Epidemiološka situacija u Subotici nešto bolja, ali i dalje nepovoljna

Epidemiološka situacija u Subotici je nešto bolja nego na kraju 2021.godine, ali je ona i dalje nepovoljna – ističu epidemiolozi. Na bolničkom lečenju se nalazi desetak pacijenata manje nego pre nedelju dana.

Subotica je, kada je korona virus u pitanju, 2022.godinu započela sa oko 30 pacijenata na bolničkom lečenju, uz konstataciju da je tokom prazničnih dana na kovid odeljenju Opšte bolnice Subotica više pacijenata pušteno kući, nego što ih je primljeno. Na respiratoru su početkom ove nedelje bila 4 pacijenta. Što se tiče kovid respiratornih ambulanti, one su takođe imale manje posla tokom praznika.

„Prosečan broj pregleda za vreme praznika je bio između 20-25, a prosečan broj prijema oko 3-4 po danu, odnosno u toku 24 sata. Svi pacijenti koji su imali blažu kliničku sliku su pregledani, obrađeni i upućeni kući sa određenom terapijom, dok su pacijenti sa upalom pluća i težom kliničkom slikom primljeni u bolnicu na dalje lečenje”, objašnjava dr Nela Andrašić iz Opšte bolnice Subotica.

Što se tiče broja zaraženih, njih je u Subotici početkom ove nedelje bilo oko 200. Većina zaraženih ima blaže simptome, ali epidemiolozi to ni dalje ne vezuju za novi, omikron soj virusa.

„Očekivao se jedan takav soj, takav mutant, koji će se brzo širiti a pri tome dati blažu kliničku sliku. Možda je to omikron, što je svakako pozitivno, jer istovremeno ne možemo da obolimo od dve različite varijante kovid-19 virusa, tako da ako omikron postane dominantan on će izgurati ostale, a to je onda možda i početak kraja pandemije”, kaže dr Nebojša Bohucki, epidemiolog.

Tokom praznika vakcinalni punkt u Subotici nije radio, tako da što se tiče broja vakcinisanih, grad na severu Vojvodine i dalje stoji na oko 50 odsto građana koji su primili barem jednu dozu neke od raspoloživih vakcina.

 

RTVKOMENTARI

  1. smrad i kal kaže:

    ne znam odakle ovaj bezrazložni optimizam dr. bohuckog, ali će ga realnost surovo demantovati već sredinom januara kada usled sveopšteg zaražavanja sledi simultani raspad svih državnih infrastruktura.

OSTAVITE KOMENTAR

87 + = 93

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 12 ?
Please leave these two fields as-is: