Dveri Subotica: Može to i bez inostranih kredita!

Za zakazanu sednicu Skupštine Grada Subotice za 03.02. 2022 godine jedna od predloženih tačaka dnevnog reda je i 4. tačka: Program korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine Grada Subotice za  2022. godinu.

U tom programu najveća sredstava se odvajaju za podršku radu Regionalne deponije koja još zvanično nije ni počela da radi, a izdvajamo 97 miliona dinara za 2022 godinu. Srpski pokreta Dveri je od početka ukazivao na njenu nerentabilnost, a to se veoma dobro vidi zadnjih godina. Svake godine, već godinama od začetka ideje o Regionalnoj deponiji, za njeno funkcionosanje se izdvajaju ogromna sredstva iz budžeta Grada, a zadnjih godina je to na nivou od oko 100 miliona dinara godišnje. To je frapantan podatak za bilo koju vlast ali ne i za ovu koja sa tim i takvim dotacijama i finansijskim podrškama drži koaliciju SNS-a i SVM-a na okupu.

Nažalost, zaposleni u gradskoj kući kao i sam  Grad Subotica nije prepoznao goruće ekološke probleme i smislio aktivnosti i finansijska sredstva  kako da ih reši. Od predviđenih 14 programskih aktivnosti  ni jedna se ne odnosi na one kojima bi se sprečila seča šume od strane izvođača radova JP ”Vojvodina šume” na Tresetištu.  JP Palić–Ludaš, koje upravlja tim područjem nije ni samo predložilo programske aktivnosti kojima bi se podigao nivo zaštite šume i šumskog bogatstva koje se nalazi u subotičkim šumama.

Izgleda da samo građane Subotice interesuje opstanak šume a ne i onih koji vode ovaj grad.  Zar je moguće da se većina aktivnosti svodi na monitoring  i edukativne aktivnosti a veoma malo na konkretne poteze. Grad bi trebao da izradi jednu sveobuhvatnu studiju, viziju koju oni nemaju, da grad Subotica svoje šume proglasi Šumama od značaja za građane i grad Suboticu. Da se konkretne mere preduzimaju na zaštiti zagađenja vazduha, vode i zemljišta, a ne samo monitoring. Da Grad Subotica donese plan “zaštite od buke”, koji je bio u obavezi, ali nažalost i dalje nema sluha za taj problem. Da Grad da podršku onim projektima koji će podići zaštitu životne sredine na viši nivo, kao što je projekat od strane mađarske NVO koji ima za cilj povezivanje Dunava sa postojećom kanalskom mrežom, sa Kirešom, Ludašem, Palićem i na kraju sa Tisom. Time bi se osigurala kvalitetnija kanalska mreža, dotok čistije vode u Palić, Ludaš i opstanak borova u Subotičkoj šumi.

Kakvi su planovi vezani za mapiranje zelenih površina i svakog drveta u gradu? Kakav je odnos prema velikim zagađivačima životne sredine, a mnoge veće kompanije upravo to rade bez ikakvih sankcija, jer prosto, oni su u dosluhu sa vlašću. Na kraju, možda i najvažnije izostavljeno pitanje u ovih 14 aktivnosti: Šta je sa deponijom  “Aleksandrovačka bara”? Sanacija treba da se radi jer predstavlja veliki, ako ne i najveći ekološki problem u gradu. Umesto  sufinansiranja  Regionalne deponije , grad bi trebao da u petogodišnjem planu sanacije izdvoji baš ovu sumu koju je namenio za potrebe Regionalne deponije. Tada bi, posle pet ili najkasnije šest godina, imali saniranu deponiju. Međutim, vlast ima drugu nameru. Uzeće kredit pod, opet nekim kao “povoljnim uslovima” a dotacijama Regionalnoj deponiji čuvati mir u koaliciji SNS-SVM.

Nažalost, zalaganje za životnu sredinu ove vlasti je podređena isključivo partijskim interesima a ne stvarnim potrebama građana. Da u Subotici postoji prava Skupština, koja zastupa probleme svojih građana, ovakav program od 14 tačaka bi bio odbačen, bez obzira što je saglasnost dala ministarka životne sredine Irena Vujović.

Odbornike Skupštine grada Subotice ne interesuje ni čista ni zdrava životna sredina već isključivo da li će se  i u narednom mandatu smestiti u dobru fotelju u nekom od javnih preduzeća.

Njih ne interesuje saniranje gradske deponije ako nema kredita, jer oslanjanje ove vlasti na kredite i kreditne linije je sve što znaju. Gde su tu sopstveni resursi, pamet sa kojom se toliko hvalimo?

