Etno radionica veza

Etno radionica veza je održana u okviru projekta Colourful Cooperation koji se finansira kroz Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija u Mađarskom kulturnom centru (Bohinjska bb) u nedelju 12. jula 2020. godine sa početkom u 10 časova.  Radionica je bila dvojezična, namenjena svima bez obzira  na godine, sav materijal je bio obezbeđen.

Za sve posetioce bile su obezbeđene maske.

Učesnici su se tokom radionice upoznali sa Mađarskim vezom za koji su karakteristični narodni motivi i cveće. Mađarski vez je često mekan i šaren, krasi odeću kao što su bluze i šalovi, kao i stolnu posteljinu i druge dekorativne tkanine. Naučna istraživanja pokazuju da ova tehnika poboljšava koncentraciju i pažnju, smanjuje srčani ritam, usporava disanje i moždane talase što ukazuje na to da bavljenje ovom aktivnošću ima meditativni karakter.

Radionicu je vodila Valeria Košanji, kreativka koja se tehnikom vez/zlatovez bavi posvećeno te stvara unikatne predmete i vodi radionice za starije sugrađane na Paliću.

Projekat Colourful Cooperation – Raznobojna saradnja, kao što i sam njen naziv nagoveštava, jeste raznobojna, dinamična saradnja stanovništva i posetilaca pograničnog područja Mađarske i Srbije, na čije programe su svi dobrodošli.

Colourful Cooperation promoviše regionalne umetnike i kulturne programe i ovaj raznobojni projekat otvara vrata Mađarskog kulturnog centra na Paliću, mesta susreta i razmena ideja, mesta u kome se pruža podrška regionalnim umetnicima i promovišu najrazličitiji trendovi u kulturi.  Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija implementira se u okviru finansijskog perioda 2014-2020 Evropske unije, putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

Za više informacija, molimo posetite veb-sajt programa: www.interreg-ipa-husrb.com.

Događaj se organizovao u skladu sa odredbama Vlade Republike Srbije, nošenje maski je bilo preporučeno u zatvorenom prostoru kao i poštovanje fizičke distance. Prostor se dezinfikovao prema preporukama svetske zdrastvene organizacije.

 KOMENTARI

  1. Maki kaže:

    Malo je bezveze, pa niste mogli sacekati da prodje korona?

OSTAVITE KOMENTAR