Džigerica i škembići opasniji od mleka

Posledice tova stoke, svinja i živine stočnom hranom na bazi kukuruza, zagađenog gljivičnim otrovom aflatoksin B1, dalekosežnije su od pojedinačnog problema po zdravlje čoveka koji nastaje zbog mleka s povišenim nivoom aflatoksina M1, saopšteno je „Politici” u Saveznom institutu za procenu rizika u ishrani (BfR) u Berlinu.

 

„Ako je nivo aflatoksina M1 u mleku krava muzara povišen, onda je povišen i nivo aflatoksina u mišićnom mesu, a pre svega u iznutricama tovljenika”, rekao je portparol Instituta Jirgen Tier-Kuntke.

 

Za sada nema zvaničnog odgovora na pitanje da li je sve to baš tako i da li ova saznanja važe i za Srbiju. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Beogradu nije našlo za shodno da odgovori na pitanja „Politike” postavljena usmeno i pismeno.

 

Uprkos višestrukim telefonskim intervencijama, autoru ovih redova čak nije dat odgovor na pitanje da li je iko u Srbiji podvrgao meso i iznutrice tovljenika odgovarajućoj analizi na prisustvo aflatoksina.

 

 

U skladu s dugogodišnjim ispitivanjima berlinskog instituta, aflatoksin iz zagađenog kukuruza, korišćenog kao stočna hrana i kao tov za svinje i živinu, ne taloži se samo kao metabolizovani aflatoksin tipa M1 u mleku krava muzara, već i kao „neprečišćeni” aflatoksin B1 u mišićnoj masi (u mesu) i u iznutricama svih tovljenika – povišene vrednosti aflatoksina ustanovljene su u mesu, u manjem obimu, dok je nivo uzbunjujući u junećoj, svinjskoj i pilećoj džigerici, u bubrezima stoke, svinja i živine, u škembićima…

 

O ozbiljnosti situacije svedoče mere nemačkog ministarstva poljoprivrede i nadležnih pokrajinskih ministarstava, posle otkrivanja „afere mleko”, izbile zbog tova stoke, svinja i živine kukuruzom zagađenim aflatoksinom B1 koji, prema dokumentaciji nemačkih uvoznika, potiče iz Srbije.

 

U sedam pokrajina zabranjena je prerada mleka i puštanje u lanac ishrane mlečnih proizvoda, junećeg i svinjskog mesa i iznutrica, jaja i iznutrica pernatih domaćih životinja.

Na osnovu saopštenja BfR broj 009/2013 od 4. marta ove godine, zabrana je ukinuta, ali je ostalo na snazi upozorenje po kome ishrana mlekom, mesom stoke i svinja, mesom i jajima živine nije problematična, ako su ustanovljene vrednosti ispod dozvoljene granice, a pre svega – ako je reč o kratkoročnoj ljudskoj ishrani.

 

Kako bi trebalo tumačiti saopštenje nemačkog instituta za procenu rizika u ishrani objasnio je izvor u ministarstvu poljoprivrede u Berlinu: „Redovnom ishranom zaraženim namirnicama i mlekom dovodi se do ’usijanja’ imuni sistem čoveka…

 

Dolazi do marginalnih deformacija genetske strukture koje ljudski organizam može da koriguje. Međutim, postoji granica (oko koje se naučnici i stručnjaci sučeljavaju) kada organizam više nije u mogućnosti da koriguje nastale deformacije pa dolazi do formiranja malignog tkiva.”KOMENTARI

 1. miltor kaže:

  Samo ne i ovo!
  Znamo da će poskupiti meso, struja, gas, grejanje, voda, komunalije … Znamo da neće pasti ministar Knežević, znamo da neće pasti Dačić zbog Šarića, znamo da neće pasti Mrkonjić, Ilić, Bajatović … Znamo da su svi uredno diplomirali i studirali… Znamo da treba provući neprimetno poskupljenja. 
  „Pusti me, da plačem, da klečim, da molim, pusti me pusti me da te …“
   

 2. vox populi kaže:

  Da, da… Svi nešto ushićeni… Bravo Vučić, bravo „borba protiv korupcije“. toooo Dačiću, hapsi bagru… A niko ne primećuje ono najbitnije. KVALITET života je i dalje u strmoglavu od kada uzjahaše „vadikali“ preobučeni u jagnjeću kožu… Čekaj samo… Biće tu još cirkusa…

 3. Drug Lovorov kaže:

  AMAN VIŠE! Ko će mi zabraniti da proždirem džigericu, čik da vidim!

 4. pecam pa sta upecam kaže:

  Od 90 pa na ovamo nijedan sto se natovario na grbacu ovog naroda u ime vlasti, nije imao ozbiljnu straregiju stvaranja novih radnih mesta, poboljsanju skolstva, zdravstva i poljuprivrede. Uspeli su samo da uniste vec izgradjeno, rasprodaju sirovine, poklone zemlju nekim strancima i da zveckaju oruzjem nacionalizma. Posto su to za njih ocito ne vazne stvari, tako ni mi gradjani smo samo potrebni jednom u cetiri godine. Pa su propustili da nas obaveste za dzigericu, skenbice, meso i jaja da isto sadrze atoxin.

 5. biba kaže:

  konačno da je neko potvrdio da džigerica nije dobra, pa ona je ljudi FILTER ZA OTROVE U ORGANIZMU~

OSTAVITE KOMENTAR

81 + = 88

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: