Egykori híres first ladyk: Grace Kelly

Grace Kelly (1929-1982) – III. Rainier monacói herceg felesége

1 (1)

Gracia (Grace) Patricia Kelly 1929. november 12-én született Philadelphiában, szigorú katolikus szülők gyermekeként. Családja országszerte ismert és népszerű volt, hiszen édesapja, John Brendan Kelly miután evezősként három olimpiai aranyérmet nyert, aktívan kivette a részét a politikából is, édesanyja a. Pennsylvania Egyetem testnevelési karának volt a dékánja.  Testvéreivel ellentétben nem rajongott a sportért, viszont fiatalon már iskolai darabokban lépett fel és érdeklődése a színjátszás felé fordult. A „kis vakarék“- ahogy apja szólította – New Yorkba ment színészetet tanulni, eközben pedig modellként tartotta el magát.

2 (4)

Grace szüleivel és testvéreivel

A tehetséges lányra hamarosan egész Hollywood felfigyelt. Karrierje rövidnek, de annál jelentősebbnek bizonyult. Mindössze 11 játékfilmben szerepelt 1951 és 1956 között, ám ezeknek több mint a fele filmtörténeti alkotás lett.

2 (5)

22 évesen szerepelt első nagyjátékfilmjében, a Tizenegy órában, majd a Délidő című film következett Gary Cooper oldalán. Annak ellenére, hogy Grace Kelly jeleneteinek nagy részét kivágták a végső változatból, arca ismertté vált a közönség számára. Mivel apja tiszteletét és szeretetét sosem tudta kivívni, előszeretettel vette magát körül idős színészkollégákkal, akikért rajongott. A Mogambo kenyai forgatásán Grace újabb flörtbe kezdett színészkollégájával, Clark Gable-vel. Ez a viszony azonban nem bizonyult komolynak, Gable elmondása szerint abban az időben nemcsak ő, hanem az egész stáb szerelmes volt Grace Kellybe.

1 (9)

Grace Kelly vitathatatlanul szupersztár lett. Ismertségének növekedésével felfigyelt rá Alfred Hitchcock rendező is, akivel Grace három filmet forgatott: Gyilkosság telefonhívásra, Hátsó ablak és a Fogjunk tolvajt! Kelly elmondása szerint Hitchcocktól tanulta a legtöbbet, akivel egész életében szoros barátságot ápolt.

videki

Grace Kelly, Bing Crosby és William Holden a Vidéki lány című filmben

Korának egyik leghíresebb színésznőjeként a Vidéki lányban két szerelmével játszott együtt: William Holdennel és Bing Crosby-val. Ez az alakítása gyökeresen eltért a többitől: egy megkeseredett, hanyag feleséget játszott, aki alkoholista férjét próbálja a helyes útra téríteni. Ezzel az alakítással 1955 februárjában átvehette a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat.

1 (11)

Grace Kelly és az Oscar

 

Elegáns és visszafogott stílusa meghatározó tényezője volt az ötvenes évek amerikai divatjának. Megjelenése egyszerű, letisztult mégis ízléses volt. A rövidlátó Grace stílusos divatkellékké tette a szemüveg viseletét, emellett kedvenc kézitáskájának köszönhetőn hozzájárult a „Kelly bag“ megszületéséhez. A Divatakadémia 1956-ban őt választotta a legigényesebben öltözködő színésznőnek.

1 (5)

Ifjúkori heves és viharos élete megállapodni látszott, mikor Franciaországban, a Cannes-i filmfesztiválon megismerkedett III. Rainier monacói herceggel.

1 (14)

Grace első Monaccói látogatása – a hercegre várva

 A szimpátia kölcsönösnek bizonyult, és Hollywood üdvöskéjéből nemsokára Monaco hercegnéje lett. A szerelembe esett színésznő és a monacói herceg polgári esküvőjére 1956. április 18-án, a templomi szertartásra pedig 19-én került sor.

1 (37)

 

Az „évszázad esküvőjének“ fémjelzett házasságkötést Európa-szerte közvetítették. Grace Kelly híres-neves esküvői ruháját az Oscar-díjas jelmeztervező, Helen Rose álmodta meg, az elkészítésén pedig kb. 35 varrónő dolgozott hat héten át. A színésznő élete valódi tündérmesévé vált, valósággal ragyogott a boldogságtól. Lehengerlő szépsége és katolikus neveltetése ideális hercegnővé tette.

1 (19)

 

Az újdonsült hercegnének eleinte nehezen ment a beilleszkedés – hiányoztak a barátai, a munkája, franciául sem tudott rendesen, és a protokolláris követelményekhez nehezen tudott hozzászokni. Grace Kelly méltó társa lett férjének, pedig nem volt könnyű dolga: meg kellett tanulnia franciául és el kellett sajátítania az udvari etikettet. Elegáns volt és elbűvölő, gondosan nevelte három gyermekét, a pletykalapok sem tudtak rosszat írni róla. Az 1956-os forradalom után sokat tett a magyar menekültekért, ezért az osztrák kormánytól magas kitüntetést kapott. Aktív, de visszafogott résztvevője volt minden háborús erőfeszítésekkel kapcsolatos csoportoknak és hozzájárult a monacói vöröskereszt elismeréséhez.

1 (8)

 

Karrierjét teljesen feladta, csak 1964-ben ingott meg, amikor Hitchcock felajánlotta neki a Marnie filmszerepét. Végül a közhangulat nyomására mégis nemet mondott, mert alattvalói nem szerették volna, ha hercegnőjük tolvajt játszik és Sean Conneryvel flörtöl, még ha csak a filmvásznon is.

1 (26)

Grace Kelly három gyermeknek adott életet: Caroline (1957), Alber (1958; a jelenleg uralkodó II. Albert monacói herceg) és Stephanie (1965).

1 (2)

Grace Kelly 1956 és 1982 között, 26 éven át volt Monaco hercegnéje.

1 (30)

1982. szeptember 13-án egy közös családi hétvégéről tartott hazafelé lányával, Stephanie-vel, amikor utolérte a végzet.  Annak ellenére, hogy nem volt jó sofőr és tudta, hogy veszélyes útszakasz áll előtte, ragaszkodott a vezetéshez. Az egyik kanyar sikertelen bevétele után autóbalesetet szenvedett, melyet lánya kisebb sérülésekkel túlélt, Grace Kelly azonban másnap életét vesztette a kórházban. 1982. szeptember 18-án, 53 évesen korában a monacói Szent Miklós-katedrálisban helyezték örök nyugalomra, ugyanúgy, mint III. Rainier herceget, aki 2005-ben, 56 év uralkodás után hunyt el.

2 (2)

Grace Kelly legendája tovább él, 1993-ban ő lett az első filmsztár, akinek képe a monacói és az amerikai posta összefogásában bélyegen is megjelent. Mivel az amerikai törvények tiltják külföldi államfők ábrázolását postabélyegen, a monacói változatot Grace hercegné, a tengerentúlit egyszerűen csak Grace Kelly felirattal adták ki.

1 (16)

Amerikában a  mai napig  megmaradt a mondás:„A férfiak Marilyn Monroe-val töltenék legszívesebben az éjszakájukat, de feleségül Grace Kellyt vennék.”

1 (29)

 

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

13 + = 19

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 2 ?
Please leave these two fields as-is: