eKapija: Subotica meka za investitore

Vojvodina se prošle godine našla na četvrtom mestu kao najpoželjnija evropska regija za direktna strana ulaganja, a najseverniji grad u Srbiji, koji mnogi nazivaju kapijom Evrope i pragom Balkana, Subotica itekako ima šta da ponudi investitorima, piše portal eKapija.

Svoje mesto u subotičkoj inudstrijskoj zoni već su zauzele svetske kompanije poput “Siemens”, “Dunkermotoren”, nemačkih kompanija “Continental” i “Norma grupe” koje se bave izradom komponenata za autoindustriju, a naredni meseci bi trebalo da donesu i nova radna mesta za Subotičane, očekuju u gradskoj upravi.

 

– Kretanja nisu izuzetno pozitivna u celom regionu i ne možemo govoriti da su zapošljavanje i nova radna mesta dominantna tema, odnosno da su vesti koje su karakteristične za ovaj region. Ipak Subotica tu može da se pohvali, jer ne jenjava interesovanje investitora – tvrdi gradonačelnik Subotice, Modest Dulić.

 

Poznati italijanski proizvođač tekstila i rublja, “Calzedonia”, u narednim mesecima počinje sa proizvodnjom, kada će biti zaposleno hiljadu Subotičana. Da Subotica ima dobro poslovno okruženje, prepoznao je i svetski poznati proizvođač kristala i proizvoda od stakla, kompanija “Swarovski” , koja u narednim mesecima počinje izgradnju svojih objekata. Prema ugovoru koji su potpisali sa gradom, u ovoj fabrici biće mesta za 600 radnika, uz mogućnost dodatnih zapošljavanja.

 

– Ono što svakako uliva nadu, bez obzira na težinu situacije u kojoj živimo je činjenica da kada se završi ceo taj investicioni ciklus, kada se sva ta već ugovorena radna mesta upotpune mi ćemo zaposliti oko 4000 naših sugrađana – ističe gradonačelnik i napominje da bi na taj način Subotica smanjila broj nezaposlenih za jednu trećinu.

 

Prednost ovog grada jeste i uređena privredna zona Mali Bajmok, u kojoj se posluje u režimu slobodne zone. Osim postojećih investitora koji posluju u Malom Bajmoku, u ovoj oblasti su nedavno dve italijanske firme kupile zemljište za oko 300,000 evra.

 

– Na poslednjoj licitaciji na kojoj smo ponudili građevinsko zemljište u Malom Bajmoku u poslovnoj zoni, 30,000 kvadrata prodali smo dvema italijanskim firmama koje su renomirani proizvođači kožne galanterije – ističe Dulić i dodaje da je na ovaj način pored direktnih davanja u budžet omogućeno i otvaranje novih radnih mesta u budućnosti.

 

Da bi privukli strane investitore, grad je ozbiljno radio na tome da u svom vlasništvu pribavi zemljište namenjeno grinfild investicijama, koje bi mogli da ponude domaćim i stranim investitorima.

 

– Od 2010. godine mi smo zvaničan partner u pregovorima sa investitorima, jer oni hoće da razgovaraju sa vlasnicima uređenog građevinskog zemljišta, da rade po uslovima koji su njima da tako kažem prihvatljivi, da imaju korospodenciju sa gradom i u smislu komunikacije sa gradskim preduzećima, svu podršku koja je potrebna kada dođu u jedan grad – kaže Dulić.

 

Subotica se može pohvaliti i da je prvi grad koji je uspeo da kupi vojnu imovinu i pretvori je u gradsko zemljište, pa tako danas ovaj bački grad raspolaže sa oko 200 hektara građevinskog zemljišta u blizini magistralnog puta. Svesni da investitorima osim nerešenih imovinsko-pravnih pitanja, najviše problema pravi komplikovana i spora administracija, činjenica da se građevinske dozvole nekada čekaju skoro godinu dana, kao i da je za dobijanje istih potrebno pokucati na više vrata, pre tri godine je osnovano javno preduzeće “Privredno tehnološki parkovi Subotice”.

 

Ovo preduzeće zaduženo je za upravljanje i infrastrukturalno opremanje gradskog zemljišta, kao i da pružanjem adekvatne pomoći omogući da se sav administrativni posao završi na jednom mestu.

 

– Od momenta interesovanja nekog investitora oni su dužni da vrše korespodenciju sa svim ostalim javnim preduzećima sa ciljem da se sve ostale potrebne dozvole obezbede i kako ne bi zavisio od dobre volje nekoga iz nekog javnog preduzeća – dodaje Dulić.

 

Iz gradske kuće u Subotici poručuju da investitori mogu da budu mirni, jer političkih trzavica u budućnosti neće biti.

 

– Napravili smo jednu široku koaliciju, upravo vodeći se tim da ovaj grad treba da se razvija u pravcu da postanemo Meka za investitore – zaključuje gradonačelnik Modest Dulić.

 

eKapijaKOMENTARI

 1. Ма дај kaže:

  Да, да… Мека за инвестиције а у граду има 18000 незапослених… А широка коалиција је толико широка ради мирне поделе политичког плена, да их опозиционари и надлежне службе истрагама не би ометали, а не због грађана или развијања привреде…

 2. adkersu kaže:

  Više smo prag Balkana nego kapija Evrope.

 3. Strani placenik kaže:

  Ма дај:

  Да, да… Мека за инвестиције а у граду има 18000 незапослених… А широка коалиција је толико широка ради мирне поделе политичког плена, да их опозиционари и надлежне службе истрагама не би ометали, а не због грађана или развијања привреде…

  Sta je pisac hteo da kaze? Da oni nisu dosli i nisu zaposlili ljude?

  Nevidim nista sporno u tekstu. Za razliku od mnogih koji svakodnevno najavljuju kule i gradove ovde se navode samo oni koji su vec tu i koji imaju vec zaposlene.

  I da tekst se ne bavi sirokom koalicijom i pitanjima koje nemaju veze sa Malim Bajmokom i stranim investicijama.

  Nemoj da ostavljas komentare da bi ih ostavio. Prvo razmisli. 

OSTAVITE KOMENTAR