Džepni kalendari, džepni bilijar…

Džepni sat, džepni kalendar, džepni imenik i notes… sve je to zamenio mobilni telefon. Čak i „džepni bilijar“ koji su muškarci praktikovali u dokolici, sada je potisnut od igrica koje imamo na mobilnom. To su sada stavke zvane Games, Organizer, Contacts…Prvo što bi čovek pomislio da je otpisano, to je džepni kalendarčić. Pogotovo od kada nema vojnog roka. Jedna od zanimacija svakog vojnika, bio fazan ili džomba, bilo je ritualno križanje dana na kalendarčiću, na kome je najčešće bila kakva golotinja.

Međutim, ti mali kalendari se i dalje štampaju i traže. U čemu je tajna? Možda u činjenici da je na drugoj strani najčešće reklama, dakle to je reklamni materijal, a druga stvar, svako ga uzme kome se ponudi. Po onoj staroj “sve je slatko što je mufte”, nema onoga kome ne treba ovo parče kartona iako će svaki drugi običan letak ili reklamu većina njih baciti pre nego što i pogleda.

dzepni kalendar

Negde u svesti još stoji da je kalendar korisna stvar i da negde u džepu ili novčaniku, neće da smeta.

Kažu da je najstariji džepni kalendar star 8000 godina i da je pronađen u Srbiji. Dakle ima tu i naslednog faktora. Ta naša sklonost prema kalendarčićima.

Arheolozi pretpostavljaju da je neobično ukrašena kljova divljeg vepra, stara oko osam milenijuma, pronađena u Medvednjaku kod Smederevske Palanke, prvi džepni kalendar na svetu.

rep-Medvednjak-figura_620x0

Nekim ljudima   u budućnosti, takođe će biti zanimljiv ovaj materijal kao istorijski izvor. Stara subotička privreda za vreme samoupravljanja, proizvodi kojih više nema, lepotice i ko zna šta još. Svega može da se vidi i sazna sa džepnih kalendara.

 

Isušeni Palić i “Solidovke” 1976. godine

solid subotica

solid

 

solid subotica 1

 

Kreditna banka – zadnji kredit dala dok je još Tito bio živ

kreditna banka subotica

kreditna banka subotica 1

Toping kakao preliv, proizvođen osamdesetih pa do početka devedesetih. Ni jedan preliv do danas nije dostigao ovaj Pionirov.

toping

Čokoladice Pera Detlić

slikaPIONIR-SUBOTICA-Dzepni-kalendar-1976-PERA-DETLIC-32839349v800h600

Subotički glumac Danilo Čolić kao dimnjačar, reklamirao Pionir sedamdesetih

pionir subotica

Ukusna jela i neukusne reklame

dzepni-kalendar-iz-1978-godina_slika_O_13826389

29 novembar subotica

Alan Čumak, lečio na daljinu svojom fotografijom. Žene ga stavljale i u saksije sa cvećem (da bolje raste). Originalan prevarant. Pojavio se početkom devedesetih sa ostalim kolegama kao što su Jezda, Dafina, Raul Amon, Kleopatra, Stomak eliminator…

alan cumakKOMENTARI

 1. Siniša kaže:

  Poštovani,ja sam kolekcionar amater džepnih kalendara.Imam ih 1560.Sakupljam ih od 1993.g.Možete li mi pomoći u uvećanju moje kolekcije,ili me povezati sa nekim iz vašeg grada ko ih sakuplja.Unapred zahvalan,Siniša Stamenović,Trgovište

 2. Anonimni kaže:

  u ZGRADU NOVE OPSTINE sakuljaju se kolekcionari, ima ko sakuplja kalendare, svake

  godine je velika izlozba, susret kolekcionara – verovatno znate medjunatrodnog karaktera

  u Subotici. Svake nedelje pre podne pred velikom salom skupstine je susret. DGY

 3. u vezi kolekcija džepnih kalendara kaže:

  poštovani vidim da sakupljate kalendar. mi smo nekad takodje imali i sakupljali kalendarčiće. aimamo dosta , i to dosta starih iz 70-80 a možda i iz nekih ranijih godsina. pošto smo zainteresovani da ih prodamo javite nam se  ako ste zainteresovani 0641284465

 4. siniša kaže:

  Zvao sam navedeni telefon za kontat,kažu da je greška i da oi nemaju veze sa kalendarima.Uputite me na neki drugi telefon.

OSTAVITE KOMENTAR