Kad bi imali želju da nešto dobro naprave za ovaj grad tada bi se pod hitno promenio menadžment  „Regionalne deponije“ da se profesionalci bave tim poslom a ne stranačke kolege i SVM-a. Da poslovanje bude takvo da ne iziskuje stalnu pomoć od grada već da kroz reciklažne poslove poprave stanje životne sredine a istovremeno posluju pozitivno. Tada bi se moglo prionuti na posao sanacije Gradske deponije i rešiti najveći problem  zagađenja životne sredine u gradu.

 

Radenko Martić

Predsednik GrO Dveri SuboticaKOMENTARI

 1. Tramp kaže:

  Sve je ovo očigledno ,svi gradjani su svesni situacije u gradu i kako funkcionise vlast. Do juce su pljuvali jedni na druge nazivali se lopovima
  nacionalistima i svim i svacim a onda svaka stranka pravi koaliciju i sa crnim đavolom samo da se domogne vlasti. Glavni cilj Javna preduzeća, tu su pare, zajedno sa preuzimanjem mesta načelnika u policiji i inspekcijama vrata su otvorena POCINJE BAL.

 2. jovan kaže:

  Šumokradice , i ekološke bombe na više lokacija u Subotičkim prigradskim naseljima ( bivša šandorska bara blizu prečistaća , divja deponija u centru naselja Ker , više divjih deponija u okolnim šumama i njvama nadomak grada) .Naime u ovim deponijama desetinama godina unazad se zakopavaju i nakon se zatrpavanjem maskiraju razen kučne i druge kancorogene otpadci. Ali najbitniji je da aktuelna vlast od subotičkih građana u vidu poreza naplačuje ekološku taksu za očuvanje čovekovok okoliša. JP Dimnjičar neplačuje fiktivne usluge za čišćenje dimnjaka gde se ne vrše nikakvi radovi. Najčešće ti dimnjaci se i ne koriste jer su tehnički neispravni ili korisnici objekta grejanje vrše električnom strujom- a ovoj vid grejanja ponovo se vraća u modu s obzirom na cenu drugih oblika grejanja.

 3. Boban kaže:

  Skupo Vojvodina plaća ljubav sa Srbijom. Bar da je samo neuzvraćena a ona je i štetna. Opustošili su čega god da su se dohvatili.

 4. Adrijana kaže:

  Sve moj do mojega u parlamentu u Subotici i u Beogradu !!Svejedno,bitno da je uhlebljen i zaposlen.Jbg , šta će nam šume!?

 5. Ivan kaže:

  Bobane u Vojvodini većinsko stanovništvo je Srpske nacionalnosti, no to nema veze i svi ostali imaju ista prava kao Srbi i tako treba i da bude. Ne svidja mi se tvoj komentar i pošto verovatno imaš i drugi pasoš, možeš slobodno da svoju ljubav usmeriš ka nekoj drugoj državi.

 6. NijeMiJasno kaže:

  @Ivan
  Nisi ti shvatio Bobanov komentar.
  Ja ne vidim nigde u Bobanovom komentaru da spominje niti Srbe, niti bilo koju drugu nacionalnost, pre ce biti da je problem u tebi kada odmah njegov komentar okreces u smeru nekog nacionalizma.
  Nema veze koje je vecinsko stanovnistvo u Vojvodini, Boban govori o EKONOMSKOM iskoristavanju i pustosenju Vojvodine, a koja pogađa podjednako sve nacionalnosti koji zive u Vojvodini, kako Hrvate, Mađare, Slovake, Ukrajince i ostale, pa nazalost isto tako i Srbe koji jesu u Vojvodini vecinsko stanovnistvo.
  Nekima je jako tesko da se priviknu na multikulturalnost Vojvodine, pa u svemu vide zaveru protiv Srba.

 7. Zbogom Srbijo kaže:

  1. Vojvodina uplaćuje 39% u republički budžet, nazad dobija 5.7%.
  2. 1/3 Vojvodine nema vodu za piće.
  3. U Vojvodini postoji samo autoput koji vodi ka drugoj državi ili ka Beogradu. Vršac, Kikinda, Sombor, Zrenjanin, Pančevo – nijedan od ovih gradova nemaju ni pun panel autoputa ni brzu saobraćajnicu.
  4. 2019. godine od 178 km autoputeva, samo 8 km je sagrađeno u Vojvodini i to u vidu obilaznica.
  5. Grad Zrenjanin, peti najveći u Republici i treći u Pokrajini više nema ni autobusku stanicu na zatvorenom – ljudi autobus čekaju samo na otvorenom.
  6. Vojvodina je bila zvanično treći najbogatiji deo Jugoslavije – iza Slovenije i Hrvatske, iznad jugoslovenskog proseka ili ostatka Srbije. Danas je zvanično nedovoljno razvijen region koji je pao ispod republičkog proseka; o proseku u odnosu na zemlje bivše YU nema ni govora više.
  7. 2015. godine Srbija je preuzela Elektrovojvodinu i centralizovala kroz EPS sistem. Tako je jedini deo elektromreže koji je poslovao u plusu preuzet od strane centralne vlasti koja je poslovala u minusu. Rezultat je da građani Vojvodine plaćaju gubitke proistekle iz neplaćanja struje u ostatku zemlje, a oduzeto im je pravo da upravljaju javnom imovinom koju su njihovi roditelji ili roditelji njihovih roditelja stvarali.

  Za to vreme ostatak Srbije se gradi novcem koji se preraspodeljuje odavde – Centralna Srbija ima najviše km autoputeva, grade se deonice autoputa Miloš Veliki do Čačka, dok Vojvodina postaje kao Bangladeš.

  Posle se čudite što svi odlaze odavde. Ja sam rođen u porodici srpske nacionalnosti, ali sam zamrzeo ovu zemlju i jedva čekam da odem. A otići ću. Ne školujem se da bih sutra kada osnujem porodicu, kupao dete arsenisanom vodom ili koristio putnu infrastrukturu iz 19. veka, da bi mi neki „patriota“ spočitao kako je patriotski braniti otimanje mog novca ili moje porodice.
  Ne, ne, ne, to više ne želim da čujem. Ionako ova država umire demografski, ne vredi objašnjavati ljudima da patriotizam nisu tri prsta i praćenje Đokovića, već tekovine prosvetiteljstva koje su u Srbiji ozbiljno zakazale.

 8. jasso kaže:

  Ovi iz dovratka opet samo kritikuju i ne nude ni jedno rešenje,po običaju nešto pišu,da bi pisali,kažu dovesti vodu od Dunava do Subotice,tražim samo objašnjenje,kako oni misle da voda od Dunava poteče pod gredu,jal Subotica je višlja od Dunava preko 20 metara,samo nek mi to objasne,verovatno može i to,ali kolika bi cena bila svega toga da se voda diže za tih 20 metara…..

  • Trovach kaže:

   Veca je visinska razlika izmedju Palica i Tise, pa se opet recna voda pumpa i dovodi u jezero. Pumpanje vode iz Dunava (pogotovo po visem vodostaju) bi bilo jeftinije i zahtevalo manje prevodnica. To mi je dosta davno objasnio jedan strucnjak.

 9. jovan kaže:

  @ Ivan :citat ,Bobane u Vojvodini većinsko stanovništvo je Srpske nacionalnosti, no to nema veze i svi ostali imaju ista prava kao Srbi i tako treba i da bude , citat završen. Ovo je vrlo interesantan podatak naime ako je tako onda ipak nešto nije u redu u Vojvodini ;Gde je nestao stanovništvo koji su još i nakon drugog svetskog rata su bili u većini ,i da ne govorimo o etničkoj sliki nakon 1918 godine ?

 10. Tramp kaže:

  Setih se kad je onaj nas nesretni ambasador u Kini a inače prijatelj Tome Nikolića predlagao kanal Dunav, Morava ,Vardara Egejsko more.Nebi me čudilo da nas gradonačelnik predloži neki kanal Palic-Budva.Da može kuma da obice sa jahtom. Onako u maniru .

 11. Tot Zoltan kaže:

  Svima je jasno da u ovom nasem gradu nista vise ne funkcionise kako treba-puno novca se trosi nenamenski -zna se sve a cuti-sad je prilika da se stvari vrate na svoje mesto-dosta je bilo zloupotrebe vlasti-dobro razmilite I glasajte pametno-ja mislim da je svima jasna situacija-primer mz Pescara -ko je bio sta je radio na vlasti ko je sad I na Koji nacin je dosao do te pozicije u mz i sta su sve radili Po mz- a Tako je svugde

 12. jasso kaže:

  Trovach- ja ne tvrdim da nije moguće to napraviti dovesti vodu iz Dunava do Subotice,ali da bi se to izvelo,moralo bi se to uraditi preko susedne Mađarske,a oni nisu zainteresovani zbog velikih troškova,a iz Tise postoji kanal koji dovodi vodu do palića,ali zbog velikih troškova se to ne radi u toj meri da se izmeni sva voda u jezeru,nego samo povremeno,kad baš najviše zagusti,a i tu se diže voda na tri mesta,kod same Tise,onda u oromsko jezero i iz tog jezera treći put i diže se na jednu kotu čija visina omogućuje dalji prirodni tok te vode da palićkog jezera i sad jedan krak prema topolskom jezeru,sve je moguće,ali koliko sve to košta i da li ima ikakvu isplativost,ovo su moja saznanja o ovoj temi…….

  • Trovach kaže:

   Mislim da su i Madjari zainteresovani. Zamisli da se pumpa voda iz Dunava kada je on opasno visok. Tada je jeftinije i mogu se ublaziti poplave, dok se istovremeno stvaraju rezervne vode za susniji period. Nije jeftino, ali je korist veca.

OSTAVITE KOMENTAR

36 + = 40

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: