Ekološko izveštavanje

Protekle nedelje u Zlatnom gradu Evrope-Pragu, održan je trening za novinare koji izveštavaju o životnoj sredini. Učestvovalo je 10 novinara iz Srbije i Rusije, među kojima je i novinarka RTV Yueko Sandra Iršević. Naš sajt je i objavio deo priču na osnovu koje je naša sugrađanka stekla pravo da učestvuje na seminaru. Reč je tekstu koji se odnosi na upravljanje opasnim otpadom sa osvrtom na postupanje sa medicinskim otpadom i lekovima kojima je istekao rok trajanja.

Tekst možete pročitati na:
Problem opasnog otpada u Srbiji za sada nerešiv?

Slika

Svi zainteresovani novinari su prvo prošli onlajn kurs, nakon toga su trebali da pišu priču i najbolje priče-novinari su stekli pravo da učestvuju u studijskom putovanju u Pragu.

Projekat nosi naziv „Izveštavanje o životnoj sredini u Srbiji“ koji realizuje Transitions (TOL) iz Češke, zajedno sa partnerima Novosadskom novinarskom školom, Ekolist-om iz Češke i Ekopolis-om, i koji je podržala Evropska komisija kroz svoj program “Jačanje dijaloga između organizacija civilnog društva Srbije i EU”.
Proteklih pet dana u Pragu sedam novinara iz Srbije i tri iz Rusije imali su priliku da nauče nešto više o multimedija novinarstvu, pretraživanju baze podataka evropskih institucija poput Svetske zdravstvene organizacije i Svetske organizacije za hranu. Pored toga, bilo je reči o vezi između novinarstva i kampanja. Bila je to prilika da na licu mesta novinari nauče kako da koriste kameru i montiraju. Posebno su održana predavanja na temu, fotografije, audio i video montaže.
Novinari koji se bave ekološkim izveštavanjem često su izloženi pritiscima razne vrste, od kompanija koje zagađuju, pa čak i od strane lokalne vlasti. Ekološki problemi su svugde isti i zbog toga je bitno da se novinari edukuju kako što bolje da rade svoj posao. Nije bitno da li ste u Češkoj, Srbiji ili Rusiji, jer problem sa upravljanjem otpadom, akcidentima, izlivanjem nafte ili nekih drugih zagađajujućih supstanci je svugde prisutan. Samo možda u razvijenijim zemljama sistem je bolje uređen, nego kod nas. Tako u Češkoj nema pasa lutalica. Na svom ćošku možete da uzmete papirnu vrećicu koja ima unutra karton sa kojim počistite za svojim ljubimcem i odložite oprad u za to predviđeni kontejner. Sa druge strane, nije retka slika u tramvaju, autobusu ili kafiću ulazite sa psom.
Bilo kako bilo, možda i mi u Subotici jednom dostignemo tako uređeni sistem, da bez bojazni možemo da se šetamo ulicama i da nas neće napasti ničiji ljubimac.

.KOMENTARI

  1. djomla kaže:

    Sve čestitke Sandri!

OSTAVITE KOMENTAR

+ 61 = 70

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: