Eh da smo Prozivka!

Neravnomeran razvoj države, se preslikao na pokrajinu i na svaki grad u Srbiji, pa tako u okviru grada Subotice postoji neravnomeran razvoj pojedinih delova grada.

 

Posmatrajući osnovnu infrastrukturu, počevši od asfalta, preko kanalizacije, vode, instalacija toplane, kablovske televizije i interneta, možemo zaključiti da bez sumnje postoje delovi grada koji su u proteklom periodu od dve decenije mnogo više napredovali od nekih drugih. Ako bi gledali po stranama sveta, načelno bi se moglo zaključiti da su južniji delovi grada u mnogome razvijeniji od severnih, što je u veliku ruku kumovala i neplanska izgradnja u mesnim zajednicama Makova sedmica, Železničko naselje, Srpski šor, Zorka, Peščara, za razliku od južnog dela gde se mnogo više planski gradilo a u takvim uslovima je mnogo lakše i sprovesti osnovnu infrastrukturu.

 

Međutim nije sve u kanalizaciji ima nešto i u igralištima, obdaništima, školama, domovima zdravlja, stvarima koje nemaju tolike veze sa planskog gradnjom i koje se mogu sprovesti u svim mesni zajednicama. U severnom delu grada, bliže Zorci, postoji Peti kvart. Malo naselje pod zgradama koje je poredeći sa drugim naseljima tog tipa (Prozivka, Radijalac ili Teslino naselje), u velikoj meri zaboravljeno. Dok se sa jedne strane park na Prozivci svake godine dodatno uređuje (što je pozitivno), sa druge strane igralište u bloku zgrada u Petom kvartu izgleda ovako:

Slika

Kako za GradSuboticu pričaju meštani tog naselja, do pre par godina se igralište nalazilo na mestu sadašnje narandžaste zgrade, koju možete da vidite u pozadini donje slike. Sa izgradnjom zgrade, igralište je izvađeno i preneto unutar bloka gde nikada nije bilo u funkciji. Meštanima je pre uklanjanja igrališta data reč da će se izgraditi novo i da će se sadržaj istog upotpuniti ali evo već par godina elementi igrališta stoje ovako.

Slika

Slika



KOMENTARI

 1. sojke2004 kaže:

  Nažalost ali ovo je stvarnost u našem delu grada.
  Jasno je da je Prozivka deo grada sa najvećim brojem stanovnika ali pored Prozivke, Palića i Centra postojie i druga naselja gde žive građani Subotice. Možda se jednom, nekad neko seti i nas u "5 quartu".
  :( :( :(

 2. Filip kaže:

  Ljudima iz kraja ostaje da dolaze sa decom u centar grada jer jedino tamo imaju igraliste. Tuzno, ali zar se igraliste u centru ne prevlaci onom gumenom zastitom svake godine? Za te pare se mogu napraviti nova lepa igralista u drugim delovima grada.

 3. karolina kaže:

  Na Prozivci je igraliste na mestu Tempa bilo najpopularnije ali je dozivelo istu sudbinu.

 4. Gost kaže:

  Super vam je igralište, šta mu fali? Za vas je to dobro, šta se bunite? I da imate novo uništili bi ga.

 5. Grafičar o PETOM KVARTU kaže:

  Mislio sam da ću videti lepše slike o PETOM KVARTU. Ja sam ovde rođen u Mokranjčevoj PENZES utca, sa manjim prekidima uvek sam ovde i živeo. Imamo dve crkve, kalvariju možda nije lepa Gajeva BETLEHEM ulica ali je ipak bio prvi Bajski put. Dosta toga nemamo, ali smo dobili Bajske vinograde do Somborske pruge pa i ime NOVO SELO. iMALI SMO dosta političara sa ovog terena koji kada su se izdigli do nekih visina zaboravili su na PETI KVART. I sam se posvetio radu u MZ, ali sam malo toga uradio zbog toga me dira savest. Zbog blizine Buvljaka imamo novo naseljene stanovnike, sa kojima bi trebalo više raditi da bi se prilagodili miru, spokojstvu i režimu jedne obične MZ ili kako ga mi zovemo PETOM KVARTU. Gyula Dietrich

 6. tihomir kaže:

  rekonstrukcija kablovske mreze pod hitno 🙂

OSTAVITE KOMENTAR

2 + 6 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 15 ?
Please leave these two fields as-is: