Eko tačke i zelene zgrade

Da se u otpadu nalazi novac pokazuje niz projekata NVO koje se baziraju na razvrstavanju otpada. U svakom projektu je cilj podizanje ekološke svesti i očuvanje okoline.

 

U Mesnoj zajednici „Dudova šuma“ kod vrtića Mandarina postavljena su zelena ostrva za odvajanje otpada. U planu je da dve okolne zgrade zajedno sa obdaništem sakupljaju i odvajaju papir, staklo, pet ambalažu, sitni elektronski otpad  i metal. Projekat nosi naziv  “Ka zajednicama koje recikliraju u Osječko-baranjskoj županiji i Severno- bačkom okrugu”  i finansira ga Evropska unija preko  programa prekogranične saradnje Hrvatska- Srbija, a podržanom i od strane Grada Subotice i Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srbije. Nosioci projekta su udruženja Centar za ekologiju i održivi razvoj- CEKOR iz Subotice sa strane Srbije, i Zelena Akcija iz Zagreba u partnerstvu sa Zelenim Osijekom iz Osijeka, sa strane Hrvatske.

U okviru projekta postavljena je posebno dizajnirana  nadstrešnica za  smeštaj posuda za selektivno razdvajanje otpada- papira, plastike, stakla, metala i sitnog elektronskog otpada. „Eko tačke“ su sačinjene od metalne konstrukcije tipa mobilne nadstrešnice, površine 4,0 X 3,5m sa vratima na zaključavanje unutar kojih će nalaziti raznobojni kontejneri i posude za selektivno razdvajanje otpada.

 

Zelena ostrva će biti postavljena  na Radijalcu i na Prozivci.

 

Pored ovog se realizuje još jedan projekat.

 

Udruženje TERRA’S u saradnji sa Regionalnim Arhus centrom realizuje projekat „Zelene zgrade Subotice“ koji je finansiran od strane Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja. Akcija pod sloganom „Napuni džambo džak pokaži koliko si jak“ se realizuje u dve zgrade mesne zajednice „Dudova šuma“. Volonteri Udruženje TERRA’S i Arhus centra su stanarima u proteklom periodu delili promotivne materijale, kao i kese za selekciju otpada, odnosno odlaganje papira, plastike i PET ambalaže. Njihova obaveza je da u kese žute i plave boje odlože selektovani komunalni otpad, koji zatim nose u džambo džakove postavljene u podrumskim prostorijama. U ovaj projekat uključena je i otkupna stanica Eco Fenix B Team, koja je zadužena za odnošenje ambalažnog otpada. Iz njihovih izveštaja će se utvrditi tačne količine sekundarnih sirovina, a prikupljena sredstva će se uplaćivati na račun Skupštine stanara i biće namenski iskorišćena za podmirivanje zajedničkih troškova i održavanje ovih zgrada.

 

Cilj projekta je podizanje nivoa svesti o problemu otpada kao ozbiljnom zagađivaču životne sredine i smanjenje količine čvrstog komunalnog otpada kroz zajedničke aktivnosti različitih subjekata. Takođe, neophodna je edukacija građana o značaju selekcije, kao i o mogućnostima reciklaže komunalnog otpada. Namera je i da se poveća broj stanovnika koji odvajaju sekundarne sirovine koje se mogu reciklirati.KOMENTARI

 1. Sima kaže:

  Svaka cast! Konacno da se i neka NVO bavim necim konkretnim

 2. protiv navijaca kaže:

  interesuje me dokle ce navijaci ostaviti sve ovako lepo…za nekih par nedelja, bice i ovo ceo plavo beo,ili crno beo..vec se plasim unapred. inace svaka cast za ideju.

 3. djomla kaže:

  Na Prozivci jutros. 

 4. dasHHa kaže:

  Djomla jer proradio taj eko centar ili je neko opet maznuo lovu za njega a ostace zakljucan jos dugo godina?

  I uopste mi se ne svidja sto su ga napravili na otvorenom prostoru jer ce biti pun otpada ako proradi sto nije lep prizor za urbanu sredinu.Sto ga nisu napravili u nekom zatvorenom objektu sa skladistem?

 5. PerfectDay kaže:

  Koliko sam ja shvatila to je zaključano i samo stanari okolnih zgrada će imati ključeve. A baš sam se ponadala? Ja sam živela i u Hrvatskoj i u Americi, gde je reciklaža normalna, i kada sam se pre par godina vratila u Suboticu nisam mogla da podnesem da bacam plastiku, papir, baterije i sav elektro otpad. Pitala sam na više mesta, nosila plastiku i papir na otpad i u eko feniks. Ali to nije imalo nikakvog smisla. Za 5 velikih crnih džakova zgnječene plastike se dobijala neka mizerna cena i još si morao da se vratiš sledeće nedelje. Na kraju bi me više koštalo gorivo nego što bih zaradila na reciklaži!!!!!
  Mi svejedno sve recikliramo ili se barem trudimo. Čak i moje dete koje ima godinu i po dana zna da se plastične flaše gnječe i nose na terasu u kesu, pa onda u kontejner. Samo sada je i to malo bezveze jer može da se baca samo jedna po jedna flaša i to ne baš blizu naše zgrade. Za sada se još skupljaju na terasi, pa ćemo da vidimo. Baterije skupljamo pa ćemo ih nositi u neki vrtić. A elektro otpad???? Nemam pojma. Gde god sam pitala nigde ne primaju. Ne da ne primaju nego su i začuđeni. Izgleda da to nije česta pojava. A meni ne trebaju novci, ja samo ne želim da ga bacam u obično smeće, ali na žalost, za sada, tamo završi. 
  U svakom slučaju svaka čast, jedva čekam da to profunkcioniše da budemo kao sav normalan svet. 🙂

 6. dasHHa kaže:

  eh da elektronicki otpad je „malcice“ zahtevniji za preradu od plastike,lima,drveta i stakla pa niko u srbiji nije spreman da ulozi desetak miliona eura u postrojenje ali to bi bio isplativ posao.

 7. fibi kaže:

  dali neko zna da li kljuceve moze dobiti bilo ko, jer ja sam iz okoline i nosila bi ali kad je to zakljucano..

 8. Natasa Djereg kaže:

  donesite i stavite pored, projektno osoblje iz udruzenja CEKOR ce ubaciti selektirani otpad unutra, jer ih redovno obilazimo..U Osijeku iste nadstresnice nemaju kljuc, ali smo u Subotici postavili kljuceve, i imaju ih samo stanari ciljanih zgrada.

OSTAVITE KOMENTAR