Ekskluziva u Petefi Šandora

U ulici Petefi Šandora u toku je rasčišćavanje placa na potezu između zgrada Gimnazije „Svetozar Marković“ i Poliklinike. Na novoformiranom placu površine 2500 kvm u planu je da investitor „DG comapny“ izgradi ekskluzivni višespratni poslovno stambeni objekat koji će gabaritima i izgledom odgovarati susednim objektima koji su pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Rušenje 11 objekata koji su imali 11 različitih vlasnika

Petefi-Sandora-4

Na pomenutom placu će biti izgrađene dve lamele, jedna sa ulične strane koja će spojiti Gimnaziju i Polikliniku i druga u dvorištu. Prema uslovu Zavoda za urbanizam, lamela sa ulične strane mora da isprati postojeću regulacionu liniju i visinom treba da odgovara visini susednih objekata. Visina Gimanzije je 12,8 metara (16,5 metara je visina pročelja).

Ukupna površina objekta će biti 6000 kvadrata i sadržaće jedan poslovni prostor sa ulične strane i ukupno 50 stanova.

Parking mesta neophodna za funkcionisanje jednog ovakvog kompleksa će biti obezbeđena podzemnom garažom na dva nivoa sa ukupno 100 parking mesta. Ideja je da se novoformirani pasaž između dve lamele ne pretvori u parking, već da se oplemeni zelenilom i mobilijarom za potrebe budućih stanara. Veza tako formiranog pasaža (bašte) i ulice će se realizovati pešačkim prolazom sa kapijom, dok će se u podzemnu garažu ulaziti direktno iz ulice.

Veza podzemne garaže i izgrađenih lamela će se realizovati stepeništem i liftom.

Petefi-Sandora-1

Petefi-Sandora-2

Petefi-Sandora-5

Arhitektura

S obzirom da će se objekat nalaziti u strogom centru grada, i da će biti izgrađen na mestu prizemnih kuća koje nisu bile pod zaštitom, ali koje su imale estetsku vrednost, veliki će izazov predstavljati njegovo uklapanje u postojeće okruženje kojom dominira zgrada Gimnazije. Cilj investitora je da postave nove standarde u izgradnji objekata u strogom centru grada gde će se voditi računa o funkcionalnosti izgrađenih objekata, estetici i njihovom uklapanju u postojeći ambijent.  „DG company“ je iz tog razloga angažovao tim arhitekata koji trenutno radi na pronalaženju najboljeg rešenja koje treba da odgovori na niz pitanja:

 • Kako uklopiti novi objekat u ambijent Gimnazije?
 • Kako iskoristiti stilske figure srušenih kuća?
 • Kako uklopiti što više zelenila u postojeći kompleks?
 • Kako sve to implementirati u objekat koji mora da zadovolji moderne standarde i zahteve u izgradnji stanova i poslovnih prostora.

Petefi-Sandora-3

Petefi-Sandora-6

Izgradnja

„DG company“ je trenutno u završnoj fazi izgradnje poslednje lamele na Prozivci. Zgrada neto površine 4200 kvm će biti izgrađena za nešto manje od 10 meseci, nakon čega će fokus biti stavljen na projekat u Petefi Šandora. Cilj je da se zgrada izgradi do polovine 2017. godine.KOMENTARI

 1. Bivsi kaže:

  Ovo mi zvuci veoma obecavajuce. Ukoliko izgradjeni kompleks stvarno bude u skladu sa susednim objektima i dvoriste bude prekriveno zelenilom, postace jedna od najekskluzivnijih lokacija u gradu. Nadam se da ce izostati zastakljivanje fasade koje je krasilo nekoliko azdaja koje su do sada podignute u centru grada.

 2. Dragče Gevaravić kaže:

  Da je sada 2010. ili 2011. godina onda bi svi u glas vikali da je sigurno neko muvanje Dulića po sredi sa obzirom da je DS tada bila na vlasti. Ali, kako sad ovo? Setite se kako je SNS optuživao Duliće da su „muvali“ sa gradnjama na Prozivci. Šta ćemo sad? Da li je moguće da je SNS konstruisao i izmišljao afere, kao recimo i krađu glasova na izborima i pronađenim glasačkim listićima ?

 3. Buba kaže:

  Dovoljno su se dulići nakrali da mogu da podnesu ovakvu investiciju…ko je taj „stručnjak“ ko im je ovo dozvolio??

 4. ivan kaže:

  Da se nije desio prvi svetski rat te kuce bi onda verovatno bile porusene i na njihovo mesto bi dosle zgrade visine gimnazije. Ako tako gledamo ima smisla srusiti ih i nastaviti gradnju. Sa druge strane one su deo izgleda staroga grada i bez njih cemo izgledati kao Novi Pazar ili bilo koji bezlicni arapski grad. Mesta za visokogradnju i bezvrednih naselja u blizini centra ima napretek. Isto tako mislim da Subotica nema investitora koji bi imao sluha , para i volje da negde nadje arhitektu koji bi uklapanje uradio na kvalitetnom nivou tako da cemo na kraju imati neki betonsko stiroporski kic.

 5. Ziveo Vucic kaže:

  DG company radi RK Beograd, Ideu u retail parku, radili pozoriste u Subotici, gradsku kucu u Senti, Cantavir, Vrbas… Vise rade sada i bolje im ide nego dok su bili na vlasti.

  .

 6. stormwatch kaže:

  Napred izgradnja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 7. stormwatch kaže:

  @Buba

  Ne znam gospodjo/gospodjice/gospodine Buba kako je neko mogao tim Dulicima koji su se kako vi kazete nakrali svega i svacega da da tolike projekte u gradu a k tome su i nasilno sruseni sa vlasti.

  Da su Dulici stvarno nesto ukrali kako vi SNS-ovci sendvichari to uvek potencirate, vas premijerko bi ih vec davno zatvorio na veoma dugacke kazne.

  A ko zna…..mozda bas iza ovih projekata stoji vas gospodin Mali, koji je itekako velik po broju nekretnina i ostalih bogatstava koje poseduje….i potpuno je cist….prechist!!!!!

 8. STeve kaže:

  Sta znaci neto povrsina (i sta bi bila bruto povrsina)?

 9. zoran kaže:

  Srusi se istorija, umesto da bi se popravlajli. Tako i treba…

 10. Dylan Dog kaže:

  Kad neko nasledi takvu „istoriju“ dobije samo glavobolju. Zapuštenih starih kuća ima sve više, većinu neće niko da kupi pa vlasnicima predstavljaju problem a prolaznicima opasnost. Pravo pitanje glasi šta će biti sa STVARNO vrednim starim zgradama koje vlasnici ne mogu da održavaju. Počele su da padaju terase, delovi fasade…Šta je njihova budućnost ? Ova zgrada kod Zvezde što joj je pala terasa, ima 10 vlasnika. Koji će biti model da gradu ostane vredna građevina a da to i dalje ostane privatno vlasništvo u kom će biti komforni stanovi.

 11. Buba kaže:

  @ stormwatch,
  NISAM ni član ni simpatizer SNS-a!!! Ali, što je činjenica, činjenica je… ni jedan „žuti“ nije bez debelog računa negde van Srbije, nadam se da je to i Vama jasno!

 12. stormwatch kaže:

  @Buba

  Meni je jasno da nijedan sns-ovac nije bez debelog racuna u Srbiji, iskreno se nadam da je to i vama jasno.

 13. slobodan kaže:

  BRAVO DULICI,pravi izbor strucnjaka iz bivseg ‘INTEGRALA“,iskustvo DULICA kap odgovornog RUKOVODIOCA DOMA JNA..korzo bio je bas DULIC IVAN tako da njegovo iskustvo svakako ce doprineti nesumnjam dobrom OBJEKTU ovde kjoji ce se graditi…BRAVO…tyo su cinjenice …

OSTAVITE KOMENTAR

3 + 7 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: