Ekspanzija ženskog fudbala u Srbiji

Igračice ženskog fudbalskog kluba Spartak iz Subotice, većina njih koje nisu u sastavu omladinske reprezentacije Srbije i ne učestvuju na EP koje se održava od 01. do 12. jula u Turskoj, od sutra počinju sa treninzima na pomoćnim terenima Gradskog stadiona u Subotici.

 

S obzirom da je Srbija imala „sreću“ da na EP bude u grupi sa evropskim fudbalskim velesilama; Španijom, Engleskom i Švedskom, male su šanse da će prokrčiti prolazak u finale, pa se povratak naših omladinki očekuje 9. jula.

 

Već sutradan Spartakove reprezentativke, njih pet, bi se priključile matičnoj ekipi i pošle na pripreme na Bjelašnicu. Ova bosanska planinska lepotica ima specifičnu klimu zbog sudara vazdušnih struja sa mora i planine, pa najviša letnja temperatura dostiže tek 24°C, uz obilje padavina. Idealna prilika da se na letnjoj vrelini diše punim plućima i „napune baterije“ pred kvalifikacioni turnir UEFA Lige šampiona u kojem su subotičanke domaćini drugoj kvalifikacionoj grupi.

Da vas podsetim da je Spartak prošle godine debitovao na evropskoj sceni, a uz to je za direktnog rivala imao škotski Glazgov Siti i nije se uspeo izboriti za dalji plasman. Ove godine Spartak je u žrebanju imao više sreće i za rivale je dobio manje zvučna imena – ekipe iz Bugarske, Kazahstana i Estonije.

 

I pored umerenog optimizma da će prokrčiti put u društvo 32 najbolje ekipe Evrope, stručni štab subotičkih „plavih golubica“ je veoma oprezan i imena protivnica izgovara uz dužno poštovanje, pa se za predstojeći kvalifikacioni turnir priprema na najbolje mogući način.

 

U periodu od 10 dana, koliko će boraviti na Bjelašnici, igračice ŽFK Spartak će odigrati kontrolnu utakmicu sa ekipom SFK 2000 iz Sarajeva, a odmah po povratku očekuju ih još tri utakmice sa još dva jaka protivnika; Osijekom i MTK iz Budimpešte. Sve spomenute ekipe su nacionalni prvaci i po količini UEFA rejting bodova su mnogo bolje plasirane od Spartaka.

 

Ali tu nije kraj. Spartakova ekspedicija nastavlja sa pripremama i putuje Poljsku gde će se pripremati zajedno sa poljskim šampionkama, ekipom RTP Unija, koje su po rejtingu odmah iza Glazgov Sitija. Sa RTP Unijom će, kao i prošle godine, odigrati dve prijateljske utakmice. U prvom susretu subotičanke su uspele da iznenade poljakinje, pa su izborile nerešeni rezultat (2:2), ali u drugoj utakmici pobedu su slavile poljakinje sa 2:1.

 

Predstojeće utakmice će stručnom štabu Spartaka biti odličan indikator o dostignutoj formi i pokazatelj opšteg napretka ekipe u odnosu na prethodnu godinu.

 

Ipak za odgovor na pitanje, da li su Spartakove devojke dovoljno sazrele da prebrode kvalifikacioni turnir i plasiraju se u 32 najbolje ekipe Evrope, moraćemo da sačekamo završetak turnira.

 

Turnir će se igrati u Subotici od 11.do 16. avgusta, a ljubitelji fudbala će moći direktno da prate sve utakmice putem live streaminga i TV prenosa. Više informacija možete pronaći na sajtu Spartaka: www.zfk-spartak.rsKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

60 + = 66

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: