Efikasnija kontrola i oštrije kazne

Direktor Poreske uprave Aleksandar Miljković najavljuje veliku ofanzivu s ciljem efikasnije naplate poreskih dugova.

 

Poreska uprava planira primenu svih zakonskih mera koje toj instituciji stoje na raspolaganju – od plenidbe imovine do izvršenja hipoteke, kako bi naplatili poreske dugove od vlasnika firmi kod kojih blokada računa ne daje rezultat.

 

Ukupna naplata poreza i doprinosa, kod preduzeća i građana, u prvih pet meseci 2014. je malo bolja nego u istom periodu 2013, ali je i dalje ispod željenog cilja projektovanog ovogodišnjim budžetom.

 

O najavljenoj oštroj borbi protiv sive ekonomije, Aleksandar Miljković kaže da će „u tom procesu Poreska uprava imati važnu ulogu, ali su angažovani i svi drugi relevantni državni organi”. Prvi problem sa kojim će se poreznici uhvatiti u koštac jeste nedozvoljena trgovina akciznim i svim drugim proizvodima.

 

Kako navode u Poreskoj upravi, utisak poreznika je da je fiskalna disciplina u Srbiji slaba, zato što se u restoranima, kafićima, klubovima često ne izdaju fiskalni računi. Efikasniju kontrolu i oštrije kazne trebalo bi da omoguće i izmene Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, čije se usvajanje očekuje narednih nedelja.

 

Poreska uprava najavljuje da će se timu od 600 inspektora sa fakultetskim obrazovanjem, pridružiti 300 do 400 njih sa srednjom školom, koji će biti angažovani da kontrolišu izdavanje fiskalnih računa i prijavljivanje zaposlenih koji rade u maloprodajnim objektima.

porezKOMENTARI

 1. CICIRINELLA kaže:

  Baš me interesuje dokle će to da traje. Do sada su sam svaki 5-ti put dobo fiskalni račun prilikom kupovine hleba ili peciva. Predpostavljam da će odgovor najvećeg pekara na Prozivci biti povećanje cene. Živi bili pa videli.

 2. Pravdomrz kaže:

  Kad paraziti pjačaju harač, to znači da su se još više nakotili. Zašto terorišu onaj mali deo naroda, koji hoće da radi? Što ne šalju inspekciju na onaj veći deo, koji neće da radi, a od nečeg ipak dobro živi? Na primer, na sebe! To je obično reketiranje, što rade.Daj, popusti malo, da se narod ne uguši…koji vam je…

 3. dr,no kaže:

  Fiskalni računi na buvjaku ? Pa sve je to švercovana roba sumnjivog Porekla u zoni sive ekonomije,niko to ne kontroliše ,i niko od prodavaca ne plaća porez ne izdaju se računi. Prehrambene proizvodi se prodaju bez adekvatne kontrole .često pored deterđenta i razne tehničke robe. Ni za jedan proizvod se ne daje garancija ,pa su kupci oštečeni jer ne mogu zameniti robu ili tražiti nazad novac koji su platili za kupljenu robu.

 4. Nebitno kaže:

  Lepo je to što država hoće da kontroliše privredu da li radi po zakonu!

  Ali, PRETHODNO je država u OBAVEZI da radi PO ZAKONU!

  "Poreska uprava najavljuje da će se timu od 600 inspektora sa fakultetskim obrazovanjem, pridružiti 300 do 400 njih sa srednjom školom koji će biti angažovani da kontrolišu izdavanje fiskalnih računa i prijavljivanje zaposlenih koji rade u maloprodajnim objektima."

  Prvo, na radnom mestu poreskog inspektora po ZAKONU može da bude SAMO lice koje ima VSS a ne SSS!

  Drugo, po ZAKONU NE MOŽE lice sa SSS da "kontrolišu izdavanje fiskalnih računa" jer to po članu 34. Zakona o fiskalnim kasama može SAMO poreski inspektor (sa VSS).

  Dakle, tih "300 do 400 sa srednjom školom" biće zaposleni PROTIVPRAVNO i radiće PROTIVPRAVNO. Isto važi i za radnje "kontrole zaposlenih u maloprodajnim objektima" tih istih "300 do 400 sa srednjom školom". I te "kontrole" može da vrši ISKLJUČIVO poreski inspektor (sa VSS).

  I sve ovo, tačnije, "veliku (PROTIVPRAVNU) ofanzivu s ciljem efikasnije naplate poreskih dugova" najavljuje DIREKTOR poreske uprave?!?

  Grozno!!!

  Mislim da je KONAČNO vreme da prvo DRŽAVA počne da radi po zakonu. Za ostale ćemo lako!

 5. dada@gmail.com kaže:

  Cicirinella….

  A ZASTO NE TRAZITE FISKALNI RACUN? ILI PROMENITE PEKARU?

  NEKAKO IMAM UTISAK DA IMATE VRLO LICAN PROBLEM!!!

 6. Nebitno2 kaže:

  dr,no:

  Fiskalni računi na buvjaku ? Pa sve je to švercovana roba sumnjivog Porekla u zoni sive ekonomije,niko to ne kontroliše ,i niko od prodavaca ne plaća porez ne izdaju se računi. Prehrambene proizvodi se prodaju bez adekvatne kontrole .često pored deterđenta i razne tehničke robe. Ni za jedan proizvod se ne daje garancija ,pa su kupci oštečeni jer ne mogu zameniti robu ili tražiti nazad novac koji su platili za kupljenu robu.

   

   

  Izgleda da još niste shvatili da je u državi sa nakaradnim sistemom nakaradno raditi ispravno.

  Većina ispravnih je pobegla. Dvoumim se da li da se i ja spasim ludila ili da se priključim da ludujemo zajedno.

OSTAVITE KOMENTAR