EBRD: Završena vodovodna i kanalizaciona mreža u Subotici

Subotica je, zahvaljujući decenijskom poduhvatu koji su podržale Evropska banka za obnovu i razvoj ( EBRD ), Evropska unija (EU) i bilateralni donatori u okviru Investicionog okvira za zapadni Balkan ( WBIF ), dobila modernu mrežu i postrojenja za preradu pijaće i otpadnih voda, saopšteno je iz EBRD .

Nova mreža omogućava bolje snabdevanje vodom, kao i prečišćavanje i odvođenje otpadnih voda u Subotici a kanalizacionom mrežom je sada pokriveno oko 60 odsto građana.

Poboljšani sistem za prečišćavanje otpadnih voda pomaže da se spreči zagađenje jezera Palić, koje je godinama trpelo zbog izlivanja otpadnih voda.

Ovim je Subotica postala jedan od prvih gradova u Srbiji sa modernom infrastrukturom za vodu i otpadne vode u skladu sa standardima EU.

Procenjuje se da se samo oko 10 odsto otpadnih voda u Srbiji prečišćava, a da je samo oko 46 odsto građana priključeno na kanalizacionu mrežu.

Završetak projekta obeležen je današnjom posetom novom postrojenju za prečišćavanje vode a regionalna direktorka EBRD -a za Zapadni Balkan i direktorka kancelarije u Beogradu, Žužana Hargitai je izrazila nadu da će se više gradova u Srbiji ugledati na Suboticu kada je reč o investiranju u infrastrukturu za preradu otpadnih voda.

EBRD , EU i bilateralni donatori podržavaju Suboticu od 2010. godine, kada je grad započeo modernizaciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i izgradnju linije mulja.

EBRD je obezbedila blizu 20 miliona evra kredita, a EU i bilateralni donatori investicione donacije i tehničku pomoć od sedam miliona evra.

TanjugKOMENTARI

 1. Jezero palic kaže:

  I sad sta biste ce cist usran palic?

 2. Caru carevo kaže:

  Znači ko ima ima ko nema neće ni imati. A ovo što je završeno pokazaće se sa prvim letnjim pljuskom.

 3. Salamander kaže:

  Ako je nešto završeno ne smatra se da još 40% građana nema pristup vodovodnoj i kanalizacionoj mreži. možda bi naslov bio bolji – gotovo više od polovine. Svaka čast što ste i ovo napravili i što su sprečene barem neke krađe kroz navedene projekte (samo mali broj da se razumemo i to sa onim cevima prema Paliću), a za mnoge nije bilo pomoći pa se po starom dobrom pravilu neko ugradio pošteno.
  Mislim da većinu može da zanima i sledeće: zašto u okviru projekta nije odvojena atmosferska voda od kanalizacione makar u delovima gde je tehnički izvodljivo, a ima dosta mesta gde bi to moglo da se napravi uz izgradnju centralnog kolektora za kišnicu koja može direktno da se pušta u jezero, koristi za navodnjavanje i ne opterećuje prečistač i sprečava izlivanje kanalizacije kada su veliki pljuskovi? Zašto još uvek ako smo sve završili imamo vodove sa olovnim cevima i zidanu kanalizaciju iz vremena Marije Terezije koja se polako urušava? Zašto voda i prečišćavanje poskupljuje ako niste podigli nivo ili obezbedili nove usluge? Ko kontroliše kvalitet vode i bezbednost na krajnjem korisničkom mestu jer se dešava da u nekim delovima grada voda ima sumnjiv kvalitet?

 4. TT kaže:

  Ovo uopste nije uredjaj za preciscavanje otpadnih voda ovo je uredjaj koji vrsi preradu pijace vode koja se izvlaci iz bunara (prosto objasnjeno) a novinar koji je ovo pisao je verovatno fakultetski obrazovan.

 5. Svetislav kaže:

  Kraj ulice Sutjeska na Paliću pliva pod vodom, prekunili radove na kanalizaciji. Sramota, čime se hvale???

OSTAVITE KOMENTAR

8 + 1 =