Ekološki dokumentarci na 25. Festivalu evropskog filma Palić

Program “Eco Dox” jubilarnog 25. Festivala evropskog filma Palić, koji se održava od 14. do 20. juna, predstaviće dokumentarne po izboru selektora Igora M. Toholja, koji kaže da pokušavaju da skrenu pažnju na nepovratne, ali i reverzibilne procese promena životne sredine, ekonomske i društvene fenomene u svetu neoliberalizma.

Selekcija ekoloških dokumentaraca se i ove godine, prema rečima Toholja, obraća svakom gledaocu ponaosob, posmatrajući ih kao jedinke, ali i deo zajednice, celine sa sopstvenom svešću.

“Ako probudimo pojačanu percepciju kroz kreativne dokumentarne filmove koji itekako podstiču na empatiju, buđenje savesti, angažman i reakciju, smatramo da je naša misija uspela, i pored estetskog doživljaja, pobuđujemo dublje slojeve ljudskog bića za očuvanje života na ovom stupnju civilizacijskog razvoja”, rekao je Toholj.

Dokumentarni film austrijsko-nemačke produkcije reditelja Filipa Malinovskog “Čuvari Zemlje” otkriva kako su iza zatvorenih vrata tekli pregovori za Pariski sporazum, kada se prvi put 195 zemalja obavezalo da preduzmu mere protiv klimatskih promena.

Film dovodi u prvi plan sukob nacionalnog interesa protiv uništavanja država, bogatih nasuprot siromašnih, žrtava protiv profita, postavljajući pitanje može li ovaj sporazum spasiti našu planetu.

Publika Palićkog filmskog festivala imaće priliku da pogleda i poetski dokumentarac “Grad svetla” u režiji Marka Kumera, o četiri različite porodice i glomaznom prisustvu termoelektrane koja je nekada bila gradski ponos, a sada je sinonim za političke malverzacije, ekološku katastrofu i korupciju.

Ovaj slovenački film je ljubavna priča između grada i njegovih stanovnika, priča o večitoj borbi između ljudi i njihovih neprijatelja, onih koje nikada ne možete poraziti.

Na repertoaru će se naći i revolucionarni dokumentarac “Zemlja utopija” rediteljke Jelene Stolice, koji je otvorio 65. Martovski festival.

Film se na uzbudljiv način bavi istorijom i posledicama socijalno političkog eksperimenta alternativnog načina utopijskog života, stvorenog iz ideologije andaluzijskog aktiviste Huan Manuel Sančez Gordilja.

Temom utopije na sasvim drugačiji način bavi se austrijsko-nemački film “Društvo besplatnog ručka” koji istražuje šta bi se dogodilo kada bismo svi imali zagarantovane prihode.

O ovoj ideji se već neko vreme raspravlja na svim političkim i naučnim kampovima, a reditelj Kristijan Tod u filmu traži objašnjenja, mogućnosti i iskustva u vezi sa implementacijom ove ideje.

U programu “Eco Dox” naći će se i eksperimentalni arhivski dokumentarac “4 godine u 10 minuta” reditelja Mladena Kovačevića o prvom osvajanju Mont Everesta od strane jednog Srbina, Dragana Jaćimovića, čiji su dnevnički zapisi i video arhiva tokom ekspedicije korišćeni kao građa za film.

U filmu “Istorija svinja (u nama)” Jan Vroman istražuje odnos između čoveka i pomenute životinje, na tragu za fragmentom detinjstva, prošlosti, značenja.

Program Festivala evropskog filma Palić obuhvatiće stotinak filmova raspoređenih u 12 programskih celina.

 

Tanjug

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR