Ekološki dokumentarci

U selekciji „Eko dox-a“ ove godine će biti prikazano šest ekoloških stranih dokumentaraca. Subotička publika je privilegovana, jer ima priliku da u  okviru Festivala evropskog filma Palić 2011, već četvrtu godinu za redom, u organizaciji Otvorenog univerziteta  se upozna sa najnovijim eko filmovima evropske produkcije. Juče u bioskopu “Lifka” četvrti po redu Eko doks je otvoren nemačkim filmom “4. revolucija, autonomija energije”. Pored ekoloških dokumentaraca prisutni će imati priliku da se upoznaju i sa radom nevladinih organizacija.

 

Autori dokumentarnih filmova na temu životne sredine, sem kinematografskog, sve se više okreću konkretnom aktivizmu kako bi se na pravi način uhvatili u koštac sa suštinom problematike opstanka na planeti.  Juče je ekodoks otvoren nemačkim filmom “4. revolucija-automonija energije”. Film govori o energetskoj autonomiji koja prati život i rad deset globalnih igrača na turneji po svetu. Njih okuplja jedan cilj: Energetska autonomija, potpuno skretanje naše proizvodnje energije sa fosilnog i nuklearnog goriva na 100% obnovljivu energiju. Ova promena je toliko radikalna da oni govore o nadolazećoj revoluciji: sledeći industrijsku, poljoprivrednu i informatičku revoluciju dolazi četvrta – energetska revolucija. Ovaj dokumentarni film putuje kroz deset zemalja i četiri kontinenta tražeći simptome nadolazeće, četvrte revolucije.U filmu je istaknuto da ukoliko se ne okrenemo obnovljivim izvorima energije i štedimo energiju očekuje nas kriza klimatskih promena i energetska kriza. Zbog toga bi trebalo što više da pošumljavamo i okrenemo se očuvanju planete, a ne da uništavamo okolinu. U borbu protiv najavljenih kriza : klimatskih promena i energetske možemo se boriti sadnjom drveća, korišćenjem alternativnih izvora energije i smanjenjem potrošnje energije.

 

Selektor, Igor M Toholj kaže da se kod nas osim u Subotici i na Paliću ne prikazuju ekološki dokumentarci. Ove vrste filmova nema kod nas, osim Green festa, ali i tamo su u pitanju manji dokumentarni filmovi.

 

U foajeu bioskopa “Lifka” posetioci mogu da pogledaju ekološke izložbe slika na temu zaštite životne sredine. Cilj ove manifestacije je podizanje nivoa svesti i povezivanje ekoloških nevladinih organizacija, kako bi se zajedničkim delovanjem uticalo na rešavanje problema iz oblasti zaštite životne sredine u lokalnoj zajednici.

 

Ostrvo Tiengemeten je nekada davno oteto od mora i preoblikovano kako bi obezbedilo plodnu poljoprivrednu zemlju. Devedesetih je doneta odluka da se ostrvo prepusti hirovima prirode. Bile su potrebne godine da se naprave planovi, pronađe drugo zemljište za farmere i pronađe novac za ceo poduhvat. Digna Sinke je pratila promene na tom pejzažu tokom 13 godina. Osnovna tema filma je vremenitost i prolaznost.

 

Filmovi:

 

Naučnici pod opsadom (utorak)

Arpad Pustai i Ignacio Kapela su uvaženi naučnici ali su njihove karijere propale. Oba naučnika su postigla značajna otkrića u oblasti genetskog inženjeringa… Po svedočenjima samih naučnika 95% istraživanja u oblasti genetskog inženjeringa finansira industrija. Samo 5% istraživanja je nezavisno. Velika opasnost po naučnu slobodu i demokratiju je očigledna. Može li javnost – svi mi – još uvek verovati naučnicima? Ovo je dokumentarni triler o tome kako agro-hemijske multinacionalne korporacije pritiskaju naučnike širom sveta kako bi ih sprečile da objavljuju svoje zastrašujuće nalaze. To je film o hrabrosti, tajnovitosti i opasnosti!

 

Deca uranijuma (sreda)

Nakon što su decenijama radili u rudnicima, preživeli su još uvek tamo čak i u svojim snovima: u rudniku uranijuma. Pa ipak, u Băiţa Plai sve se promenilo. Samo nekolicina starih radnika je još uvek u životu. Nekada lepi stambeni blokovi sada su ruševine. Stanovništvo preživljava sakupljajući pečurke i prodajući ih u inostranstvu. Nivo radijacije je visok. Ruda uranijuma je svuda: komadići se nalaze u prašini, deca se igraju u okruženju sa stepenom radijacije mnogo većim od dozvoljenog…

 

Krvotok našeg grada (četvrtak)

Jednog jesenjeg dana fotografisao sam most u predgrađu mog grada. Velika reka krivudala je pejzažom. Svaki put kada bih škljocnuo, predeo je otkrivao nešto više o sebi ostavljajući utisak da nešto u njemu diše i pulsira, sakriveno od ostatka sveta.Severn, glas naše dece (petak)

Govorim u ime svih budućih generacija…
…Noću plačem zbog svega što činite…
…Molim vas da počnete da se ponašate u skladu sa onim što govorite…“
Na prvom Zemaljskom samitu održanom u Rio de Ženeiru 1992. godine, prvi put u istoriji čovečanstva, jedno dete, Severn, obraća se celoj planeti. Osamnaest godina kasnije, mi i dalje jedno pričamo a drugo radimo. Planeta Zemlja je još uvek u istom stanju, a Severn sada očekuje svoje prvo dete. Ona ponovo govori, pokazujući da je još uvek moguće promeniti tok stvari. Ko će odgovoriti na njen poziv?

 

U poslednjih nekoliko godina svedoci smo ekspanzije dokumentarnih filmova koji se bave ekologijom. Pored velikog angažovanja i razvijanja svesti o problematici kojom se bave, autori ovih filmova sve više izražavaju sopstveni stav, protest i apel. Festival evropskog filma Palić, od 2008. godine, kao doprinos podizanju ekološke svesti i očuvanju životne sredine, u prateći deo festivalskog programa uključuje i izbor evropskih dokumentarnih filmova na temu ekologije

 

Program „Eko doks“ ima za cilj da, kroz prikazivanje pet aktuelnih dokumentarnih filmova iz novije evropske produkcije na temu zaštite životne sredine, predavanja i razgovore u formi okruglog stola, stavi u fokus i iz još jednog ugla pruži uvid u najaktuelnije ekološke izazove čovečanstva.

 

U okviru ovog programa, predstavljeni su i približeni mnogi problemi i izazovi sa kojima se susreću ljudi širom planete (menjanje ekosistema, klimatske promene, izumiranje naroda usled prirodnih katastrofa, život nakon nuklearnih zagađenja, itd.) sa ciljem da se publika Festivala podstakne na razmišljanje i delovanje u zaštiti životne sredine.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

31 + = 32

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 15 ?
Please leave these two fields as-is: