EPS i Srbijagas dobijaju konkurenciju

Srbija je danas otvorila tržište struje i gasa za velike potrošače. Preduzeća i fabrike, tim energentima snabdevali su do sada EPS i Srbijagas. Od sada osim njih, na tržištu moraju birati najpovoljnijeg isporučioca. Od 2015. i domaćinstva će moći da biraju od koga će kupovati te energente.

 

“Otvaranje tržišta znači da se deo tržišta izlaže slobodnom formiranju cena bez ičije regulacije, bez ičijeg nadzora. Znači nema ni nadzora Agencije za energetiku, nema ni nadzora države, sami snabdevači se međusobomo takmiče da ponude što nižu cenu”, kaže Ljiljana Hadžibabić iz Agencije za energetiku.

 

Licencirano je mnogo više snabdevača, kako gasom, tako i strujom, ali je tek malo njih aktivno.

 

“U Srbiji je licencirano 60 snabdevača električnom energijom na slobodnom tržištu, ali od toga je aktivno dvadesetak. Za gas je licenciran 21 snabdevač, a radila su samo dva”.

 

Srbija se aktivno priprema za potpuno otvaranje tržišta tih energenata, ali je, naravno, potreban određen period za prilagođavanje.

 

“Sve je to napravljeno da može da se podrži tržište od pola miliona kupaca. A mi od 1. januara otvaramo tržište za 27 kupaca struje i 60 kupaca gasa. Nama je to period ispitivanja šta možemo da učinimo, gde smo pogrešili, da li je nešto moglo bolje.
U svim zemljama je postojao period prilagođavanja tokom kojeg su se uočavale slabosti sistema. A bićemo svi uključeni, i Agencija, i operatori i kupci i gde god bude trebalo intervenisaće se. Od 2014. godine nam predstoji još obuhvatnije otvaranje tržišta, kaže Hadžibabićeva.

 

Veliki kupci, bez obzira da li su fabrike ili neka javna preduzeća često su i najveći dužnici za isporučenu struju i gas.

 

“Ali i u najrazvijenijem svetu postoje situacije da nekoga ne smete da isključite sa mreže mada on ne može da plati struju, povremeno ili stalno. Dešavaju se takve situacije sa bolnicama, železnicama. Taj deo tereta mora da preuzme država”, kaže Hadžibabićeva.

 

Da li otvoreno tržište donosi Srbiji niže cene i struje i gasa?

 

“Mi smo analizirali tridesetak evropskih zemalja iz našeg regiona za električnu energiju i dvadesetak za prirodni gas. U struji smo daleko najjeftiniji. A u gasu smo pretposlednji, jer Rumunija ima još nižu cenu za prirodni gas iz svojih izvora”, kaže Ljiljana Hadžibabić.

 

“Naša cena je sada najniža moguća i na tržištu ne verujem da će moći da nađu nižu cenu od ove koju sada država drži, jer štiti siromašne i preduzeća u restrukturiranju, i one koji ne mogu da plaćaju. Međutim, ima tu preduzeća koja dobro stoje, koja svoje finalne proizvode prodaju po tržišnim cenama, a koriste jeftinu energiju”, kaže Hadžibabićeva i dodaje da postoje dva važna razloga zašto Srbija otvara tržište električne energije i prirodnog gasa.

 

Dok god su niske cene mi nećemo moći ni jedan novi objekat da izgradimo, kažu u Agenciji za energetiku, a EPS i “Srbijagas nemaju” sredstava za razvoj, ukoliko nemaju ekonomsku cenu. Drugi investitori koji bi imali sredstava, ne mogu da opravdaju investiciju, jer po niskoj ceni ne mogu da povrate uložena sredstva.

 

To je osnovni razlog zbog čega se otvara tržište. Drugi isto tako važan razlog je da smo potpisali ugovor o energetskoj zajednici, u kome smo prihvatili dinamiku otvaranja tržišta i postizanja ekonomske cene”, kaže Ljiljana Hadžibabić, iz Agencije za energetiku.

 

RTSKOMENTARI

 1. emanuel kaže:

  A kad će kod nas biti opcija da mi sami ( domaćinstava ) proizvodimo struju (solarna, vetar ili bilo koja druga ) i prodajemo je nazad EPS.u ?

 2. ........... kaže:

  emanuel:

  A kad će kod nas biti opcija da mi sami ( domaćinstava ) proizvodimo struju (solarna, vetar ili bilo koja druga ) i prodajemo je nazad EPS.u ?

  Kad na vrbi rodi grozdje…

 3. nekoime kaže:

  postoji vec mogucnost

  za elektrane do 2MW snage ne treba neka posebna dozvola, preko toga treba, sve zavisi od tipa elektrane

 4. balfasz kaže:

  A kad ce Suboticki PTT KDS da dobije konkurenciju da mozemo i TV da gledamo kad vec struju imamo i jeftino grejemo kuce/stanove….

  Jos ove lopove da zamenim sa necim normalnim…. 👿  

 5. bonnie kaže:

  Ramisljamo, da deo struje proizvedemo od solarne energije, ali da ne bude na vidnom mestu, jer i za to ce se uvesti porez – sigurno 🙁

OSTAVITE KOMENTAR