Dvorski plesovi na Velikoj terasi

Prva u nizu proslava važnog jubileja za Suboticu i Palić, sto godina postojanja secesije u ovom gradu, održala se sinoć na Velikoj terasi i Paliću. Preduzeće Park Palić i Udruženje Mladost zajedno su omogućili sugrađanima da prisustvuju neobičnom performansu grupe Con Moto iz Nemačke. Njih 26 su u rekonstruisanim odorama iz vremena dvorskih balova renesanse i baroka svirali, pevali i igrali na Terasi koja je svojevremeno i slulžila za zabavu, igranke i balove početkom 20. veka.

 

Gosti iz Nemačke su pokazali i instrumente na kojima se nekada sviralo pa je zbog velike vlažnosti vazduha bilo otežano svirati na njima s obzirom da se „žice“ na instrumentima prave od životinjskih creva. Međutim, i pored ovih manjih vremenskih poteškoća 90-ominutni koncert završio se velikim aplauzom preko sto posetilaca koji su bili oduševljeni ovim jedinstvenim događajem u gradu ali i činjenicom da se ponovo polako vraća u život ovaj grandiozni objekat.

 

 

Na drugoj terasi Velike terase postavljena je manja izložba starih slika Palića koja hronološki govori o nastanku i razvijanju Palića kao turističke destinacije, i to od doba nastanka jezera, preko izgradnje Velikog parka 1840., formiranje banje Palić 1845., dovođenje umetničkog pravca secesije u ovaj kraj 1908. i 1912., zatim posleratne periode, isušivanje jezera do projekcije razvoja Palića u budućnosti.

 

 

Pogledajte kako je to izgledalo sinoć na Velikoj terasi

 KOMENTARI

  1. balog kaže:

    Dvorski plesovi !@? 

    I zaba videla da se potkivaju konji ,pa i ona stala u red.

    Fale nam jos samo plesovi !

  2. Sugradjanin kaže:

    @Balog, treba biti pismen, pa onda diskutovati!

OSTAVITE KOMENTAR