnji gde ce biti nove biciklisticke staze i parkovi. Stranka koja ce ocistiti centar od nakaradnih reklama i trajno resiti problem pasa lutalica. Stranka gde ce se unapred znati ko ce koji resor viditi stranka koja ce uvesti da za direktora Jkp ide konkurs i da se od direktora ocekuju odgovarajuce ne megatrend skole.
  I jos par stvari al nista nenormalno

 4. Darko Čović kaže:

  Jezuš, pa ovi su sad i ekolozi? Odlučite se bać Radenko, čime ćete se bavit? Šta je prioritet? Možda da ipak gledite svoja posla

 5. ta ajde kaže:

  ,,ako je dobra nemcima pa što ne bi bila i nama,,?
  Predrag Radivojevic

  Ovo je studija izvedena od Diplinga Predraga Radivojevica .On je imao magistarski rad na temu “ako je dobro nekom ,sto ne bi bilo dobro jos nekom”
  Inace gde je doticni gospodin video u Nemackoj kucu na kilometar od vetrenjaca ?
  Mozda je guglao na fotosopu pa je dosao do jos jednog super zakljucka kao sto je njegov dipling rad “AJDNPSNBBIN” .Zamolio bih tog Predraga-jebiVETRAGA da da jos neku tako inteligentnu izjavu,prosto,usmejao mi dan

 6. rusenje grada kaže:

  Zakazite razgovor sa gradolnacelnikom-ko ce da cita otvoreno pismo obzirom da je u toku rusenje grada-ne rusi gradolnacelnik suboticu ,nije ga rusio ni kasa ni laban ni bakic.ovo otvoreno pismo je potpuna pokiticka glupost STVARNO NE ZNAMO ZASTO GA UOPSTE MEDIJ OBJAVLJUJE DOK JE U TOKU RUSENJE GRADA PO KVARTOVIMA i to treba fotografisati da mozemo da gledamo online.

 7. Veliki propeler kaže:

  @ ta ajde
  26. 11. 2020. u 14:55

  ,,ako je dobra nemcima pa što ne bi bila i nama,,?
  Predrag Radivojevic

  Nemcima uopste nije dobra i rastojanje od 1000 metara za distancu izmedju vetrogeneratora i naselja, nije obavezujuce i pretstavlja samo predlog odnosno osnovu za diskusiju na tu temu. Zakon o tome jos nije donesen i zbog toga je gradnja generatora skoro obustavljena sve dok ne budu jasne zakonske odredbe. Za sad razdaljina moze biti i manje od 1 km, pod uslovom da se sve involvirane strane dogovore i usaglase. Zakonodavcu je onda svejedno da li ce neko imati vetrogenerator na 300 metara od kuce ako se on slaze sa time i ako njemu to ne smeta. Jedino je za sada Bavarska na pokrajinskom nivou donela obavezujuci zakon o distanci izmedju vetrogeneratora i naselja. Distanca se odredjuje po formuli – visina vetrogeneratora pomnozena sa koeficijentom 10 i taj rezultat daje zakonsku razdaljnu izmedju naselja i vetrogeneratora. Dakle vetrogenerator visine 200 metara mora biti na udaljenosti od 2000 metara. Pri tome se razdaljina meri od vetrogeneratora do najblizeg objekta u naselju. To ne znaci automatski od stambenog objekta, nego to moze biti recimo stala ili kokosinjac, ali da su u sklopu jednog homogenog naselja.

 8. Djordje kaže:

  Tražite od čoveka(gradonačelnika) ograničenih kapaciteta da odgovori?

 9. Anonimni kaže:

  uu ovi iz dvori bas brinu o narodu

 10. Anonimni kaže:

  a vas subotici ima manje od jednog kombija. i kao sto rece seljak( paor), vuce draskovicu, glasacu za tebe kada budes na vlasti.

OSTAVITE KOMENTAR