Elektronska predaja predmeta u sudu

Osnovni sud u Subotici je prvi sud u Srbiji koji je započeo sa elektronskom razmenom predmeta. U protekla dva dana su primili su tri tužbe elektronskim putem.

 

sudNova usluga sudu i stranama u postupku daje mogućnost da putem elektronske pošte bezbedno razmenjuju dokumenta. Osim Osnovnog suda u Subotici u ovom pilot projektu Agencije Sjedinjenih američkih država za međunarodni razvoj koji realizuje program podele vlasti učestvuju Osnovni sud u Užicu i Privredni sud u Zaječaru.

 

– Potpisali smo Protokol o saradnji sa devet advokata za predaju dokumenata elektronskim putem. Svaki advokat ima elektronski sertifikat i u roku od šest časova, na mejl dobija povratnu informaciju da je predmet primljen od strane suda. USAID-ov Program podele vlasti realizuje se od 2009. godine i pomogao je mnogim sudovima da promene svoj način rada kako bi obezbedili zakonitu, efikasnu i bezbednu elektronsku komunikaciju između sudova i advokata. Ovakav način rada svim stranama u postupku štedi novac i vreme. Sve transakcije se potvrđuju elektronskim potpisom i tačnim vremenskim pečatom koje izdaje Javno preduzeće “Pošta Srbije” – rekla je Rozalija Tumbas v.f. predsednika Osnovnog suda u Subotici.

 

Dugoročno gledano predaja dokumenata elektronskim putem smanjuje troškove štampanja i dostave, a trenutni pristup dokumentima putem automatskog sistema za upravljanje predmetima će sudovima omogućiti da brže obrađuju dokumenta i rešavaju predmete, objasnio je direktor USAID za Srbiju Brajan Deluk.

 

Elektronska predaja dokumenata nije jedini projekat na kojem je Osnovni sud u Subotici sarađivao sa USAID-ovim programom podele vlasti. Kao jedan od deset sudova učestvovao je u Programu smanjenja broja starih predmeta koji je poslužio kao osnov za Nacionalni plan koji je ove godine usvojio Vrhovni kasacioni sud. U Osnovnom sudu ima dva strarija predmeta od 10 godina.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR