Egykori híres first ladyk: Jackie Kennedy

Jacqueline Lee Bouvier Kennedy Onassissz  (1929-1994) – John F. Kennedy amerikai elnök felesége

jackie-kennedy-22

 

Jacqueline Lee Bouvier néven látta meg a napvilágot 1929. július 28-án a New York állambeli Southamptonban.  A kislányt csak Jackieünek becéztak amit meg is tartott élete végéig. Apja, a francia származású Jack Bouvier, a szerencsejátékok megszállottja, tőzsdei ügynök, aki lánya születésekor már a csőd szélén állt. Anyja Janet, egy újgazdag család sarjaként született, tele volt ambícióval, tettvággyal, amiből lányának is jutott örökségül. Jackie 11 éves volt, amikor szülei elváltak. Ő édesanyjával maradt, aki újra férjhez ment egy gazdag és jóképű férfihoz, de apjával lévő kapcsolata továbbra is megmaradt. A kislány a legjobb iskolákban tanulhatott, s a média, azon belül is az újságírás érdekelte. Szépségére már korán felfigyeltek – 18 évesen őt választotta meg a társasági elit „Az év első bálozójának“.

gallery-1437684005-jackie-o-young-and-old

 

 

Szépsége mellé okosság is párosult: francia irodalomból diplomázott a George Washington Egyetemen, emellett a franciaországi Sorbonne-on is tanult. Jackie -nek kiváló nyelvérzéke volt: franciául, spanyolul és olaszul is folyékonyan beszélt.  1951-től a Washington Times-Herald fotósa és publicistája lett.  25 éves korában ő tudósított Londonból II. Erzsébet angol királynő megkoronázásáról.

Mandatory Credit: Photo by Mondadori Collection/UIG/REX (2518840a) Photo of Jacqueline Kennedy History

„Megadta az amerikai embereknek azt, aminek mindig is híján voltak: a fenséget.“ Stílusos, arisztokratikusan elegáns és kifinomult nő volt, öt névvel és három élettel: Jacqueline Lee Bouvier Kennedy Onassiss.

Jacqueline Bouvier 1952-ben ismerkedett meg John F. Kennedy kongresszusi képviselővel, akivel egy évvel később – Kennedy szenátorrá választása után – össze is házasodtak. A házasságkötés az év legnagyobb eseményének számított, s a sajtó is a világ legszebb párjának könyvelte el a szerelmeseket. A szertartáson,  hétszáz vendég, míg a fogadáson kilencszáz meghívott vehetett részt.  Jackie egy Ann Lowe ruhát, nagymamájától örökölt fátylat, apró fülbevalókat és fehér gyöngysort viselt.

eskuvo

A felhőtlen boldogság azonban nem tartott sokáig. Jackie csak nehezen tudta kihordani gyermekeit, Caroline előtt 1955-ben és 1956-ban kétszer is elvetélt. Lánya után három évvel született John John.  JFK egyáltalán nem számított mintaférjnek. A szeretőinek egyre hosszabb listáján olyan nevek szerepeltek, mint Lana Turner, Joan Fontaine, Joan Crawford és maga Marilyn Monroe. Jackie méltósággal tűrte  férje félrelépéseit.

000831285-1281-600f

Sosem beszélt magánéleti problémáiról és nehézségeiről, holott magánéleti boldogtalanságához hozzájárult kétszeri vetélése, valamint egyik gyermekének halva születése is

Mandatory Credit: Photo by ZUMA/REX (3385909a) U.S. President John F. Kennedy and First Lady Jacqueline Kennedy in the Yellow Oval Room, White House, Washington DC, America John F. Kennedy - 28 Mar 1963

 “Ha van név, amit nem szeretek, akkor az a first lady. Versenylóra emlékeztet”- mondta Jackie, miután ő lett az ország első asszonya. Az elnöki pár 1963.03.28.-án az Fehérház sárga oválistermében 

1960-ban Kennedy bejelentette indulását az elnöki posztért. Győzelméhez nagyban hozzásegítette felesége kampányolása is, aki beszélt a vásárlókhoz, aláírásokat osztogatott, újságcikkeket írt és tévés szerepléseket vállalt férjének propagálása érdekében. A fényes győzelemnek köszönhetően John F. Kennedy 1960-ban az USA 35. elnöke lett. Felesége pedig 31 esztendősen minden idők legfiatalabb First Ladyjeként költözhetett be a Fehér Házba. Szinte hetek alatt változatta át a washingtoni társasági élet stílusát, emellett ízlésesen átalakíttatta a Fehér Házat, francia szakácsot szerződtetett, valamint színvonalas estélyeket adott.

ball

A Jackie alaposan átalakította a Fehér Ház berendezését és fogadásainak légkörét. Hangversenyek, balett-estek, partik és vacsorák sorát rendezte. Legendássá és hagyománnyá vált a karácsonyfa díszízés és gyermekek fogadása és ajándékozása, valamint a hüsvéti tojásvadászat.

KN-C19677 13 December 1961 President and Mrs. Kennedy with the 1961 White House Christmas Tree. White House, Blue Room. Photograph by Robert Knudsen, Office of the Naval Aide to the President, in the John F. Kennedy Presidential Library and Museum, Boston.

Karácsony a Fehér Házban 1961

Francia szakácsot szerződtetett, konyhát és gyerekszobákat építtetett pazar tapétákkal és drága bútorokkal, s az utóbb róla elnevezett rózsakertre is jutott ideje. Mivel családja révén nagyon tudta hogy mi a protokol és annak jelentősége,  fantasztikus estélyeket adott, jó politikai érzékkel.

5

A pakisztáni elnök tiszteletére tartott vacsorán például az U alakú asztalokat kisebb, kerek asztalokra cserélte, mely húzása azóta is legendás. Találkozott Charles de Gaullal Párizsban és Hruscsovval Bécsben, akik mind elragadónak találták Jacqueline-t. Hruscsov annyira, hogy amikor egy kép erejéig kézfogásra kérték Kennedyvel, azt találta mondani Jackie-re nézve: „Előbb vele szeretnék kezet fogni“.

8

A first lady tehát kiválóan végezte feladatát: stílusikon lett, az emberek imádták, a férjét maximálisan támogatta, sőt még otthonukat  pontosaban a Fehér Házat is szebbé varázsolta.  Gondolta ideje kicsit átalakítani, szépíteni rajta, otthonosabbá és egyben emelkedettebbé varázsolni.

cbc camera

CBS tevécsatorna kameráai a Fehér Házban – Jackie a narrátor szerepében

Miután leporolta kesztyűjét és végzett, zseniális diplomáciai érzékkel meghívta a CBS tévécsatornát, hogy körbevezesse az amerikai lakosságot a megújult Fehér Házban, sőt, még egy útikalauzt is kiadott az átalakult rezidenciáról. Csak hozzávetőlegesen: olyan nagy volt az érdeklődés a könyv iránt, hogy szinte teljes egészében fedezte a bevétel az átalakítás költségeit, pedig elhihetjük, hogy Jackie nem garasoskodott.

First Lady Jackie Kennedy wearing a fitted silk apricot dress and triple strand of pearls, walking through crowds at Udaipur during visit to India. (Photo by Art Rickerby//Time Life Pictures/Getty Images)

Bájosságának, ízlésének, stílus-és eleganciaérzékének köszönhetően a 20. század egyik stílusikonjává vált. Nők millióinak szolgált mintaként, amit ő viselt, azt akarta hordani mindenki.

3Neves divatházak mint a Chanel, Valentino, Givenchy, Karl Lagerfeld, Cardin kollekciói mellett saját szabója Oleg Cassini ruháit is viselte. Az embereket egész egyszerűen elbűvőlte karizmatikus varázsával. Stílusikonná válását a sajtónak, a közvéleménynek köszönhette

 

A külvilág egy mintacsalád képét látta, de a csukott ajtók mögött gyakran tombolt a vihar. Élete – Kennedy hűtlenkedéseit leszámítva – fényesen alakult.  A média istenítette. Az elegancia és a báj szimbólumaként emlegették, valóságos modern mártírrá vált, ő volt a csodált asszony, ki hatalmas méltósággal tudta elviselni a rá mért sorscsapásokat. First Ladyként ugyan nem politizált, de híres volt jó ízléséről, amivel sokban hozzájárult az elnök népszerűségéhez.

IMG_8320

Cikkek százai számoltak be arról, miként virágoztatta fel a Fehér Házat, s hogy az általa adott fényes partikon miféle világhírű művészek váltották egymást. Köztiszteletben álló asszony volt, aki maradéktalan magánéleti boldogságra azonban nem számíthatott.

