Ekološki

Jeto šta kast a ostat čovik? Pa triba kast onako kako i jeste, a to je da ode u Tavankutu i u Mirgešu triba pomećat beton po putovima jel ovaj naš pisak kad pada malo većma kiša onda baš pada, lipo se osićamo ku da živimo nuz Dunav el Tisu a kad je suvo onda kugud da smo u onoj Sahari.

pesak i bagrem (3)

Sad ono prija kad je padala ta plava kiša lipo je voda tekla putovima ku da nam se nedaj Bože trevijo cunami. Još kad čovik pogleda niko nam bolje dođe kad pada kiša barem se negušimo od onog silnog prava što dižu kolija i jovi s’bisnim motorima kad prolete putom.

Ispada se kiša a i joma posli tog možmo vidit ove s beslerima što traktori vuku kako iđu polivat voće’. Kap mu kapne ode, kap mu kapne onamo, malo mu se prolije kad skreće oko ćoše, malo tamo, malo vamo, kad se pogleda ti kojkaki erbicida i otrovština svudak, pa još kad naiđe kaki mator traktor pa mu kapa ulje po pisku – eto ti lipote kad to sve počne isparavat.

I ajd sve ovo, neg ti voćnjaka svudak i di triba i di netriba a svit furtom vošti po polivanju pa to je za ne povirovat. I nije samo to, ajd kad se poliva tamo kaki voćnjak što je malo dalje od sela pa pomoz Bože, al ovi su gadni što su med kućama, ovaj što poliva dođe polije o’čas posla i gasa kući, a svit okolo nek se davi od isparavanja i nek se guši od onog smrada.

Što nije lipo  – nije lipo.

Veli svit nek se sadi voće al nek se sadi malo dalje od kuća a ne izmed kuća pa još trčkaraju po ovim pisku a kad padne kiša to dok ne upije ovaj naš pisak prave se kaljuge opravu.

A vamo sad svit uočjo da baš i nema nike asne od pritiranog polivanja, okren’jo se narod vinogradima i dračovima-i pametno.

Od vinograda čovik mož opravit i dobrog vina, e sad ako je ku ova kišna godina onda malo fali šećera u grožđu pa je vino obično malčak okiselo, al ne mari za to, niko i ne znam da se kogod z’gadjo na kiselo vino. A borme i rakije dobre mož ispeć, al da šesnajst jezika divani kad je pop’ješ.

Al i dračovi nam nisu za baciti, tako zdravo brzo rastu u ovoj piščini da je lipota ji gledati, al još veća lipota što ji ne triba ni polivati a ni zalivati jedino malo podkresavati i ne moraš se mislit o ogrivu. Mož misliti mi triba da kupujemo kojkake bukve po par kubika a mista za dračove koliko oćeš. Još niki učni velu da ne triba saditi dračove el je „invazivna vrsta“. Valjda su mislili da je kugud korov.

E nek se oni misle i nek gustiraje o ovoj pritiranoj polivačini što truje čeljad, a nama je naš korov od drača itekako dobar.

pesak i bagrem (4)

pesak i bagrem (5)

 KOMENTARI

 1. S&S kaže:

  Metnu oni dovoljno šećera, da vino ne bude kiselo, pa i medalje osvajaju.

 2. jasso kaže:

  S&S,ne znam jel si ti kadgod pravio vino,ali nasi stari su u mast metnili jaje,ako nije isplivalo i potonilo je,onda se obavezno moro dodavati secer,da bi bilo dobro vino,tako da to nije problem…

 3. Joso kaže:

  @S&S

  Moja familija pravi dobro vino moj Poljo godinama, i ne meće niko od nas ‘dovoljno šećera’ da vino ne bude kiselo.

  Ali TI si prodavao godinama neispravne kompjutorske delove kao sasvim ispravne u onom tvom ćumezu kod hemijske čistione, na radijalcu.

  Prije neg započneš pljuvat po drugima, znaj da ima i onih koji tebe dobro poznadu.

 4. stormwatch kaže:

  @Joso

  OHOHOHOHO, bice ovde jos svakakvih revelationa koliko ja mogu da vidim.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 88 = 92

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 5 + 2 ?
Please leave these two fields as-is: