Engelsova – trideset godina ranije

Te 1986. godine, kada je počela izgradnja RK Beograd, zatvoren je ulaz u Engelsovu iz pravca korzoa. Ako  je do tada i bilo nekog svetla u toj zapuštenoj ulici, nakon zaprečavanja građevinskom ogradom, noć je donosila potpunu tamu. Malo ko bi to i pamtio da baš tih dana nije počeo da radi novi kafić BOSS, koji je već svojim imenom verovatno trebao da se distancira od susedne Stare pizzerije koja je bila suviše hip. Mesto koje nosi ime marke elegantnih odela, valjda takve goste i očekuje.

To je tada bilo najbliže koliko se centru grada moglo prići sa jednim novim privatnim ugostiteljskim objektom. Sem par izuzetaka, lokale u glavnim gradskim ulicama držala su društvena preduzeća a novim kafićima su ostali podrumi i sporedni sokaci. Te zime 1986/87. ništa nije obećavalo da u ovoj ulici vredi započinjati biznis. Celi blokovi oronulih kuća predviđeni su najpre za rušenje a potom kao koridor kamionima za snabdevanje nove robne kuće.

slike za sajt

engelsovad

Kada je Engelsova na proleće otvorena, i dalje je to bila ulica koja nije vodila nikuda. Izlazila je na jedan prazan, mračan plac na kojem je povremeno gostovao luna park. Ipak, nije puno prošlo kada je popločana kockom i ukrašena stilskim kandelabrima. Tako je zadat pravac na kojem je svake naredne godine urađeno nešto novo i taj trend traje do danas. Nikada za nju nisu postojali veliki planovi i crteži. Bila je to sirotica koju dugo niko nije gledao. Danas je teško zamisliti grad bez nje, odnosno života kojim ona pulsira.

 

Leto 1986. (budući Boss)

engelsovac

Danas

boss

Kada je ulica kompletirana, postala je svojevrsna „estrada“, modna pista, mesto kuda se ne može proći neprimećen. Neki je zbog toga vole, posebno one devojke koje u svoj izgled ulažu silno vreme i novac. Kad su se već toliko doterivale i presvlačile, moraju biti sigurne da će se to videti u najboljem svetlu. Isto je toliko onih kojima je ova ulica baš zbog toga mrska. Nije to onaj stari korzo, pun senki, sa terasama na distanci. Ovo je pozornica sa gusto zbijenom publikom koja sedi uz samu štraftu, osvetljenu reflektorima.

Ne treba gubiti iz vida da se uloga manekena uvek može zameniti sa ulogom posmatrača, ako se zauzme stolica na nekoj od terasa.

Nekada rokerska Stara pizzerija i dalje je to ostala, ali je za preko dana dobila veliko dečje igralište u dnu dvorišta. Naime,  pored onih koji žele da pokažu svoju lepotu, garderobu ili novog tipčinu, brojne gošće su i ponosne mlade majke kojima je dosadno po parkovima gde sede babe i dede. Priča kaže da se Čakiju dosadilo da raspuštena sitna deca trčkaraju po dvorištu BOSSa, između nogu užurbanih konobara, pa je rešio da za njih uredi prostor preko puta.

 

Osamdesete

engelsovab

engelsovag

engelsovaf

engelsovaa

engelsovah

englesovai



KOMENTARI

 1. ivan kaže:

  Al sam mator kada se secam Engelsove u onom raspadnutom izdanju sa slika! Realno RK Beograd bi trebalo srusiti do temelja i na njenom mestu napraviti nesto drugo. Potpuno los koncept za danasnja vremena . Nit pristupa kamionima za snabdevanje nit parkinga za kupce. Jedini razlog sto Engelsova, pardon Korvinova nije pesacka zona ,a trebala bi da jeste ,je ta nesrecna robna kuca.

 2. Lenin kaže:

  Možete mi verovati,a i ne morate.Ja sa svojih šest decenija,nekada davno bija 2 puta u staroj pizzeriji,a u Bossu nikad.Iako Lajoša poznajem odavno,kad je još bio tinejdžer,išli zajedno za Trst po farmerke.
  Boss smatram previše malograđanskim.Nešto kao;idem da vidim i da budem viđen… Da budem blizu nekoga poznatoga… Vidi,udišem isti vazduh ko i on(ona)… Imam original Doče e Gabana… Tange Mokasina… Ej buraz imaš belo ispod surle… Tri joška šetača s’ledom… 🙂

 3. stormwatch kaže:

  @ivan

  Ma jes sigurno, stari mlin i rupa koja je zvrljala posle njega godinama bili su bas reprezentativni objekti i rupe Subotice. Ajde molim te nemoj pricati svasta. RK Beograd je izuzetno moderan objekat koji je u ono vreme kada je bio otvoren bio ispred vecine slicnih objekata na zapadu, a i danas da se redovno obnovi i vrati kompletno u svoju staru namenu, bio bi dostojan takmac bilo cemu na prostoru SFRJ a i sire.

 4. stormwatch kaže:

  @lenin

  A da li ste vi Lenine nekad culi sa donosenje hrane na kucnu adresu? Ah, shvatam…vi bi ste se osecali malogradjaninom i da vam komsije vide kartone od Bossa u kanti. Jasno.

  Sretan Uskrs svima! Bog vas blagoslovio i pozivio.

 5. roki kaže:

  secam se kad sam pocetkom osamdesetih kao klinac prvi put otisao u staru piceriju na picu. Tada je samo ona postojala u toj ulici, Beogradjanka jos nije ni bila u planu. I tada je jos Cakanj radio kao pica majstor u staroj piceriji

 6. Misika kaže:

  Kada pogledam poslednjih 30 godina ta ulica se najvise i najlepse razvila. Mnoge druge su potpuno potonule i nestale (Drapsnova ona iza Maksija). Kakve su to stracare bile, mnogi su ih vec otpisali.

 7. vojko&savle kaže:

  Misika,Drapšinova je Gomboški sokak a ta iza Maksija je Vuka Karadžića….

 8. Zorica Gavrilovic kaže:

  Stanovala sam na korzou, tada se ulica zvala Borisa Kidrica, Engelsova je bila „strasna“, zaobilazila sam je sa prvim sumrakom. Danas je, zahvaljujuci ljudima koji su imali viziju, a i.novca, postala jedna od najlepsih ulica u gradu.

 9. pista kaže:

  Lajosa za gradonacelnika!

 10. Idi begaj kaže:

  „Priča kaže da se Čakiju dosadilo da raspuštena sitna deca…“
  Hahaha 🙂 Odma mi na pamet pao na pamet Čaki iz filma „Hajde da se volimo“

 11. Lenin kaže:

  @stormwatch. „A da li ste vi Lenine nekad culi sa donosenje hrane na kucnu adresu?“
  Jesam.Ali nisam korisnik te delatnosti.Žena mi perfektno kuva.Njene pizze su extra.Čevapi deluxe.Podvarak sa krmenadlom iz rerne prosto božanstveno.A ostalo domaće što pravi,čorbe,supe,variva,vojnički pasulj,pečenja…itd,su izuzetna.
  A za te pare koliko bi platio Čakiju za jedan obrok,mogu komotno praviti četri.
  Drugo.Sa obzirom da znam ko je sve radio kod njega u kuhinji… Nekako mi ni stomak nije spremljen za to.A ko mi garantuje da kuvar,paker ili raznosač nije pljunuo u klopu? 🙂

 12. Lenin kaže:

  @pista
  Pa ne mere biti odjednom gradonačelnik i vlasnik grada!

 13. Lenin kaže:

  @Idi begaj
  Čudno.Meni više liči na ovog Čakija.Barem mlađani Čaki.Uz napomenu da ga nisam video bar 35 leta.

 14. glibavi kaže:

  sedeo sam jednom prilikom sa društvom na terasi Stare (na uličnom delu) kada je kroz ulicu prema RK Beograd prošao mali kamion (tamić), jedva se „proguravši“ između postavljenih stolova a usput je „zadimio“ celu ulicu izduvnim gasovima iz auspuha … istog momenta Čaki koji je sedeo na terasi u BOSSu uzima telefon i zove nekoga … epilog: sledećeg dana su postavljeni stubovi i zatvoren je sav saobraćaj prema RK Beograd iz Engelsove ulice … sada svaki dan kamioni koji snabdevaju Ideu idu kroz Korzo (od Jadrana) … 🙁

 15. dita kaže:

  @lenine ja sam išla sa cakanjem u jj.zmaj.stvarno lici na njega.isti osmeh isti pogled,sva sam se naježila!

 16. stormwatch kaže:

  @Lenine

  Isto tako niko ne moze niko biti siguran ni da li ste se vi licno olaksali vise puta u psenicu, kukuruz i ostale plodove zemlje koju obradjujete, pa ljudi ipak kupuju.

 17. stranac kaže:

  Ljubomora ? Ubedjen sam kad prolazite pored Cakija on vas ni ne pogleda a vi samo oborite pogled,zavist,mrznja ? Sta je to ?

 18. stormwatch kaže:

  @stranac

  Pa neg sta je neg zavist i zloba.

OSTAVITE KOMENTAR