Energetski pasoši

Od sledeće godine, svaka zgrada u Subotici, kao i one koje treba da se tek izgrade moraće da imaju energetski pasoš. Dokument će da sadrži podatke koliko svaka zgrada energije troši, a koliko štedi i vlasnici neće moći da vrše promet nekretnina ukoliko ne budu imali energetski pasoš.
Načelnica Odeljenja za građenje Jasminka Pavlović kaže da će energetski pasoš sadržati podatke o tome koliko zgrada troši energije, koliko štedi, kao i informacije o karakteristikama objekta, lokaciji, troškovima grejanja. Pavlovićeva je rekla da se, za sada, ne zna da li će ta oblast biti uređena jednim ili sa više takvih dokumenata, ali se zna da će pasoše moći da izdaju samo preduzeća koja imaju odgovarajući sertifikat, odnosno licencu Ministarstva životne sredine, kako je propisano Zakonom o planiranju i izgradnji.
U Ministarstvu kažu da se očekuje da u septembru bude doneta uredba kojom će biti predviđeno da se svaka adaptacija i izgradnja objekata radi pomoću materijala kojima će se omogućiti što bolja izolacija. Građanima će se subvencijama olakšati da dođu do takvih materijala, kako bi na kraju mogli da smanje potrošnju energije za zagrevanje prostorija.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

7 + 2 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 7 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: