Ekološke haljine i venčanice

U poslednje vreme svi nešto brinu o životnoj sredini. Osmišljavaju se razne ekološke radionice gde naši najmlađi uče da od otpada prave maske, ili nešto stariji nakit. Međutim, jedna od najpoznatijih kreatorki u zemlji, Subotičanka Marija Šabić odlučila je da za najlepše devojke 2011. u Srbiji i Crnoj Gori napravi ekološku haljinu, u kojima će one da predstavljaju pomenute dve zemlje na izboru za Mis sveta.

 

Mis Crne Gore, Maja Maraš  nosiće  ekološku haljinu koja je izrađena od muslina  i materijala koji može da se reciklira. Marija Šabić kaže da to nije prva ekološka haljina, jer će i Mis Srbije da nosi „ekološki osveštenu haljinu“ samo drugačiji model. Umesto čipke, štrasa i drugih ukrasa koristiće se  cveće  i lišće, kao i prirodni materijali.

 

Zanimljivo je i to da je prošle godine, grupa britanskih studenata osmislila specijalnu ekološku venčanicu koju mlada nakon sudbonosnog „da“ može u potpunosti da razgradi u vodi.

 

Studenti modnog dizajna i građevine Univerziteta Šefild Halam udružili su snage i znanje i proizveli venčanicu koja „poštuje“ prirodnu okolinu. Supstanca kojom je tkanina impregnirana i koja se koristi i u proizvodnji pojedinih deterdženata omogućava razlaganje haljine u vodi, a da pritom proces ne šteti okolini.

 

„Pošto se kaže da se venčanica može nositi samo jednom  studenti su želeli da modernom društvu ukažu na novi životni stav, koji podrazumeva odevne predmete za jednokratnu upotrebu“, kazala je profesorka modnog dizajna Džejn Blom.

 

Samo mlade u ovim venčanicama, treba da se čuvaju kiše, da ne bi ostale bez haljine, pre sudbonosnog „da“.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

8 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 7 ?
Please leave these two fields as-is: