EU kažnjava upotrebu domaćeg semena

Evropska komisija poslaće Evropskom parlamentu uredbu kojom će poljoprivrednicima zakonski propisati obvezno korišćenje standardizovanog semena.

 

 

To znači da će upotreba starih, retkih i autohtonih sorti biti kažnjiva, čak i ako se radi o proizvodnji za ličnu upotrebu, prenosi Hrvatska radiotelevizija.

 

Ekološke organizacije i brojna udruženja, čiji članovi pokušavaju da sačuvaju stare autohtone sorte semena, bune se protiv namere Evropske komisije, čija bi odluka mogla da ugrozi suverenost evropskih država u očuvanju genetičke raznolikosti.

 

 

 

Tri najveće kompanije – Monsanto, Dupont i Singenta – kontrolišu čak 53 odsto svetskog tržišta semena, a deset najvećih firmi kontroliše 73 odsto tržišta. Do toga su došle kupovinom gotovo svih manjih i porodičnih firmi za proizvodnju semena, tako da više nemaju konkurenciju.

 

Pritom je kod tih kompanija tržište semena samo sredstvo, jer se radi o najvećim svetskim proizvođačima herbicida, bez kojih te sorte nije moguće uzgajati.

 

Američki predsednik Barak Obama nedavno je potpisao zakon koji sudovima saveznih država ukida pravo da zabranjuju uzgajanje genetski modifikovanih (GMO) proizvoda i proizvodnju GMO semena, bez obzira na naučno dokazanu štetnost tih proizvoda za zdravlje ljudi.

 

Fonet, Capital.ba, B92KOMENTARI

 1. pauk kaže:

  Nikad me, pa ni sad ne zanima EU. Uopste me ne interesuje.

 2. freelancer kaže:

  Pa, EU nije NI NASTALA zato da bi bilo bolje ZAJEDNICI, već pojedincima i interesnim grupama. Počelo je od EEZ i sporazumu o uglju pedesetih. Zašto? Pa da bi pojedinci profitirali. Potom se to širilo na ostale grane i delatnosti i… nastala EVROPSKA UNIJA. Priča o nekakvoj “jednakosti” u njoj je obična budalaština, a ni standard života nije ujednačen u svim zemljama članicama. Zato obaveze JESU. Jer, ne treba zaboraviti ni to da se pristupanjem svaka zemlja ODRIČE dela suvereniteta u korist zajednice… MNOGO toga se MORA, što u slučaju pre ulaska nije ni padalo na pamet. Ne mislim pri tome da nema i pozitivnih “moranja”, ali… Primer: monetarna politika. NEMA! Plaćaš harač za fondove (iste one od kojih si uzimao “predpristupne” pare), BUDŽET? Pa prvo će “tate” u Briselu da se pitaju, a onda gologuzija u skupštini Srbije itd. itd. U SRBIJI TO??? Teško “da će da može”. 

 3. amacak kaže:

  standard nije ujednačen ni u srbijici pa kako bi bio u EU. analogija sa SFRJ je zapanjujuća, mnogo nacija vrlo različite veličine, moći i mentaliteta, međusobna prelivanja novca i optuživanja da “oni drugi” bolje prolaze, velika multijezična administracija koja često izgleda da živi u nekom svom svetu.

  sa druge strane šta je alternativa? u svetskim okvirima danas čak i nemačka je kišmiška u odnosu na usa, kinu, indiju …

  isto važi i za srbiju. šta je naša alternativa, da budemo ostrvo u EU moru? pa kada iizgrade bolje puteve kroz rumunije i bugarsku da na dignu zid od 5 metara na granici i ostave da se davimo u govnima? 

 4. pauk kaže:

  A Svajcarska. Ugledajmo se bolje na njih no na EU. Toliko.. Nadam se da ni Vojvodina nikad nece biti deo EU, sama za sebe i sama svoj Janos, dosta su je pripajali i tamo i vamo… Na ovolikim oranicama, fali nam EU i Gmo ko lajnski sneg.

