Eksproprijacija parcela oko jezera Ludaš

U toku je eksproprijacija dela poljoprivrednog zemljišta, u dubini od pet do 30 metara oko jezera Ludaš.

Oštećenima se uglavnom isplaćuje nadoknada od po tri evra po kvadratnom metru. Eksproprijacija je deo prosesa zaštite živog sveta Ludaškog jezera. O tome se upravo obaveštavaju poljoprivrednici na Šupljaku, Nosi i Hajdukovu. Na svakom delu jezera eksproprišu se parcele različite dubine. Postoje i poljoprivrednici čije međe ulaze pravo u trsku u jezeru. Gabor Kovač, predsednik Saveta Mesne zajednice Šupljak kaže: „Ovim ljudima je čudno što se u njihovom slučaju eksproprijacija odnosi na veću teritoriju. U mom slučaju, na primer, nije tako, jer je međa na obali, i u širini od 10 metara se radi eksproprijacija. Moram reći da mi na ovom delu nismo dobili nikakvo obaveštenje, mada su stanovnici koji su u delu kod Nose, recimo, zadovoljni iznosom koji su dobili za eksproprisane parcele”.

Iznos zavisi i od kategorije zemljišta. Starosedeoci Šupljaka smatraju da je važno očuvanje biodiverziteta jezera i većina podržava eksproprijaciju. Zaštitni pojas formira se i oko Palićkog i Ludaškog jezera kako zagađenje ne bi dospelo u jezersku vodu. Marta Dobo, direktorica JP „Palić – Ludaš” za Panon RTV kaže: „Za sada je između 30 i 40 posto u postupku eksproprijacije, ali nam je ove godine u planu da celokupni preostali deo bude eksproprisan, kako bi onda mogao da se uradi zaštitni pojas. To je bitno kako se zemlja ne bi obrađivala do samog jezera”.

Zaštitni pojas biće ograđen drvećem, grmljem, koje će filtrirati prašinu i zaustaviti pretvaranje u močvaru. Proces ekproprijacije teče bez problem. Šimon Ostrogonac, član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu kaže: „Za zemlju je ponuđena realna cena od tri do pet evra po metru kvadratnom. Prema mom saznanju u okolini Palićkog jezera bila su dva ili tri vlasnika koja nisu bila voljna da potpišu ugovor sa gradom o eksproprijaciji, ali i to je rešeno, te ni u jednom slučaju nije došlo do sudskog postupka. U okolini jezera Ludaš sada geodete tačno premeravaju prostor koji je potrebno eksproprisati i nakon toga dolazi na red dogovaranje između vlasnika na koje se to odnosi i grada”.

Zajednički projekat nemačke KfW banke, grada Subotice i Ministarstva za zaštitu životne sredine Srbije treba da bude završen do kraja naredne godine. Do tada se očekuje da bude završena u punoj dužini oko jezera Ludaš neasflatirana edukativna staza čiji je cilj razvoj ekološkog turizma. Cilj eksproprijacije parcela je da se sa okolnog poljoprivrednog zemljišta ne spiraju u jezero veštačka đubriva i hemijska sredstva.

 

RTV PannonKOMENTARI

 1. Megille kaže:

  , Cilj eksproprijacije parcela je da se sa okolnog poljoprivrednog zemljišta ne spiraju u jezero veštačka đubriva i hemijska sredstva.’…?
  Naivna konstatacija ,naime oko jezera su vočnjaci i vinogradi koji se tretiraju raznim otrovima i hemikalijima-te hemikalije završe u vodonosnim slojevima koji su spojeni opet u vidu ‘spojenih sudova’ sa jezerom …Gradivo iz osnovne škole. Ili da se opravda ekspropriacija ?

 2. Istina... kaže:

  Za koga Antisistem otkupljuje zemljište od sredstava građana (iz budžeta)? Kome će biti preprodano ili poklonjeno? U tome ne učestvujem, ne živim više u Antisistemu i ne finansiram ga.

 3. saša kaže:

  @istina
  To zemljište se nikom ne prodaje niti poklanja ne lupaj više.

 4. avet kaže:

  Ukoliko ova eksproprijacija zemljišta oko jezera bude STVARNO iz navedenih razloga, onda je to potpuno u redu.
  Jezero treba oporaviti i posle održati u “zdravom” stanju, zajedno sa specifičnom florom i faunom ovog jezera i ptica selica koje u nekom periodu godine ovde borave i žive svoj život.
  Samo da posle oporavka jezera ne dođe do zloupotrebe, pa da se obala isparceliše i proda za dobre pare bogatima.
  Jednom sam putovao kroz Austriju, prolazili smo pored prelepog jezera u Alpima, hteli smo stati, malo se odmoriti pored obale jezera, međutim, nismo mogli uopšte prići obali jezera jer je sve bilo ograđeno, sve su bile privatne vikendice ograđene ogradama, tako da nismo opšte mogli prići vodi.
  Nadam se da se ovo isto neće desiti kod nas na Ludoškom jezeru, da ta obala na kraju bude privatna teritorija samo za odabrane.

 5. gligorije kaže:

  sasa
  ma pusti ga, dosadan je….

 6. pista kaže:

  A sta cemo sa kanalizacijom na Palicu, sa septickim jamama u blizini jezera? Vec je davno trebalo poceti sa izgradnjom posto je sadasnja gradska vlast sve dobila na tacni od prethodne garniture koja je potpisala predugovor sa Kfw bankom. Puno se vremena izgubilo nakon preuzimanja upravaljanja gradom od strane nove vlasti.

OSTAVITE KOMENTAR