Dveri Subotica: Donator je onaj koji donira a ne onaj koji traži i usmerava donacije!

Pre par dana je započeta akcija Grada Subotice gde se krenulo u akciju ozelenjavanja javnih površina, vrtića i škola u Subotici. Dveri zdušno podržavaju samu akciju ozelenjavanja jer smatramo da je narušeno zdravlje građana Subotice između ostalog i zbog nedostatka čistog vazduha, a zelenilo može doprineti da ce popravi kvalitet vazduha. Veoma bitna je i sadnja vetrozaštitnih pojaseva na svim lokalnim putevima, kao i na državnim površinama koje se ne održavaju a pogodne su za sadnju.

Sama akcija, po nama sa pravne strane ima dosta nedostataka. Kao prvo, Grad, odnosno Sekretarijat za zaštitu životne sredine je trebao da napravi plan pošumljavanja Subotice u narednom periodu, godinu, dve, pet, i da se sadnja odvija planski, na kojim površinama će se  saditi, kao i koje sadnice sadimo na određenoj površini. Ako u budžetu grada nisu predviđena sredstava za sadnju, tada grad raspisuje javni poziv da se prijave društveno odgovorne kompanije koje bi svojim donacijama pomogle da se sadnja odvija po planu. Društveno odgovorne kompanije koje posluju na teritoriji grada Subotice mogu da svoju društvenu odgovornost iskažu na više načina. Prvi i najvažniji način je da se u svojoj proizvodnji koju obavljaju na teritoriji grada pridržavaju Zakona i da ne upotrebljavaju sredstava koja nisu zakonom dozvoljena, da upravljanje otpadom vrše po najvišim standardima. Da ne zagađuju  vazduh,  vodu,  zemljište u svom proizvodnom ciklusu. Svoj doprinos čistijem vazduhu u gradu mogu dati i u ovakvim akcijama gde bi se prijavili za donaciju u skladu sa svojim mogućnostima, a sve bi se odvijalo pod kontrolom stručnih lica iz Gradske uprave.

Na ovaj način kako je to učinila gradska vlast, po običaju netransparentno, po kuloarima sklopljenim dogovorima, možemo saznati da se pojavio donator “Goranski rasadnik” koji je pod ko zna kakvim okolnostima odlučio da donira gradu 1200 sadnica. Neprihvatljiv je ovakav način funkcionisanja Gradske kuće u osmišljavanju nekih akcija. Posebno ako pri samoj sadnji dodamo da je tehnički direktor “Naše radosti”, predsednik odborničke grupe SNS -a u skupštini grada Subotice, Veljko Vojnić, izjavio da se zahvaljuje gradonačelniku Stevanu Bakiću na “donaciji” sadnica. Još kada bi građani imali saznanja koliko je i kojih sadnica donirao gradonačelnik Stevan Bakić…

Srpski pokret Dveri se zalaže za promenu sistema koji nažalost funkcioniše već 30 godina. Jer kad uspostavimo sistem, tada će na jednom ovakvom primeru sadnje postojati plan sadnje sadnica, koordinator akcije koje je  stručno lice, javni poziv za donatore, spisak donatora sa iznosom o veličini donacije. I  sve to transparentno bez velike pompe radilo bi se nešto što je normalno. Rezultati vi bili vidljivi u smislu popravljanja kvaliteta vazduha kroz monitoring zagađenja.

U takvom sistemu donatori i društveno odgovorne kompanije bile bi prepoznate od strane građana i ne bi se dešavalo to što se i u ovom slučaju desilo da se donacija pripisuje nekom ko to ne zaslužuje kao u ovom slučaju gradonačelniku Stevanu Bakiću koji nije donirao sadnice već je to učinio “Goranski rasadnik” …

GrO Dveri SuboticaKOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  Ovaj tip na snimku tvrdi da je Bakic najveci prijatelj dece u Subotici. 🙂
  E pa dodje mi da se ubijem.

 2. Bole kaže:

  Dveri? Who are they? WTF???? Zar oni nisu nestali sa političke scene Srbije?

 3. Anonimni kaže:

  Samo napred gospodine Bakicu, ljudi koji negativno komentarisu samo su nezadovolji svojim neuspehom, i krivo im je sto nikada nista lepo nisu doprineli gradu.

 4. laki kaže:

  Kad poslanici u Skupštini, vlada i predsednik počnu da se ponašaju kao da su vlast, a ne kao demokratski predstavnici građana, tu demokratije definitivno nema. Shodno tome građani su u obavezi da se pobune i ustanu protiv takve nedemokratske vlasti kako bi vlast vratili onome kome i pripada – GRAĐANIMA. Mi upravo takvu situaciju u Srbiji imamo danas i USTANAK će morati da je reši. Kome nije jasno o čemu je ovde reč neka pročita Ustav Republike Srbije.

 5. saša kaže:

  @laki
  Mnogo si težak lik. Vidi se da si zadojen komunističkom ideologijom. Oni su na blast dolazili ustankom. Vlast se bira na izborima ne na ulici.

 6. laki kaže:

  @saša

  O kakvom komunizmu ti pričaš. Komunisti su ovi kriminalci čiju ideologiju ti gotiviš… komunisti-rusofili… Otkad su pa Rusi poznati po demokratiji? Ti to zlo nazivaš demokratama, a one bezočne izborne krađe demokratskim izborima? Podršku ovakvom režimu može da daje samo onaj ko je ili bezgranično ograničen ili ima neke sitne lične koristi od glasanja za tu stoku na vlasti.

OSTAVITE KOMENTAR