 5. freelancer kaže:

  @amacak…

  Nikako ne mislim da bi bilo dobro da ostanemo “izolovano ostrvo” na tlu Evrope. Pišem “ostanemo”, jer to “de facto” sada i jesmo, bez obzira na benefite tipa: bezvizni režim, SSP, pomoć evropskih fondova etc.

  Sličnost sa ex-SFRJ jeste zapanjujuća no se ipak nadam da EU neće skončati poput nje. Mada, teoretski je sasvim moguće da u nekoliko ključnih zemalja (Nemačka, Francuska, V.Britanija…) na vlast dodju ultradesničari i… eto belaja.

  Ekonomski gledano, zajednica najviše odgovara upravo tim najjačima te eventualni raspad EU je teško zamisliti da bude iniciran od “sitne boranije”.

  Problem (suštinski) na relaciji Srbija – EU leži u MENTALITETU. Nešto tu ne štima.  Previše, ali PREVIŠE para je ušlo u Srbiju od 2000. na ovamo (samo od 2006. preko 15 milijardi eura), a rezultata NIGDE! Kada bi se malo više pozabavili proučavanjem karaktera NACIJE (kroz istoriju), zaključili biste da tapkamo u mestu i da se u tom pogledu nije napredovalo ni pedalj… Primer? Vrlo jednostavan. Krenuću od književnosti. Satire Domanovića, komedije Nušića… čine se aktuelnije DANAS nego u vreme nastajanja. Ili… da pomenem Arčibalda Rajsa? Njegov REKVIJEM “Čujte Srbi” čini se TRAJNOG karaktera… I da ne nabrajam…

  Dakle, nisam euroskeptik zbog načina kako EU funkcioniše kao zajednica, već zbog načina kako će se ona poludivlja i polupismena većina populacije ove države prilagoditi tome, a da ne bude loših ili represivnih posledica. Biće da je TO razlog zašto će “pregovori” potrajati, a mi biti na “standby”-u jedno 30 godina. Kao Turci…

 6. stormwatch kaže:

  pauk:

  A Svajcarska. Ugledajmo se bolje na njih no na EU. Toliko.. Nadam se da ni Vojvodina nikad nece biti deo EU, sama za sebe i sama svoj Janos, dosta su je pripajali i tamo i vamo… Na ovolikim oranicama, fali nam EU i Gmo ko lajnski sneg.

  Nemas ti brale pojma sta je EU, to sto ti citas iz vasih novina dole je apsolutno zaglupljivanje naroda koje sprovode vasi monopolisti i tajkuni.

 7. dasHHa kaže:

  Sad da vas iznenadim malo: Srbija,kad se proanaliziraju svi parametri,ne stoji toliko lose koliko je opste misljenje.Ima ozbiljnih ne dostataka koji nisu poboljsani u zadnjih 10 godina ali u proseku se nalazimo u zlatnoj sredini.

  Prioriteti za narednih 10 godina:

  – Infrastruktura(3x vise KM auto-puteva i moto-puteva i obnova 1500km pruga)

  – Informatizacija drustva (narocito birokratije i licne upotrebe informacionih tehnologija)

  -R&D povecati najmanje 3x

  Izasla je zadnja studija za sve predpristupne i potencijalne clanice za EU.U studiji je ”obradjena” i Srbija.Kako je materijal obilat,prilazem samo link pa koga zanimaju podaci neka lista. 🙄 

  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/product_details/publication?p_product_code=KS-GO-13-001

 8. Xmen kaže:

  http://dzonson.wordpress.com/2011/01/03/codex-alimentarius-je-vec-stigao-u-srbiju-kako-izgledaju-ti-proizvodi/

  Sve se radi kako bi kompanije poput Monsatoa i drugih proturile svoju genetski manupulisanu hranu ! Otpor njima je težak, i mislim da nevredi EU toliko, koliko štete može da nam nanese !!!

   

 9. stormwatch kaže:

  Druze, ono sto ti maxi i vasi drugi lanci prodaju pod svojim robnim markama je codex alimentarius na kubik, jesi li ikada procitao neki laboratorijski nalaz sta ti se tamo nalazi?

OSTAVITE KOMENTAR