JFK-Jackie-kids-JohnAz első családi vakáció

Egy pillanat leforgása alatt fordult a kocka. Életének legszörnyűbb éve az 1963-as esztendő volt.  Születése után két nappal meghalt Patrick nevű harmadik gyermekük, mely fájdalmat Jackie nem tudta feldolgozni. Depressziós lett, és elfogadta nővére, Lee ajánlatát, hogy vegyen részt egy földközi-tengeri utazáson Aristotele Onassis legendás jachtján. (Lehet, hogy ekkor ötlött fel benne, hogy ő lehet a következő partnere?) Az utazás jót tett, Jackie remek hangulatban tért haza, de boldogsága nem tarthatott sokáig, mert férje 1963. november 22-én Dallasban merénylet áldozata lett.

President John F. Kennedy, First Lady Jacqueline Kennedy, and Texas Governor John Connally ride in a motorcade in Dallas, Texas, on November 22, 1963. Moments later the President and Governor were shot by an assassin. (Walt Sisco / Copyright Bettmann/Corbis / AP Images)

Dallas, Texas 1962. November 22. 

Jackie Kennedy élete abban a pillanatban véget ért Dallasban. Mikor megállapították az elnök halálának beálltát, Jackie azonnal lehúzta jegygyűrűjét, és halott férje ujjára húzta. Ezzel a gesztussal tekintette befejezettnek addigi életét.

távozás

Jackie  a gyerekekkel  elhadja a Fehér házat

Férje temetése után két héttel Jackie elhagyta a Fehér Házat, majd egy évig teljes gyászban és visszavonultságban élt, mígnem 1968-ban feleségül ment a nála 28 évvel idősebb görög hajómágnás milliárdoshoz, Aristotle Onassis-hoz.  Sokan ezt a házasságot érdekházasságnak könyvelték el.  A házasságuk végét egyre több civakodás és vita jellemezte, amelyre Onassis 1975-ben bekövetkezett halála tette fel a pontot.

onassis-wedding1968-ban Jackie feleségül ment Aristotle Onassis görög hajómágnás milliárdoshoz, akivel házassága Onassis 1975-ben bekövetkezett haláláig tartott.

A 46 évesem  másodszor is övózvegyen marad Jeckie, visszatért New Yorkba, és egy könyvkiadó szerkesztőjeként dolgozott, visszahúzódva a közszerepléstől. Ekkor ismerkedett meg élete utolsó társával, Maurice Tempelsman ékszerésszel, aki diszkrét partnernek bizonyult utolsó napjaiban. A legnagyobb boldogságot gyermekei és unokái jelentették számára, csak John gyerekes viselkedése aggasztotta, akit apja vére nem hagyott nyugodni, mindig az új felé hajtotta, anyjától örökölt természete viszont vasakarattal áldotta meg. Ezek lehettek cselekedeteinek a mozgatórugói.

jacki

Generációk:  Jackie Kennedy és Caroline leánya balra, valamint unokájai Rose és Tatiana a Central Parkban, NY

 

Jackie O. a 20. század stíluslegendája és divatikonja   22  éve, 1994. május 19-én halt meg Jacqueline Lee Bouvier Kennedy Onassissz aki megadta az amerikai embereknek azt, aminek mindig is híján voltak: a fenséget.“ Stílusos, arisztokratikusan elegáns és kifinomult nő volt, öt névvel és három élettel.

kennedygrave

Az ex First Lady, John F. Kennedy felesége férje és gyermekei mellett nyugszik  Washington DC-ben,  az arlingtoni nemzeti temetőben.

 KOMENTARI

 1. Mister No kaže:

  Szerintem jó téma , nemértem miért annyi negatív értékelés . Lehet hogy eggyeseket iritának magyar betűk vagyis hogy nemértik ? 🙂

 2. Megille kaže:

  Iritaljak oket a Magyar betuk? Hat megis akkor nem ojan jok a Szerb -Magyar kapcsolatok ahogy azta politikusok hangoztattjak ?

 3. Iby P. kaže:

  Uraim,
  Nem a magyar betűk, ill. magyar cikk irritálja azokat, akik negatív minősítést adnak, hanem az én személyem 🙂 Hogy miért én sem tudom, de engem nem zavar.
  Tisztelettel

  Iby P.

 4. didi kaže:

  Na žalost ne razumijem mađarski,ali ovaj članak je vrijedan pažnje i duboke filozofske i teološke analize jer zorno pokazuje kako ljudi svojom glupošću(a ne višom silom) mogu zabludjeti u životu,počev od samog Kenedija kojem nije bila dovoljna ta lijepa žena nego se švalerao na sve strane pa do ostalih činjenica koje su uništile ovu ljudsku i Božju idilu.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 29 = 39

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 14 ?
Please leave these two fields as-is: