Dvojno državljanstvo i za vojvođanske Mađare

Za četiri dana, 20. avgusta, u Mađarskoj stupa na snagu zakon o dvojnom državljanstvu koji je mađarski parlament usvojio maja ove godine, vrlo brzo nakon formiranja nove Fidesove vlade, a osam godina otkako je ta inicijativa pokrenuta. Novi zakon, na osnovu kojeg će prve potvrde o dvojnom državljanstvu Mađari iz dijaspore dobiti od 1. januara 2011. godine, novim vlasnicima mađarskog pasoša donosi i status državljana EU, što znači slobodnije kretanje, mogućnost zapošljavanja i neke od povlastica prilikom studiranja.

Slika

Uvođenje dvojnog državljanstva je u Mađarskoj postalo jedno od ključnih pitanja nakon što je inicijativa, inače pokrenuta među vojvođanskim Mađarima, odbijena na referendumu 2004. godine. Sa osvajanjem većine u parlamentu na poslednjim izborima partija Viktora Orbana zakon je izglasala sa gotovo apsolutnom većinom – na radost 3,5 miliona Mađara koji žive van granica matične države, ali i uz zabrinutost nekih susednih zemalja, koje u tom činu vide oživljavanje velikomađarskog nacionalizma i nameru poništavanja Trijanonsnkog sporazuma.

Među vojvođanskim Mađarima, ali i drugim stanovnicima pokrajine, preovlađuje uverenje da je to dobra odluka mađarske države, jer time ovu nacionalnu zajednicu uvodi na neki način u EU. Međutim, benefite koje dvojno državljanstvo donosi vide više kao psihološku i emotivnu dobit, nego konkretnu. Ukidanje viza je na neki način umanjilo značaj mađarskog pasoša, dok je ekonomska kriza smanjila šanse za posao i domicilnim Mađarima, kažu neki Subotičani, ali će verovatno mnogi od njih zatražiti ovaj status.

– Kada je zemlja bila pod blokadom i bez viza, tada bi nam posedovanje mađarskog pasoša značilo vrata za Evropu. U ovom momentu dobiti mađarsko državljanstvo za ovdašnje Mađare pretežno znači osećaj pripadnosti mađarskoj naciji. Međutim, ono može biti važno mladima koji studiraju u Mađarskoj zbog stipendija, kao i mogućnosti zaposlenja. U svakom slučaju, smatram da je dobro što je konačno doneta odluka o dvojnom državljanstvu, kaže Erika Kabok, novinar Mađar Soa.

Inače, mađarsko državljanstvo će moći da dobiju i oni građani Srbije, ali i Hrvatske, Austrije, Slovačke, Ukrajine, Rumunije, čiji su preci živeli na teritoriji Mađarske, i koji koliko-toliko poznaju mađarski jezik.

DanasKOMENTARI

  1. stevica kaže:

    svelikim postovanjem molio bi da mi odgovorite na moje pitnje .Dali mogu dobiti drzavljndtvo Madjarske ako neznam jezik a preci su mi poreklom iz te drzave fala spostovanjem.olman stevica

  2. Iznenadjen i uvredjen kaže:

    Ja mislim da je odgovor ne. Samo je u Srbiji moguce da budes drzavljanin a da neznas ni jednu rec sluzbenog srpskog jezika.

  3. Zoltan Fodor kaže:

    Interesuje me da uzmem dvojno državljanstvo

OSTAVITE KOMENTAR

1 + 2 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: