Elvis se vratio

Bilo je to polovinom devedesetih kada je ispod Malog stadiona svoju berbernicu doselio Šandor Šebek. Ovaj zanat je započeo još šezdesetih godina. Radio je u gradu i na Paliću, a onda uredio lokal ispod betonske tribine i postavio „firmu“. Na tabli je kao zaštitni znak bila glava kralja rock’n’rolla – Elvisa Prislija. Nije što je Elvis kralj nego što je njegova kosa uvek bila uredna, očešljana…

Međutim, nije puno prošlo a kralj je nestao. Preciznije, nestala je tabla koja je visila iznad berbernice. Verovatno da uzrok tome nije bio stari dobri Elvis, već ono zbog čega su ključari (izrađivači ključeva) još davnih dana stavljali ekser da viri iz reklamne table.  To je ono kad ideš kasno kući iz grada pa moraš nešto da tresneš, da razvališ, da zapališ kontejner ili ga prevrneš…onako, iz dobrog raspoloženja. Neki stari ljudi danas pričaju kako ih nije mrzelo da izvale nečiju kapiju i odnesu je na mesto neke druge, iz čiste zajebancije. To se u literaturi zove mladalačka agresija.

Tako je verovatno prošao i Elvis. Neko je u prolazu tresnuo i oborio tablu a zatim je odneo kući kao suvenir.

subotica elvis

Prođe od tada skoro dve decenije, dovoljno dugo da jedan mlad čovek postane zreliji, a da neki drugi dođu na red da prave belaj, švrljaju po zidovima i ruše klupe. Onda čovek vidi kako sve to ipak nije u redu, pa mu pomalo bude i žao sve štete koju je napravio tih ludih godina.

To je zasigurno razlog zbog čega je jednog jutra berberin Šanjika na pragu  svoje radnje, posle toliko godina zatekao svoju tablu. Onaj koji ju je odneo nekada davno, vratio je tamo odakle je uzeo.

Mogao je taj suvenir da završi u đubretu kao i druge nepotrebne stvari ali je sigurno prevagnula potreba da se na simboličan način nešto kaže.

Šanji bácsi – izvinite !

 

Elvis si back !

sebek sandorKOMENTARI

  1. Nataly kaže:

    Neobične li priče… Mogla bi i stajati u rublici Politikinog zabavnika: "Verovali ili ne". Nekoga griža savesti sustigne odmah, nekoga za 10 i više godina… nebitno. Bitno je da ipak postoji u ljudskom mozgu. Samo se plašim da je u životu obrnuto proporcionalno- što se više zla i štete nanese, s tim griža savesti kasnije proradi.

  2. Figaro kaže:

    U pitanju je verovatno neki ljubitelj i postovalac Elvisa. U protivnom bi razbio i unistio tablu i onda produzio dalje sve do sledeceg objekta za lupanje i unistavanje. Jedva da je proslo 20 godina i tabla je ponovo na svom mestu. Sada da li je u pitanju griza savesti, ili se nakon 2 decenije promenio muzicki ukus pocinioca, najverovatnije necemo nikada saznati. Za berberina je to pravi blagoslov. Kada je jednog dana dosao na posao i video da iznad vrata nema „cimera“ njaverovatnje je pociniocu opsovao mater i onda celog tog dana, a valjda i jos nekoliko narednih, imao odlicnu temu za razgovor u berbernici. Nakon volsebne reinkarnacije Elvisove table narativni potencijal barbernice je ponovo dobio na zamahu i svi su srecni i zadovoljni sto im i ja od srca iskreno zelim.

OSTAVITE KOMENTAR