Edukacijom do bolje bezbednosti maturanata

Na pragu smo maturskih proslava. U tom slavlju srednjoškolci često znaju i da preteraju. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova zato svake godine u ovo vreme organizuju niz predavanja, na kojima ukazuju na odgovorno ponašanje, sa akcentom na štetno dejstvo alkohola i droga. Jedno od predavanja je održano u Srednjoj medicinskoj školi u Subotici.

Bezbednost učenika je na prvom mestu. To je posebno važno u vreme maturskih proslava, kada se učenici znaju i previše opustiti ne razmišljajući mnogo o posledicama.

Policijski službenici apeluju na učenike da ne remete javni red i mir, da se pridržavaju saobraćajnih propisa i izbegavaju upotrebu alkohola i droga. Učenici Srednje medicinske škole u Subotici, kao budući medicinski radnici već imaju dosta saznanja o štetnim desjstvima droga i alkohola.

“Ja pre svega mislim da su ova predavanja veoma bitna za bezbednost nas maturanata i da je bitno skrenuti pažnju da na tim manifestacijama bude što manje nasilja, da se što manje konzumira droga i alkohol i da se poveća bezbednost samih učenika”, kaže maturant Ila Ličanin.

“Smatram da je ovo predavanje veoma važno za podizanje svesti samih učenika, što se tiče konzumacije droge, odnosno narkotika, alkohola i drugih psihoaktivnih supstanci. Mislim da današnja deca nemaju svest o opasnostima i komplikacijama koje se mogu javiti”, dodaje učenica Teodora Gostović.

“Većinski deo mladih konzumira alkohol ili drogu, i ne pazi dok vozi i mislim da vredi to ponavljati da bi se iskorenilo i da bi okolina bila bezbedna”, zaključuje maturantkinja Jovana Budisavljević.

Iskustvo iz prethodnih godina pokazuje da su ova predavanja važna i da akcija Ministarstva daje konkretne rezultate. Prema podacima Policijske Uprave u Subotici, u gradu na severu Vojvodine predhodnih godina nije bilo incidenata i saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali maturanti tokom i nakon slavlja.

“U dane završetka školske godine, proslava matura i drugih manifestacija, policija će pojačano kontrolisati javni red i mir i bezbednost saobraćaja u blizini školskih dvorišta, na ulicama, trgovima, gde se okupljaju maturanti povodom svečanosti koje budu organizovane. Patrolno i pozornički ćemo obilaziti mesta na kojima budu organizovane svečanost i maturska slavlja”, objašnjava Igor Velimirović, komandir Policijske ispostave Subotica 1.

Akcija se održava i u ostalim srednjim školama u Subotici, a naš sagovornik podseća da je najvažnije da se maturanti ponašaju odgovorno, jer jedino tako mogu sačuvati svoju bezbednost i bezbednost svojih vršnjaka.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR